Kendimden Hallice: “Hayatımız şarkılarımız gibi”

Alternatif sahnenin üretken gruplarından Kendimden Hallice “Çok mutlu şarkılar yazamıyoruz. Bazen çok istiyoruz ama onlar da yarıda kalıyor. Bu coğrafya, kaleme böyle hükmediyor” diyor

10 Şubat 2023 - 10:17

Dinledikçe bağımlılık yapan gruplardan biri Kendimden Hallice. Şarkı sözlerindeki naiflikleri kadar müziklerindeki tarzlarıyla dinleyeni kendi hayatında diyardan diyara götürüyor. Çünkü “buraların düzeni hep değişiyor” “sakince yoruluyoruz” ve “halledemediğimiz” pek çok şey oluyor, “hatalarımızı dansa kaldırıyor”, “umutlarımız en üst kattan atlıyor”, “acıya ev sahipliği yapıyor” ama “çözdüğümüz” yaşıyor ve “üstü kalsın” diyoruz. Değişken ruh hallerimize yarenlik yapan şarkılarıyla ismini geniş kitlelere duyuran Kendimden Hallice yakın zamanda Gripin’le bir araya gelerek kaydettikleri ortak şarkı “Halledemedik”i yaptı. Universal Music Türkiye etiketiyle dinleyiciyle buluşan şarkı kısa sürede çok sevildi. Biz de bu vesileyle Kendimden Hallice’ye yüreğimize iyi gelen şarkıları nasıl yaptıklarını, nasıl yaşadıklarını sorduk.

Önce isimden başlayalım. Kendimden Hallice ismine nasıl karar verdiniz?

Ozan bir beste yapmaya başlamıştı bestenin içinde Kendimden Hallice geçiyordu çok da hoşuna gitmişti isim. Ama beste içine sinmeyince devam etmemişti. Haliyle besteyi bitirmedi. Kendimden Hallice de grubun ismi oldu. Aslında tamamlanmamış eksik bir şarkıdan geliyor.

Kendimden Hallice kimlerden oluşuyor, yani kim ne yapar?

Ozan Özalp, Çınar Can İçli, Buğra Özdemir, Emirhan Özer, Atakan Kotiloğlu’ndan oluşuyor. Grupta Ozan söz/beste ve solistlik yapıyor. Çınar hem klavyede hem de bazı prodüksiyon görevlerini üstleniyor. Buğra hem davulcumuz hem de grubun tüm kliplerinin yönetmenliğini yapıyor, aynı zamanda da yönetmenlik kariyerine devam ediyor. Emirhan grubun ana gitarcısı ve prodüksiyon görevinin en büyük bölümünü üstleniyor. Atakan grubun bas gitaristi ve grubun sahnedeki geri vokallerini üstleniyor. Prodüksiyon günlerinde ara ara yemekleri çıkartıp şekeri düzenleyen bir yanı da var.

Şarkıların sözleri de müziği de hem dert ortaklığı yapıyor hem de bir parça hüzün veriyor. Oysa genç bir ekipsiniz. Bu dervişlik nereden, nasıl kalbinize gelip oturdu?

Yaşanan şeylerin yaş ile bir alakası olmadığını düşünüyoruz. İnsan her yaşta çoğu derin tecrübeyi edinebiliyor. Biz de tecrübe ettiklerimizi ve bizzat yaşadıklarımızı, bazı zamanlar kendimize bilerek yaşattıklarımızı dahi yazıyoruz. Bunların yanı sıra küçük bir çocuğun yaşadığı dramları bile empati kurup şarkı haline getirmeyi yeğliyoruz. Tüm şarkılar yalnızca kendi yaşadıklarımız da değil.

“MUTLU ŞARKILAR YAZAMIYORUZ”

Coğrafya kaderdir denir, bu ülkede müzik yapıyor olmanızın yaptığınız müziğe nasıl bir etkisi var?

Çok mutlu şarkılar yazamıyoruz. Bazen çok istiyoruz ama onlar da yarıda kalıyor. Bu coğrafya, kaleme böyle hükmediyor diyelim. Bu vaziyette umursamaz ve içi boş olan şeyler yazmak istemek, şarkı yazmak için yazmak bizim için imkansıza çok yakın bir şey.

Şarkılarınız biraz melankolik peki hayatınız nasıl?

Hayatımız şarkılarımız gibi. Üç aşağı beş yukarı ortalama bir melankoli, stabil değil değişkenlik gösteren duygu durumlarıyla her insanda olduğu gibi inişleri ve çıkışları olan bir hayat. Bizce insan bu inişleri çıkışları ne kadar büyüttüğü ile alakalı bir hayat yaşar.

Ne kadar değer verirsen o kadar kırılırsın gibi ya da ne kadar değersizleştirirsen o kadar hissizleşirsin gibi.

Eski hatalarınızı dansa kaldıracak olsanız hangisiyle karşılaşmak istemezdiniz?

Gereğinden fazla güven…

“BİRİKTİĞİNİZ YERDEN TAŞIYORSUNUZ”

Üzülmeye Nereden Başlasak, Halledemedik, Uzaya da Gittik, Bana bir Hak ver, Sakince Yoruldum… Şarkıların sözleri dışında isimleri de dikkat çekici, düşündürücü. Sözler ve müzik nasıl çıkıyor?

İlham dediğimiz şey sonucu bir birikimin verdiği bir demin verdiği enerji birikimi ile çıkıyor Nereye birikiyorsanız oradan taşıyorsunuz. Bizim de taşma biçimimiz şarkılar aracılığıyla oluyor

Anlık sinir krizi gibi düşünün ya da mutluluk krizi de olabilir. Yani anda olan bir şey patlama gibi bir şey.

“Öpüşmemiz romandı, yazmış Atilla İlhan…” demişsiniz, Atilla İlhan dışında kimler sizin şair listenizde var?

Orhan Veli, Cemal Süreya, Küçük İskender, Edip Cansever, Nazım Hikmet, Turgut Uyar ve niceleri...

En çok dinlenen gruplardansınız. Önceleri gizemliydiniz sonra kliplerde görünür oldunuz. Popülerlik hayatınızda neleri değiştirdi?

Aslında pek bir şey değişmiş değil. Sadece çok daha fazla insan tarafından anlaşılabilmişlik hissi daha motive edici aynı zamanda kafa da karıştırıcı tabi.

HALLEDEMEDİK’İN ÖYKÜSÜ

“Halledemedik” yakın zamanda dinleyici ile buluştu ve çok sevildi. Aynı zamanda Gripin ile düet yapmanızın ve şarkının hikâyesi ne?

Şarkıyı Ozan rüyasında yazdı. Yani hepsini değil büyük bi' kısmını ardından geri kalanına da uyandığında devam etti. Gripin’le yollarımız Tolga Akyıldız ile Açık Sahne programında kesişti. Beraber sahne yapma imkânımız doğdu. Gripin’in bizim için de çok değerli bulduğumuz 'Durma Yağmur' şarkısını düetledik. Ortaya çıkan enerji hiç edilemeyecek kadar güzeldi. Sahne sonrasında hemen bir şeyler yapalım diye konuştuk. Ardından düete karar verdik ve stüdyoda buluştuk. Beraber bir kaç demo dinledik en sonunda 'Halledemedik' e karar verdik. Şarkının kaydına Kendimden Hallice'den Emirhan ve Gripin'den Arda'nın prodüktörlüğünde start verildi. Stüdyoda her iki grubun da üyeleri enstrümanlarının görev dağılımını yaptı. Herkes icra etti, herkes kendinden bir parça verdi şarkıya. Ardından şarkıyı bitirip mix / mastering aşamasına gönderdik. Şarkı bu aşamadayken de Buğra klibin yönetmenliğini üstlendi ve senaryosunu yazmaya başladı. Buğra'nın yönetmenliğinde güzel bir klipte şarkıya eşlik etti. Proje genelinde bu şekilde sonuçlandı.

Teklileriniz var. Bir albüm çalışması ya da düşüncesi, planı yok mu?

2023 için çeşitli çalışmalar gündemimizde. Birkaç EP veya bir albüm şeklinde çıkış yapılabilir.  Planlar dahilinde fakat henüz belirlenmedi. Bunların yanında yine 'Balık olsam tutar mıydın?' gibi interaktif projeleri de değerlendiriyoruz. Albüm planımız var ama çok yakın bir gelecekte değil.

İlk şarkınızı yaptığınız günle bugün arasında ne gibi farklar var. Yapmasaydık dediğiniz bir şarkı oldu mu mesela? Hayatınızda ne değişti?

Öncelikle biz değiştik, geliştik, evrildik. En büyük fark bu bütünlük sonucu zaten şarkılara da çok yansıyor özü kaybetmeden evriliyor. Şarkılar da bizimle beraber aslında. Bütün şarkılardan memnunuz. Hepsi bizim zamanımızın bir parçası, kararı, vazgeçişi. Bazen de yapmayacağımız bir şarkıyı iyi ki yapmışız dedik. “Üzülmeye nerden başlasak?” çok spontane bir şekilde üretim planında olmamasına rağmen bir anda çok yükselip aynı gün bitirmemiz vesilesiyle ortaya çıktı ve konserlerimizde vazgeçilmez bir yer kapladı.

Çok güzel şarkılar yapıyorsunuz ama sizin bu şarkıyı keşke biz yapsaydık dediğiniz şarkı var mı?

Ozan Özalp: Benim Sezen Aksu'nun “Unuttun Mu Beni” şarkısı.

Buğra Özdemir: Şarkı değil ama ben yazmak isterdim diyebileceğim sayısız şiir var.

Emirhan Özer: Mor ve Ötesi’nin “Bir Derdim Var” şarkısı.

 


ARŞİV