Kedilere şarkı yaptı

“Kediler Uzaylı” isimli bir şarkı yapan müzisyen Hasan Azze, “Kedilerin uzaylı oldukları konusunda hemfikiriz. Bunun bir şarkıda yer alması; durumun absürtlüğüne parmak basıyor.” diyor.

16 Ekim 2023 - 10:05

“Anlık delirmeler refleksler / Severken mest etmen / İstemeden sevdirtmez / Baya da esnekler”

Bu sözler kedilere yazıldı. Yazan ise Hasan Azze. Kendisi Antalyalı bir müzisyen ve ses mühendisi. Sözü ve müziği kendisine ait olan ''Kediler Uzaylı'' şarkısını Art N Craft Creative Works etiketiyle yayımlayan Azze ile söyleştik.

  • Sosyal medya hesabınızda hiç kedili fotoğrafınız yok, hatta köpeğiniz var. Şaşırdım. 

Aslında ben kendimi bir köpek insanı olarak tanımlıyorum. Yıllarca hep köpek besledim. Ama kedileri de ayrıca severim. 

  • Kedilerle bağınız nasıldır?

Kedilerden biraz çekiniyorum. Ani refleksleri ve ansızın gelen tepkileri ürkütüyor O yüzden de hep kedi yerine köpek oldu yaşam alanımda. Köpeğim Ceku ile de bazı özel sebeplerden yollarımızı ayırmak zorunda kaldık, ona da ayrıca üzgünüm. Ama sokakta gördüğüm her kedi ve köpek benim bebeğim gibi, hepsiyle çok iyidir aram. Kedilerle bağım hep uzaktan gözlem ve kısa zamanlı temaslar oldu. Ancak derinlemesine bir bağım olmadı. Ama hep hissettiğim bir enerji akışı oldu her yolumun kesiştiği kediyle. Farklı ve hisli hayvanlar olduklarını düşünüyorum. 

  • Kediniz oldu mu hiç? Gerçi biz değil onlar bizi seçer denir ama

Daha önce hiç kedim olmadı. Kısa soluklarda arkadaşlarımın dostlarına baktım ama uzun solukta hiç olmadı. Sanırım hiç bir kedi de beni seçmedi ondan herhalde

  • Kedilere şarkı yapmak fikri nasıl ortaya çıktı?

Bizim işte bazı şarkı fikirleri ansızın gelir. Her daim orda duran şey bir gün ilginç bir yönden karşımıza çıkar ve ışık yanar! Belki bir sene önce telefonu aldığım bir nottu bu şarkı “Kediler Uzaylıdır”. Bunu yazdığımda etrafımdaki insanlar dalga geçiyorum sandı ama sonunda ben bir sonuç ürünü ortaya koydum ve herkes şaşkınlıkla izledi. 

  • Sizce neden kediler uzaylı?

Bazı şeylerin sebebi yoktur benim için. Bazen öyle olur, bazı canlılar öyledir. Doğaları sanırım biraz da bu. Hem uzaylı hem de sıvılar

  • Şarkıya gelen yorumlar nasıl?

Bir çok kedi sever insanın dikkatini çekti ve çok güzel tepkiler geliyor. Hatta kedilerinin absürt davranışlarını çekip bana gönderenler oluyor. Kimisi kedisinin videolarını birleştirip sosyal medyaya yüklüyor. Bunlar bana çok güzel motivasyon ve ilham oluyor. Eğer bu sohbeti okuyan kişiler de bunu yapıp beni etiketlerlerse çok mutlu olurum. Yoruma ve eleştiriye de açığım. 

  • Şarkının tarzını nasıl tarif edersiniz? Hip-hop gibi ama tam değil sanki.

Artık dünya müziğinde sanırım tarz diye bir şey kalmadı nerdeyse. Tüm müzik türleri birbiri içine girdi. Ülkede de dünyada da bir sürü örneği mevcut. Mesele trap denilen türde bir müziğin üzerine arabesk şarkılar okunuyor. Müzik geçmişim hip-hop müzikten gelme. Ancak belli bir süre sonra o müzik bana yetmemeye başladı ve ben de sentez bir tür ortaya koymak için yola çıktım. Ruhumu ne yansıtırsa onu dahil ediyorum. Şarkının türüne gelecek olursa biraz indie, biraz pop, biraz trip-hop, biraz hip-hop. Yani özet ben…

  • Kediler şarkınızı sevdi mi? ‘Uzaylı değiliz’ diye itiraz etmesinler

Valla gelen videolardan anladığım bir kısmı sevmiş, bir kısmı da oralı değil. Sanırım şu yeni çıkan kedi dili çeviri uygulamalarıyla bir çevirip onlara tercüme etmek lazım

  •  Kediler her zaman için sanatın, edebiyatın vazgeçilmezi olmuşlar. Kedileri sanatımıza yansıtmadan neden duramıyoruz dersiniz?

İnsanın doğaya hayranlığı ve özlemi zaten aşikar. Uzun yıllardır bir çok canlı türü insana yoldaşlık etmiş, evcilleştirilmiş. Ama kedileri özel kılan şey sanırım biraz asaletleri, biraz dostlukları, hisli oluşları ve özgünlükleri. O yüzden yıllardır hem resimde, hem heykelde, hem edebiyatta, hem müzikte konu olmuşlar. Ben de burdan “Bir kedim bile yok anlıyor musun” demek istiyorum.

  • Kedilerle alakalı başka şarkının notaları geziniyor mu aklınızda? Yahut başka bir can dostumuzu şarkılarınıza konuk etmeyi düşünüyor musunuz?

Diğer hayvan dostlarımız kıskandı sanırım Hatta kendi köpeğim de gözümün içine baktı, ne oluyor diye. Süreç ne gösterir bilinmez. Yaratıcılık hayatın içinde ve her an ortaya çıkıyor. Kim bilir belki bir diğer şarkım da fok balıklarına olur.


ARŞİV