Karadeniz Varoş'undan müzik çiçekleri

“Varoşun Çiçekleri” adında bir albüm çıkaran Karadenizli kimyager Hızır Canbaz “Müzisyen değilim ama Karadeniz müziğinin geniş kitlerle ulaşması için çabalıyorum” diyor

21 Temmuz 2016 - 15:52
Gökçe UYGUN
Rizeli kimyager Hızır Canbaz, ilk albümünü çıkardı; ‘Varoşun Çiçekleri’. İlk dedik, albüm dedik ama aslında ne Canbaz profesyonel müzisyen ne de ilk kez albüm yapıyor. 64 yılı Rize-Pazar doğumlu olan Canbaz, ilkokuldan itibaren halkoyunları ve Karadeniz müziğine ilgi duyuyor. 15 yaşında iken annesinin çay biçerken söylediği türküleri derlemeye başlıyor. 83’te Ankara Kale Derneği’nde bir koro kuruluyor, Canbaz da bu koroda yayla türküleri söylüyor. Kimyagerliğinin yanı sıra müzik hep yanı başında, hatta hayatının tam içinde oluyor. Aynı zamanda Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki Hemşinliler Eğitim ve Kültür Derneği Başkan Yardımcısı da olan Canbaz, 88’de kurulan bu derneğin toplantılarında, pikniklerinde Hemşinli kadınlardan aldığı dörtlükleri biriktiriyor. Konuya ilgisi daha da artıyor. Ki bu arada kendisi bir ‘doğaçlama şairi’ olarak da yüzlerce dörtlük kaleme alıyor.
Hızır Canbaz, şu an İstanbul’da yaşıyor ama her yıl mutlaka memlekete gidiyor. Her yayla seyahatinde edindiği ezgileri ve sözleri yılardır zaten Karadeniz albümü yapan Kazım Koyuncu, Gökhan Birben, Resul Dinar gibi isimlerle paylaşan Hızır Canbaz, sonunda dağarcığında biriktirdiği ve kendi yazdığı 13 eseri işte bu ‘Varoşun Çiçekleri’ albümünde bir araya getiriyor.

VAROŞ’UN ÇİÇEKLERİ
Peki, albümün adı nereden geliyor? Hızır Canbaz anlatıyor; “Varoş (Kale) köyü çok eski bir köy. Karların erimesinin ardından her haziranda sarı çiçeklere bürünür. Hem albüme ismini verdi, bir yandan da bu eserlerin yazılmasına da ilham kaynağı oldu. Hırçınlığı, huzuru, aşkları, güzelliği albümüne de yansıyor”

ÇERNOBİL’E AĞIT
“Türkü, Karadeniz insanının vazgeçilmezidir. Çünkü dertlerini, acılarını, sevinçlerini, sevdalarını türkülerle anlatır” diyen Hızır Canbaz şunları söylüyor; “Özellikle sevdaluk türkülerini biriktirmek için yaşlı teyzelere amcalara sordum. Onlardan öğrendiklerimi kayıt altına aldım ki unutulup gitmesin. Hala da biriktiriyorum. Bu eserlerin kaybolmasına gönlüm razı değil. Mesela İrlanda Meclisi gayda ile açılır. Biz de kendi müziğimize sahip çıkmalıyız.”
Albümde yer alan Verçenik türküsünü Çernobil sonrası kanserden yaşamını kaybeden babasına, yöre insanı Güleser’e ve tüm yaşamını yitirenlere armağan etmiş. Canbaz, “Bu albüm sevdasını gözlerine yüreğine damlatan, dile getirmeyip tulumla ağlayan Hemşinli bütün annelere armağan olsun” diyor.

VAROŞUN ÇİÇEKLERİ’NDEN
BİR BÖLÜM:

Varoşun çiçekleri
Açar haziran başi
Dertlerumi dinlese
Çatlardi sabir taşi
Etiketler; Hızır Canbaz

ARŞİV