Karaoğlan’ın babası Karikatür Evi’nde

“Karaoğlan” karakterinin yaratıcısı, ünlü çizgi romancı Suat Yalaz, Kadıköy Belediyesi Karikatür Evi’ni ziyaret etti

23 Şubat 2017 - 11:54

Ünlü çizgi roman çizeri, senarist ve yönetmen Suat Yalaz, geçtiğimiz aylarda açılan, Kadıköy Belediyesi’nin kültür sanat alanında özgün projelerinden biri olan Karikatür Evi’ni ziyaret etti. 70’li yıllarda çıkarmaya başladığı “Karaoğlan” çizgi romanıyla tanınan Yalaz’a ziyareti sırasında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Kadıköy Belediyesi Kültür Ve Sosyal İşler Müdürü Prof. Dr. Simten GÜNDEŞ de eşlik etti. Yalaz, Nuhoğlu ile Karikatür Evi ve “Karaoğlan” üzerine sohbet ederken, kitaplarını Nuhoğlu ve Gündeş için imzaladı. Türkiye’de sanatın çok zor şartlar altında yaşamını sürdürdüğünü belirten Yalaz, Karikatür Evi gibi projelerin önemine vurgu yaparak Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etti.

 “SANCILI GÜNLER...”

Ziyaret sırasında gazetemize konuşan Yalaz, sanatın zor günler geçirdiğini, zor şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalıştığını belirtti. “Tiyatrocular ayrı bir kavganın içindeler. Yazarlar, çizerler ayrı sancılı günler geçiriyor” diyen Yalaz, şöyle devam etti: “Karikatüristlerimiz eskisi kadar rahat ve özgür karikatür çizemiyor. Oğuz Aral’ın GırGır’ında neler yapılıyordu zamanında... Karikatürize edilmeyen, dalga geçilmeyen siyasetçi yoktu. Şimdi karikatüristlerimizin işi biraz daha zor. Ama bu baskıyı ve sansürü keskin zekâlarıyla delebileceklerini düşünüyorum.”

BELEDİYE’YE TEŞEKKÜR

Türkiye’nin karikatür sanatı alanında çok güçlü olduğunu söyleyen Yalaz, Karikatür Evi gibi projelerin önemine vurgu yaparak Kadıköy Belediyesi’ne teşekkür etti: “Biz Türkler çok zeki, çok espritüel, çok ince mizah yapabilen bir milletiz. Her şeyden önce dünyaca meşhur Nasreddin hocamız, Laz fıkralarımız var. Karikatür sanatı da bizim güçlü olduğumuz bir sanat kolu. Dünyada Türkiye kadar mizah dergisi çıkaran bir ülke yok. Bir ara Oğuz Aral’ın Gırgır fırtınasıyla beraber haftada 15-20 tane mizah dergisi çıkıyordu. Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar üretken, velut, verimli bir nesil yok. Yeni gençlerin önünü açmasından dolayı Karikatür Evi çok önemli bir proje. Kadıköy Belediyesi’ne buna vesile olduğu için teşekkür ediyorum.


ARŞİV