Kamil Sönmez'e 45. sanat yılında vefa gecesi

Karadeniz müziği deyince akla ilk gelen isimlerden biri olan Kamil Sönmez, 45. sanat yılında unutulmadı.

21 Kasım 2012 - 15:32

Semra ÇELEBİ

Böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gören Karadeniz müziğinin simge isimlerinden, Halk Müziği Sanatçısı Kamil Sönmez’in 45. Sanat Yılı, 15 Kasım Perşembe akşamı Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen bir geceyle kutlandı. Kadıköy, Kartal, Ataşehir ve Maltepe Belediyeleri ile Sönmez’in sanatçı dostları tarafından gerçekleştirilen “Kamil Sönmez’e Vefa Gecesi”ne CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Gecede bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, Türkiye’de sanatçıya yeterince önem verilmediğini belirterek, “Dünyanın bütün uygar ülkeleri sanata da, sanatçıya da değer vermişlerdir. Sanatçı elinde meşalesiyle toplumu aydınlatan, rüzgâra karşı yürüyen kişidir. Aykırı bir kişidir çünkü geleceğimizdir” dedi.
Geceye, Eylül ayında Sönmez’i tedavi gördüğü hastanede de ziyaret eden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ile CHP’li belediye başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sunuculuğunu halk müziği sanatçıları Sevcan Orhan ile Sümer Ezgü’nün yaptığı gece, Kamil Sönmez’in yaşamını anlatan bir VTR ile başladı. Sönmez ve eşinin de hazır bulunduğu gecede, Zafer Dalgıç ve Orkestrası eşliğinde şarkı ve türkülerini söyleyen Yavuz Bingöl, Ahmet Özhan, Arif Sağ, Bedri Ayseli, Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe, Erdal Erzincan, Hülya Polat, Latif Doğan, Onur Şan, Oktay Kaynarca, Selahattin Alpay ve Volkan Konak, Sönmez’le ilgili anılarını da paylaştılar. Ardından kürsüye geceyi organize eden sanatçılar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Kamil Sönmez çıktı. Kılıçdaroğlu, Sönmez’e ve geceye katkı sunun sanatçılara plaket takdim etti.
 
KAMİL SÖNMEZ TÜRKİYE’NİN ORTAK PAYDASI     
Gecede, her yöreden türküler söylendiğini ve farklı kültürlerden insanların Kamil Sönmez için biraraya geldiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Kamil Sönmez Türkiye’nin ortak paydası. Kamil Sönmez Türkiye’dir, böyle bilmemiz gerekir. Sönmez’in yanında olmak benim için bir onur. Sanat, hepimizin önem vermesi gereken bir alan ve sanatçı, hepimizin baş tacı etmesi gereken kişilerdir. Bir toplumda varlığımızın temel nedeni sanattır, sanatçıdır. Dünyanın bütün uygar ülkeleri sanata da, sanatçıya da değer vermişlerdir. Sanatçı elinde meşalesiyle toplumu aydınlatan, rüzgâra karşı yürüyen kişidir. Aykırı bir kişidir, çünkü sanatçı geleceğimizdir” diye konuştu.
Fransız yazar Alexandre Dumas’tan alıntılı bir öykü anlatan Kılıçdaroğlu, öykünün sanatçının gücünü anlattığını belirterek, “İster yargıç kararı olsun, ister politikacının lafı olsun. Eğer sanatçı yürekliyse, onurluysa, dik duruyorsa, rüzgâra karşı yürüyorsa, aykırı bir insansa onun önünde hiçbir güç ama hiçbir güç duramaz” dedi. Sanatçıya değer veren toplumların yükseldiğini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye’de sanatçıların ezildiğini ifade ederek, “Bana derseniz ki çok mu zulmettik? Evet, onlara gereken değeri vermedik. Onları bazen acılarıyla baş başa koyduk” diye konuşmasını tamamladı.
 
‘BENİM İKİ KOCAMAN AİLEM VAR: SÖNMEZ AİLESİ VE SİZLER’
Kılıçdaroğlu’ndan sonra söz alan Kamil Sönmez de konuşmasının başında geceyi organize eden tüm dostlarına ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür etti. Konuşması sırasında yer yer duygulandığı ve sesinin titrediği görülen Sönmez, “Ben bu gün bu hastalık sırasında iki şeye inandım. Benim iki kocaman ailem var. Birincisi Sönmez ailesi ikincisi de sizler. Hepiniz, sanat camiası. Ayrıca ben burada çok özel bir teşekkür etmek istiyorum. Bir ağabeyime, sayın Olgun Sönmez’e bu işin başından beri bana destek verdiği için teşekkür ederim” ifadesini kullandı. Sönmez’in konuşmasının ardından eşi Yıldız Sönmez de sahneye davet edildi.
Kılıçdaroğlu konuşmaların ardından geceye destek veren diğer sanatçılara da teşekkür plaketlerini takdim etti. Gecenin geliri Kamil Sönmez'e verilecek. 

ARŞİV