Kadıköy Belediyesi’nin mizahı Kadıköy’e taşıyan Karikatür Evi projesine yeni bir atölye eklendi. Karikatür Evi’nde 12 Şubat Pazar günü ilk kez gerçekleşen Amatör Buluşmaları ile usta çizer Behiç Pek, amatör karikatüristlerin çizim tekniklerini ve esprilerini yorumladı. LeMan Amatör Buluşmaları’nın Karikatür Evi’ne taşınmasıyla birlikte her ayın ikinci ve dördüncü haftasında amatör çizerler, Behiç pek ile hem sohbet etme imkânı bulacak hem de deneyimlerinden faydalanabilecek. Amatör Buluşmaları ile yeni çizerlerin başta LeMan dergisi olmak üzere mizah dergilerine yönlendirilmesi ve kendilerini ustanın gözetiminde geliştirmeleri hedefleniyor. Buluşmaların bir sonraki ayağı ise 26 Şubat Pazar günü saat 12.00’de gerçekleşecek.
“MİZAHIN YAŞI YOK”
Behiç Pek ile her yaştan çizerin katıldığı Amatör Buluşmalarını konuştuk. “Farklı yaş gruplarından insanların gelmesi çok hoş oldu.” diyen Pek, “Buluşmalara yaş sınırı konulmaması yerinde olmuş. Eğer konulsaydı bugün olduğu kadar verimli geçmezdi ve birçok güzel çizgiden mahrum kalırdık. Bugün 7 yaşında birisi de çizgilerini gösterdi 50 yaşını devirmiş biri de. Mizah dediğimiz kavramın zaten yaşı yok. Mizah, zaman içinde gelişen ve insanın içinde sönmeyen bir ateş. Masaya her yaştan insanla oturup karikatür üzerine sohbet edebiliyor ve ortak bir paylaşım yapıyorsak eğer bu çalışma gelecek için vaat ediyor.” dedi.
“DERGİLER KARŞILAYAMIYOR”
Mizah dergilerinin amatör yetiştirme ihtiyacını tam anlamıyla karşılayamadığına da değinen Pek, “Buluşmaların, Karikatür Evi’nde yapılıyor olması iyi bir fırsat. Amatör Buluşmaları günümüzde halen dergilerde yapılıyor ama tek tük şekilde. Dergilerin içinde bulundukları koşullar, insan barındıramamaları ve satışların düşük olması amatör eğitimi karşılanamıyor. Dergiler de kendi dertlerine düştüklerinden yeni amatörlerle ilgilenebilme şansı kalmıyor. Yeni çizerlere yol gösterecek kişiler çok az. Ya çok iyi olmanız gerekiyor ya da belli bir seviye üstünde olmalısınız ki ancak o zaman fırsat yakalayabilirsiniz. Yeni çizerlere fırsatlar açmak gerekiyor.” diye konuştu.
“YENİ NESİL ÇOK İLERİ”
Buluşmaya gelen gençlerin zihin ve hayal gücü olarak çok ileride olduklarını söyleyen Pek, “Mizah, bizim çizime başladığımız yıllarda başkaydı. Çizdiklerimiz daha dar alanda daha azınlıktaki bir kitlenin bildiği esprilerdi. Genelde mahallemizden ya da çevremizden beslenirdik. Cep telefonu ve internet gibi kavramlar bizim dönemimizde yoktu. Bugünse gençlerin çizimlerine baktığımda ufuklarının çok daha geniş çok daha fazla kaynaktan beslendiklerini gördüm. Bu beslenmeyi mizahlarına ve çizimlerine de yansıtmışlar. Yeni neslin çok ileride olduğunu gördüm.” şeklinde konuştu.
“BİZ DE BÖYLE ÖĞRENDİK”
“Karikatürü ve mizahı biz de böyle öğrendik.” diyen Pek, her amatör çizerin bir ustası olduğunu vurguladı. Buluşmaların yeni çizerler için büyük bir motivasyon kaynağı sağladığını belirten Pek, “Mizah ve espri dediğimiz kavramlar öğretilebilir şeyler değiller. Ama çizen, ortaya bir ürün koyan ve bunu kitlere göstermek isteyen kişinin çalışmalarının yanlış yere doğru ilerlemesi için birisinden fikir alması gerek. Bu iş uzaktan, internet aracılığıyla ya da diğer mecralardan olmuyor. Birebir olarak göz teması kurmak, basit bir çizgi üzerine konuşmak bile çok daha etkili ve samimi oluyor.” dedi.
AMATÖRLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Gazete Kadıköy olarak Amatör Buluşmaları’nın ilkini izledik ve yeni çizerlere buluşma hakkındaki düşüncelerini sorduk.
Çağan Berk Deliçay: 7 yaşındayım. Yaklaşık 3 yıldan beridir karikatür çiziyorum. Günde 5 ila 10 arası karikatür çiziyorum. Şu ana kadar yüzlerce karikatür çizmişimdir. En çok robotları ve hayvanları çizmeyi seviyorum. Boş bulduğum her yere her an bir şeyler çizmek istiyorum. Bugün karikatürlerimi göstermek ve nasıl olduğum konusunda fikir almak için geldim. Behiç amca da karikatürlerimi çok güzel buldu ve mutlaka devam etmemi söyledi. Hayatım boyunca karikatür çizeceğimi bugün anladım.
Ayfer Alptekin: Kısa bir süre önce emekli oldum ve emekliliğin tadını Karikatür Evi’nde çıkarıyorum. Bu evin ilk öğrencilerindenim. Karikatürü çok muazzam ve entelektüel bir sanat dalı olarak buluyorum. Burada önyargılarımı yendim. Öğrenmenin yaşının olmadığını ve insan isterse her şeyi yapabileceğini öğrendim. Birkaç aydır çizimler yapıyorum ve bugün hepsini Behiç hocaya gösterdim. Yaptığı yorumlar çok doyurucu ve moral vericiydi. Buradan daha çok çizme hevesi ile ayrılıyorum. Karikatür Evi’ne dair en çok sevdiğim şey olan Öğretmen – öğrenci ilişkisi yerine Usta – çırak ilişkisi buluşmada da hâkimdi. Kadıköylü olmanın ayrıcalığını bir kez daha yaşadık.
Bahar Demirkan: LeMan dergisi sayesinde bulaşmadan haberim oldu. Karikatür maceram meraktan başladı. Mizah dergilerini alıp, okumamla birlikte ben de çizmek istedim. Şu an çiçeği burnunda bir amatörüm ama profesyonel olmak istiyorum. Bunun için de fazlasıyla çalışmak ve öğrenebildiğiniz kadar şey öğrenmeniz gerekiyor. Buluşmaya gelme sebebim de buydu. Behiç Pek gibi bir ustanın yorumlarını almak size çok şey katacaktır. Bugün bana da çok şey kattı. Geliştiğimi şimdiden hissediyorum.
Ufuk Yakup Çalışkan: Uzun bir süre LeMan dergisinin amatör köşesi için çalışmalar yaptım. Bir dönem de L-Manyak için çizdim. Profesyonel deneyimlerim oldu ama her ustadan, ilk gününmüş gibi bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum. Buraya gelen herkesin en büyük hayali çizim yaparak hayatını devam ettirebilmek. Bu gerçekten fazlasıyla zor. Fakat burası bizim, bu hayali gerçekleştirebilmemiz için büyük bir fırsat. Bizim başka bir şekilde öğrenebilme, kendimizi geliştirme şansımız yok. 10 yılda öğrenmeyeceğiniz birçok şeyi saniyeler içinde öğrenme şansınız var. Bu deneyimi yaşadığım için çok memnunum.
Münire Özgencan: Kadıköy’de ikamet ediyorum ve Karikatür Evi’nde de eğitim alıyorum. Behiç Pek, yıllardan beri takip ettiğim değerli bir usta. Bugün biz yeni çizerler için çok kıymetliydi. Çizgiye ve espriye olan bakış açım değişti. Bazı kalıpları yıkmamızda ustamız çok yardımcı oldu. Heyecanla bir sonraki buluşmayı bekliyorum.