Karadeniz’in asi sesi Kazım Koyuncu, ölümünün 11. yılında Kadıköy’de düzenlenen konserle anıldı. Yüzlerce Kadıköylünün katıldığı konserde hep birlikte Kazım Koyuncu şarkıları söylendi
Erhan DEMİRTAŞ
Kanser hastalığı nedeniyle 11 yıl önce aramızdan ayrılan Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu, Kadıköy’de şarkılarla anıldı. 33 yıllık hayatına birçok şey sığdıran Koyuncu, geleneksel Karadeniz müziği ile Rock’ın Roll müziği sentezleyerek kendi tarzını yaratmıştı. Koyuncu, erken yaşta hayatını kaybetti ama ardında kendisini seven binlerce insan bıraktı. Koyuncu’yu 25 Haziran 2005’te gözyaşlarıyla uğurlayanlar, aynı özlem ve sevgi ile sanatçıyı ölümünün 11. yılında yalnız bırakmadı.
ŞARKILARLA GEÇTİ ARAMIZDAN
Kazım Koyuncu, Kadıköy’de çocukların sesiyle anıldı. Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile 24 Haziran Cuma günü Selamiçeşme Özgürlük Parkı Amfitiyatro’da gerçekleşen konserde, “Çocuk Kalbim Seni Söyler Korosu” ve sanatçılar Kazım Koyuncu’nun şarkılarını seslendirdi. Yüzlerce Kadıköylünün katıldığı etkinliğin açılış konuşmasını ise usta tiyatrocu Selçuk Yöntem yaptı. “Bugün burada hepimizin sevdiği Kazım’ın anısına toplandık. Hayatı boyunca çok güzel şeyler söylemiş. Ben de okurken çok etkilendim. Eminim siz de etkileneceksiniz” sözleriyle duygularını paylaşan Yöntem, konuşmasının ardından Kazım Koyuncu’nun yazdığı şiiri okudu. Yöntem’in konuşmasının ardından konsere geçildi.
“Kazım Koyuncu Şarkıları” konserinde; Nejat Yavaşoğulları, Şükriye Tutkun, Ayça Varlıer, Selçuk Balcı, Seyfi Yerlikaya, Cem Cücenoğlu, Taylan, Manuş Baba da, Çocuk Kalbim Seni Söyler Korosu’na birer şarkı ile eşlik etti. Çöplere bıraktığı tablolar, sokak performansları ve duvar resimleriyle öne çıkan Ressam Efe Işıldaksoy, Koyuncu’nun resmini çizdi. Koreograf ve dans sanatçısı Gonca Gümüşayak da “Oy Asiye” isimli şarkı eşliğinde canlı performans sergiledi.
SANATÇI DOSTLARI ANLATTI
Kazım Koyuncu’nun yaşama veda edişinin 11. yılında, bir araya gelen sanatçılardan Nejat Yavaşoğulları, Selçuk Balcı ve Şükriye Tutkun ile Koyuncu’yu konuştuk. Sanatçıların ortak fikri; Koyuncu’nun hem iyi müzisyen hem de örnek alınacak bir kişilik olduğu.
“EFSANELER ARASINA YERLEŞTİ”
Kazım Koyuncu’yu İrlandalı müzisyen Bob Geldof’a benzettiğini ifade eden rock müziğinin usta müzisyenlerinden Nejat Yavaşoğulları, “Sevgili Kazım’ı Zuğaşi Berepe grubundan beri tanıyorum. Aynı sahneleri paylaşmış olduğumuz yıllardı. Sonra gruptan ayrı çalışmaya başladı. Beyoğlu’ndaki ofisimin önünden her gün sırt çantasıyla geçerdi. Çok sık karşılaşırdık, sohbet ederdik. Çok uğraşıyordu. Bu uğraşlarının sonunda kitleler tarafından tanınır hale geldi” dedi. Koyuncu’nun icra ettiği müziği, “Kazım, ses tonuyla, yaptığı düzenlemelerle Karadeniz müziğini yerel olmaktan çıkararak, Türkiye çapında bir müzik haline getirdi” sözleriyle açıklayan Yavaşoğulları, “Çok genç yaşta kaybettik. En verimli zamanında aramızdan ayrıldı. Grubu tanınmıştı, konserleri doluyordu. Ne yazık ki bu keyfi bizim kadar sürdüremedi. Kimsenin aklına gelmeyecek bir şey 33 yaşında bir insanın kanser olması. Zaten duyduktan sonra altı ay içerisinde kaybettik. Duayenlerden biri olmaya adaydı. Bu haliyle de efsane müzisyenlerin arasına yerleşerek, Karadeniz müziğinin duayeni haline geldi” diye konuştu.
“YERİ DOLMAYACAK”
Kazım Koyuncu ile tanışamadığı için üzgün olduğunu dile getiren Karadenizli müzisyen Selçuk Balcı da, müziği ve duruşunu takdir ettiği Koyuncu için şunları söyledi: “Onun adına düzenlenen etkinliklere katılarak kendimizi teselli ediyoruz. Bir görev olarak görüyoruz ama istediğimiz bir görev. Kazım Koyuncu adına düzenlenen etkinliklere severek katılıyoruz, biraz hasret gideriyoruz. Onun dostları, arkadaşları, hayata bakışını bilenler geliyor. Biz de onun şarkılarını söylüyoruz. Bu bizi heyecanlandıran bir durum. İnsanlar sahnede onu ve onun sesini arıyor. Ama biz şarkıları kendi sesimizle söylüyoruz. Hem biz hem de dinleyiciler bu şekilde avunuyoruz. Onun yeri hiçbir zaman dolmayacak. O insan ayırt etmiyordu. Dil, din, ırk ayrımı yoktu. İnsana insan olduğu için değer veriyordu.”
“HALA ARAMIZDA”
Kazım Koyuncu’nun anısına şarkı söylemekten çok mutlu olduğunu ifade eden halk müziği sanatçısı Şükriye Tutkun ise, “Bu tür organizasyonların gerçekleşmesinden çok mutluyum. Bir şekilde kaynaşma vesilesi oluyor” dedi. “Kazım’ı özel yapan duruşundaki kararlılık ve Karadeniz müziğine kattıklarıydı” sözleriyle Koyuncu’ya hissettiği duyguları dile getiren Tutkun, “O sadece sanatı, sanatçı kişiliği ve duruşuyla konuşuluyor. 11 yıl olmasına rağmen sanki hala aramızda gibi. Şarkıları dinleniyor ve kişiliği örnek alınıyor” şeklinde konuştu.