Kel Hasan’dan Çoruh’a, kavuk yeniden Kadıköy’de

Türk tiyatrosunun en önemli simgesi olan kavuk, Rasim Öztekin tarafından Baba Sahne’nin kurucusu, Kadıköylü oyuncu Şevket Çoruh’a devredildi. Çoruh, Kadıköylüleri 11 Eylül’de Özgürlük Parkı’na, 20 Eylül’de de Harbiye’deki törene davet ediyor.

29 Ağustos 2020 - 15:37

Türk tiyatrosunun en önemli geleneği olan kavuk geleneği Şevket Çoruh ile devam edecek.  Kel Hasan Efendi’nin sahneye kavukla çıkmasıyla ve kavuğunu İsmail Hakkı Dümbüllü’ye vermesiyle başlayan gelenek, kavuğun 1968 yılında Münir Özkul’a verilmesiyle devam etti. 

200’ün üzerinde sinema filminde rol alan Münir Özkul kavuğu 21 yıl taşıdı ve o da kavuğu 1989’da, oyuncu ve yazar Ferhan Şensoy’a devretti. Şensoy da geleneği 27 yıl sürdürdükten sonra kavuğu 2016’da Rasim Öztekin’e verdi.

TÖREN HARBİYE’DE

Öztekin de sağlık problemleri nedeniyle kavuğu Şevket Çoruh’a devredeceğini açıkladı. Öztekin, “Kavuğu aldığım yaz, kalp yetersizliğinin yanına ciddi ritim problemleri de eklenince doktorum canlı performansı yasakladı” diye başladığı açıklamasında şunları söyledi: “Kalbim, Kavuklu olarak tiyatro yapmama izin vermedi. Aslında bir bakıma kalp hastalığı nedeniyle çok sevdiğim tiyatrodan malulen emekli oldum. Projeyi, senaryosunu, çalışma koşullarını seçebildiğim, yorulduğumda dinlenebildiğim sinema ve dizi projelerinde yer alarak sanatın içinde bir şekilde var olarak moral buldum. Durum böyle iken, kavuğu çok bekletmeden bir tiyatrocu kardeşime devretmeye karar verdim.”

Kavuğun devir teslim töreni 20 Eylül’de Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi’nde gerçekleşecek ve Çoruh, kavuğun altıncı sahibi olacak.

TİYATROLAR ZOR DURUMDA

Çoruh, yaptığı açıklamada bundan önceki tiyatro ustalarını anarken, “Bu onuru, tüm ustalarım ve her şeye rağmen tiyatro yapmaktan vazgeçmeyen tüm tiyatro emekçileri adına kabul ediyorum” dedi: “Kişisel çabalarımızla doğurup seyirci ve meslektaşlarımızın desteği sayesinde büyüttüğümüz yolculuğun, kendi küçük etkisi büyük bir virüs marifetiyle sekteye uğradığı bugünlerde, resmî makamlar tarafından bir başımıza bırakılmışken bizi yine sarıp sarmalayan, yalnız olmadığımızı hatırlatan ustalarımız oldu. Geleneksel tiyatromuzu temsil eden, Kel Hasan Efendi’den İsmail Dümbüllü’ye, ondan Münir Özkul’a, Ferhan Şensoy’a ve Rasim Öztekin’e geçen “kavuk”un bana devredileceğini bugün gururla öğrendim. Bu onuru, tüm ustalarım ve her şeye “rağmen” tiyatro yapmaktan vazgeçmeyen tüm tiyatro emekçileri adına kabul ediyorum. Bu emaneti benden sonra taşıyacak ve tiyatroyu yaşatmak için çalışacak meslektaşımla buluşana kadar; yaşasın sanat, yaşasın tiyatro, yaşasın insan.”

Türkiye’de tiyatroların altı aydır kapalı olduğunu, tiyatrocuların bu süreçte çok zor bir durumda olduğunu vurgulayan Çoruh, “Tiyatrolar salgında kiralarını ödeyemez hale geldi, birçok arkadaşımız işsiz kaldı. Kavuk, bize mutluluk verdi ama taleplerimizden vazgeçemeyeceğiz.” diye konuştu.

KADIKÖYLÜLERE ÇAĞRI

Tiyatro yasasının çıkmasının şart olduğunu söyleyen Çoruh, Kadıköylülere de çağrı yaptı: “Sanat Parkta festivali kapsamında 11 Eylül Cuma günü Özgürlük Parkı’nda Bir Baba Hamlet oyunumuzu oynayacağız. Tüm Kadıköylüleri oraya davet ediyorum.”

Kadıköy Belediyesi de bir açıklama yaparak Çoruh’u tebrik etti: “Bir geleneğin simgesi yeniden Kadıköy'e dönüyor. Kadıköylü tulûat oyuncusu Kel Hasan Efendi'ye ait kavuk, son sahibi Rasim Öztekin tarafından Şevket Çoruh'a devredilecek. Kadıköylü tiyatrocu Şevket Çoruh'u tebrik ediyoruz.”


ARŞİV