Karikatür Kitaplığı Kadıköy'de

Türkiye’de ilk özel Karikatür Kitaplığı, Hasanpaşa Mahallesi’ndeki yeni yerinde karikatüre ilgi duyanlara ve karikatür konusunda araştırma yapmak isteyenlere ücretsiz hizmet veriyor.

24 Kasım 2010 - 16:33

Türkiye’de ilk özel Karikatür Kitaplığı, Hasanpaşa Mahallesi’ndeki yeni yerinde karikatüre ilgi duyanlara ve karikatür konusunda araştırma yapmak isteyenlere ücretsiz hizmet veriyor.


Karikatür Kitaplığı’nda karikatür çizeri Kamil Yavuz’un 35 senedir topladığı dünyadan karikatür albümleri, kitapları ve Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar yayınlanmış olan mizah dergilerinden örnekler yer alıyor. Karikatür Kitaplığı ve Atölyesi, mizaha ilgi duyan herkesi biraraya getiriyor. Kadıköy’de kurulan ve Türkiye’nin ilk ve özel karikatür yayınları arşivinin de bulunduğu kitaplıkta, karikatür meraklılarının dışında lise ve üniversite öğrencilerinin araştırma yapmaları ya da tez hazırlamaları için yardımcı olacak binlerce konulu çizim yer alıyor. Atölye ve kütüphaneyi hizmete açan karikatür çizeri Kamil Yavuz, insanları çizgilerle düşünmeye yöneltmenin çok önemli olduğunu ve gençleri mizaha ve karikatüre ilgi duymalarının mutluluk verici olduğunu söyledi. Yavuz, “Açtığım kitaplıktan ve atölyeden karikatür severler yararlanıyorlar. Karikatürün bir sanat dalı olduğu ve yaşamın her anında karşımıza çıktığını kanıtlıyoruz.” dedi.
Kamil Yavuz’un kurduğu kitaplıkta, yakın tarihimizde çıkan bazı mizah dergilerinin ciltlerini bulmak mümkün. Bunların arasında Akbaba, Oğuz Aral’ın Gırgır’ı ve Avni’si, Dolmuş, Fırt ve Çarşaf’ın yanı sıra Osmanlıca ve Yeni Türkçe yayınlanan Cemil Cem’in CEM Dergileri bulunuyor. Ayrıca, Cemal Nadir Güler kitaplarının da bulunduğu arşivde 1902-2010 tarihleri arasındaki haftalık mizah dergilerinden örnekler ciltli olarak yer alıyor. Kitaplıkta, Türkiye, Küba, ABD, Kanada, Meksika, Fransa, Avusturya, Almanya, İngiltere, Yunanistan, Brezilya, Polonya, Hollanda, Makedonya, Bulgaristan, Rusya, Çek Cum. Romanya, Ukrayna, Slovakya, Kuzey Kıbrıs Türk Cum. Kore, İspanya, Hırvatistan, İtalya, Belçika, İran, Japonya, Arjantin, Uruguay, Azerbeycan, Sırbistan, Çin ve Macaristan da yayınlanan özel karikatür albümlerinden de çok sayıda örnek karikatür sevenlere sunuluyor. Karikatür sanatıyla ilgili araştırma yapmak ya da dünya karikatür kültüründen örnekleri görmek isteyen meraklılara ücretsiz hizmet veren atölyede, öğrencilerin ve karikatüre ilgi duyanların randevu alarak faydalanabileceği kaynak, araştırma kitapları bulunuyor.

GENÇLER USTALARLA BULUŞUYOR

Kitaplıkta karikatüre ve mizaha ilgi duyan gençler ile çeşitli dergi ve gazetelerde eserleri yayınlanan ustalar belli tarihlerde buluşuyorlar. Atölye bölümünde genç yaşlı tüm karikatür sevenler biraraya gelerek güncel olayları anlatan çizimler yaparken, kitaplıkta ise dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen karikatür kitaplarını inceliyorlar.
Kamil Yavuz Karikatür Atölyesi ve Kitaplığı
Sarayardı Cd. No.94 Hasanpaşa-Kadıköy
Tel: 0216 345 27 28 www.karikaturkitapligi.net

36 YILDIR ÇİZİYOR


Karikatür çizeri-tasarımcı Kamil Yavuz 1959 yılında İstanbul’da doğdu. İlk karikatürleri 1973 yılından itibaren Gırgır’da yayınlanmaya başladı. Ciddi anlamdaki ilk karikatürü 1976 yılında Çarşaf dergisinde basıldı. Karikatür dışında mizah dergileri ve gazetelerde sayfa tasarımcısı olarak çalıştı. Şu anda serbest karikatürcü ve eğitmen olarak çalışıyor ve dünyanın birçok yerindeki karikatür sergilerine katılıyor. Karikatürlerinin 37'si çeşitli yarışmalarda ödüllendirildi. 1994 Paris, 1998 Pekin, 2000 Landeck ve 2003 Tebriz-Tahran kişisel sergilerinde “Elveda Sigara, Merhaba Hayat” adıyla sergisini ve dia gösterisini izleyenlere sundu. Aynı sergi Türkiye’de 29 ayrı şehirde açıldı ve serginin kitabı 12 bin, kartpostal ve posterleri 1 milyona yakın basıldı ve tüketildi. 1996 yılından bu yana bazı okullarda öğrencilere seçmeli ders olarak karikatür çalıştıran Yavuz karikatür ile ilgili olarak 1991 yılından sonra 16 kitap yayınladı.
2006 yılında Karikatür Kitaplığı ve Atölyesini Kadıköy’de kurdu, halen çalışmalarını burada İstanbul’u kuş bakışı olarak çizdiği Karikatürİstanbul çalışması üzerinde ve diğer kitaplar üzerinde sürdürüyor.


 


ARŞİV