Kaybolan dillerdeki ezgiler

UNESCO’nun Tehlike Altındaki Somut Dilleri korumaya yönelik programına Kadıköy’den destek geldi.

17 Ocak 2018 - 12:16

Moda’da faaliyet gösteren Gauss Eğitim Öğretim Kurumları’nda okuyan 3. Sınıf öğrencileri, farklı diller, farklı kültürlerin bir arada yaşadığı, yaşayabildiği Moda’da konser verdi.

8 yaş grubu çocuklardan oluşan "Yok Olmak Üzere Olan Somut Diller" çocuk korosu, dünyada tüm halk ve kültürlerin korunması adına ‘kavuşamamak’ temalı konser verdi. 14 Ocak Pazar günü saat 18.00’da Ağabey Sokak’taki Fransız Kilisesi’nde (Notre-Dame de L’Assomption) yapılan konserde öğrenciler; Lazca, Gürcüce, Ermenice, Kafkas dilleri gibi şarkılar seslendirdi kaybolmaya yüz tutmuş 5 farklı etnik dilde şarkılar söyledi. Çocuklar,  ‘’Sesiniz sesimize eşlik edip, bütün halkları kucaklayacak sonunda. Bir umut hep var diyeceğiz. Ve yaşamak, yaşatmak lazım...’’ mesajını verdi.

UNESCO'nun Tehlike Altındaki Somut Diller Atlası'na göre Türkiye'de 18 dil tehlike altında. Atlasta; Ubıhça, Mlahso ve Kapadokya Yunancasının kaybolduğu, Lazca, Zazaca, Hemşince, Abhazca ve özellikle Hertevin dilinin ise son derece tehlike altında olduğu belirtiliyor.


ARŞİV