Karikatür Evi açılıyor

Kadıköy Belediyesi Hasanpaşa’daki tarihi köşkü aslına uygun restore ederek Karikatür Evi’ne dönüştürdü. Karikatür Evi, 30 Eylül'de başlayacak Karikatür Günleri ile Kadıköylülere kapılarını açacak

22 Eylül 2016 - 15:02
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl çalışmalarına başladığı Karikatür Evi projesi tamamlandı. 1906 yılında Hasanpaşa’da yapılan tarihi ahşap köşk aslına uygun restore edilerek Karikatür Evi olarak Kadıköy’e kazandırıldı. Karikatür Evi 30 Eylül Cuma günü başlayacak Karikatür Günleri ile beraber kapılarını açacak.  Her yaştan Kadıköylünün karikatür sanatı ile tanışmasına olanak sağlayacak Karikatür Evi’nde usta çizerler de karikatür severlerle buluşacak.

ÇİZERLERİN EVİ OLACAK
Kurbağalıdere Caddesi ile Faikbey Sokak’ın kesiştiği noktada bulunan ve 1906 yılında yapılan tarihi köşk aslına uygun olarak yenilendi. Karikatür Evi’nde yürütülecek çalışmalarla Kadıköy’de karikatür sanatının gelişmesi, karikatürü her yaştan Kadıköylü ile buluşturmak hedefleniyor. Karikatür Evi aynı zamanda Türkiye karikatürünün belleğini de barındıracak bir arşiv ve kütüphaneye sahip olacak. Türkiye karikatürünün tarihsel gelişiminin arşivi, bu gelişim içinde üretilen ürünlerin envanterini gelecek kuşaklara aktarılmak üzere evin belleğinde olacak.
Karikatür Evi; gazete, dergi, kitap ve dijital mecralar başta olmak üzere birçok alanda çizgilerle karikatür sanatını sevenlerin buluşma noktası olacak. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, bağımsız araştırmacıların ve konuya meraklı yurttaşların faydalanacağı arşiv de karikatürle buluşmak isteyen herkese açık olacak. Karikatür Evi’nde karikatürün ifade ettiği değerlerin yaşatılması ve geniş kesimlere ulaştırılması için yarışma, panel, konferans ve sergiler düzenlenecek.

GENÇLER İÇİN SANAT MERKEZİ
Hasanpaşa Mahallesi Nazifbey Sokak’ta 102 yıl önce Kız Mektebi olarak açılan tarihi bina da, Kadıköy Belediyesi tarafından satın alınıp aslına uygun olarak yenileniyor. Ekim ayı sonunda hizmete açılması planlanan Gençlik Sanat Merkezi’nde 7 derslik yer alacak. Sanat kütüphanesi ve müzik arşivi odasının da olacağı Gençlik Sanat Merkezi’nde müzik tutkunları müzik dinleyebilecek. Merkezde ayrıca 100 kişi kapasiteli bir performans salonu da hizmet verecek.

UZMAN EĞİTMENLER DERS VERECEK
Kadıköy Belediyesi’nin faaliyete geçireceği Gençlik Sanat Merkezi iki sanat dalında vereceği eğitimlerle, 16-30 yaş arası Kadıköy halkını çatısı altında toplayacak. Danışmanlığını Prof. Dr. Cihat Aşkın’ın yürüteceği merkezde; müzik ve drama alanlarında, Türkiye’nin tanınmış ve konusunda uzman eğitmenleri yer alacak. Gençlik Sanat Merkezi’nde; Klasik Türk Müziği dersleri İncila Bertuğ, keman dersleri Buket Ökten; perküsyon dersleri Engin Gürkey; bağlama dersleri Ali Kazım Akdağ, gitar dersleri Doç. Sinan Erşahin ve drama dersleri Doç. Selen Korad Birkiye tarafından yürütülecek. Ayrıca merkezde, “Cihat Aşkın Gençlik Atölyesi (CAGA)” projesi ile Cihat Aşkın, genç yetenekler ile çalışacak.

“KARİKATÜR GÜNLERİ” BAŞLIYOR
Karikatür Evi 30 Eylül Cuma günü başlayacak Karikatür Günleri ile tüm Kadıköylülere kapılarını açacak. Karikatür ile ilgili sergi, seminer ve atölyelerin düzenleneceği “Karikatür Günleri” 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Karikatür Evi’nde düzenlenecek. Birçok usta çizerin katılacağı etkinliklerde atölyeler de yapılacak. Film gösterimlerinin de yapılacağı Karikatür Günleri’nde İllüstrasyon, animasyon ve çizgi roman alanında sohbetler gerçekleştirilecek.

PROGRAM:
Sergi
Açılış: 30 Eylül Cuma 18.00
Ustaların Çizgileri
Karikatürcüler Derneği arşivinden

1 Ekim Cumartesi
Atölyeler

13.00 - 16.00
Atölye 1
Anıl Gürak (Gırgır çizeri)
Yaş: 8-12

13.00 - 16.00
Atölye 2
Eda Oral (Gırgır çizeri)
Yaş: 8-12

Karikatür Sohbet
16.30 - 18.00
Tan Oral - Tuncay Akgün - Akdağ Saydut
Çizer - Leman - Karikatürcüler Derneği üyesi

Film Gösterimi
Kısa Animasyon Seçkisi

Kısa Film Kolektifi’nden
17.00 - 19.00
Çok Amaçlı Salon - Atölye 2

2 Ekim Pazar
Atölyeler

13.00 - 16.00
Atölye 1
Raşit Yakalı, Muhittin Köroğlu, Kamil Yavuz (Karikatürcüler Derneği üyeleri)
Yaş: 8-12

12.00 - 14.00
Atölye 2
Doruktan Turan (Penguen - Süper Penguen çizeri)
Yaş: 7-11

12.00 - 15.00
Atölye 3
Erhan Candan (Leman çizeri)
Yaş: 8-12

Film Gösterimi
Kısa Animasyon Seçkisi

Kısa Film Kolektifi’nden
16.00 - 18.00
Çok Amaçlı Salon - Sergi Salonu

İllüstrasyon/Animasyon/Çizgi Roman Sohbet
18.30 - 20.00
Ethem Onur Bilgiç / Gökhan Okur / Rewhat Arslan
“Salkım Söğüt” yönetmeni - Bavul Dergi çizeri / “Ziya” yönetmenlerinden / Ot-Otlak Dergi çizeri

Seçkideki Filmler
Akdenizli / Yön. Seçkin Yalın - Yiğit Pehlivan / 3
Bahçe / Yön. İdil Ar Uçaner / 6
Fidan / Yön. Burak Varlık - Önder Menken / 9
Golden Shot / Yön. Gökalp Gönen / 9
Görünmez Duvarlarım: Kendine Güvensizlik Hikayeleri / Yön. Nurbanu Asena / 7,3
Kafa / Yön. Koray Sevindi / 9
Kusursuz Hayat / Yön. Özgül Gürbüz / 4
Merkür / Yön. Melis Balcı - Ege Okal / 5,23
Salkım Söğüt / Yön. Ethem Onur Bilgiç / 4,36
Scream / Yön. Alper Durmaz / 3
Tetrist Yön. M. Melis Bilgin / 1,55
Zeki / Yön. Gökhan Okur - Erkan Esenoğlu / 4
Zirve / Yön. Hüseyin Gülgen / 7

 

ARŞİV