“Anadolu yakasının Aya İrini’si” olarak nitelenen Yeldeğirmeni Sanat Merkezi Yöneticisi Nezahat Kurşun, “Diyalog için sanat en kolay yol. Bunun için çok kültürlü, çok çeşitli yeni sezon programı hazır
Gökçe UYGUN
Kadıköy’ün en özel binalarından olan, 120 yıllık bir tarihi dokuya sahip Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, 2015-2016 yılı sezon etkinliklerine 1 Ekim Perşembe günü Sibel Köse Caz konseri ile başladı. Biz de yeni dönemde ‘cazın merkezi’ olmayı hedefleyen Yeldeğirmeni Sanat’ı, merkez yöneticisi Nezahat Kurşun’a sorduk.
· Yeldeğirmeni Sanat’ta yeni dönem caz ile başladı. Diğer caz konserleri ne zaman olacak?
Yeni sezonda caz severleri hoş sürprizler bekliyor. “Yeldeğirmeni’nde Caz” programımızla her cuma yerli ve yabancı çok sayıda caz ustasını ağırlayacağız. 9 Ekim Cuma günü Türkiye’nin ilk ve tek Big Band orkestrası olma özelliğini taşıyan TRT İstanbul Radyosu Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, değerli konuk solistleri ile ilk kez Kadıköy’de sahne alacak. Ücretsiz olan bu etkinliğimize tüm cazseverleri ve Kadıköy halkını bekliyoruz.16 Ekim Cuma günü ise Ayşe Gencer & İmer Demirer konseri ile caz serimiz devam edecek.
ÜCRETSİZ FİLM GÖSTERİMLERİ
· 2015-2016 sezonunda hangi yeni etkinlikler olacak?
İçeriği zengin, çeşitliliği fazla olan bir programla sezona hazırlandık. Etkinliklerimizi günlere göre gruplandırdık. Her Pazartesi, kültür ataşelikleriyle ortak yabancı film gösterimleri olacak. Ülkelerin kült yabancı filmleri ücretsiz olarak izlenebilecek. Her Salı günü üniversitelerden uzman hocalar gelerek, bize ülkeleri anlatacak.
Yeldeğirmeni Sanat, mimari olarak akustik müziğe çok uygun. Çarşamba ve cumartesi günleri oda müziği, piyano resitali, gitar konserleri, perşembeleri tango akşamları planladık. Her cuma ise Caz müziğini, severleri ile buluşturacağız. Her ayın son pazar günü de, yurtiçi ve yurtdışı başarılara sahip olan Barış için Müzik Vakfı’nı ağırlayacağız.
· Yerli sanatçılar dışında yabancı müzisyenleri de ağırlayacak mısınız?
Yerli, yabancı müzisyen ayrımı yapmıyoruz. İyi müzik yapan herkese kapımız açık. Klasik müzik ve Caz konserlerimizde yabancı müzisyenler de yer alacak.
ARANAN MEKÂN
· Uluslararası müzik festivalleri gibi etkinlikler planlıyor musunuz?
Yeldeğirmeni Sanat, tarihi dokusu itibari ile festivaller için aranan bir mekân. Amacımız festivallerde burayı çekim merkezi haline dönüştürmek. İKSV ile geçen yaz Caz festivalinde ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Bu sezon da bu tarz çalışmalar yapmayı planlıyoruz.
· Binada fiziksel bir değişiklik var mı yeni dönem için?
Merkezimiz henüz tam keşfedilmedi. Ama yakın zamanda Avrupa yakasında gerçekleşen uluslararası festivaller burada da olacak, bu sezon kültür sanat etkinliklerimizin sayısı artacak. Dolayısıyla üst salonda sandalye sayımızı 104’den 180’e; alt salondaki sayıyı da 64’ten 100’e çıkarttık.
ÖNCELİK ÇOCUKLARIN
· Çocuklar/ gençler için özel etkinlikleriniz olacak mı?
Yeldeğirmeni’nde yaşayan ailelerin çocukları hedef kitlemiz. 6-15 yaş arasındaki çocuklara sanat eğitimcileri ile birlikte yaratıcı drama çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bölgedeki sanat atölyeleri ile yapacağımız işbirliğiyle de bu çalışmaları geliştireceğiz.
· Yeldeğirmeni Sanat sanatseverlere geçmiş dönemden farklı olarak ne vaadediyor?
Yapacağımız tüm projelerde, Kadıköy’de var olan entelektüel eşiği en yukarı çekmeye çalışacağız. Diyalog ve kültürel etkileşim ortamını oluşturacağız, birleştirici etkinlikler düzenleyeceğiz. Bölge itibari ile amacımız farklı kültürleri, halkımızla buluşturmak.
AYİNDEN KONSERE…
Rasimpaşa Mahallesi Taşlıbayır ve İskele Sokaklarının kesişiminde bulunan Yeldeğirmeni Sanat binası, 1895’te Sainte-Euphemie Ortaokulu’nun bir parçası olan Notre Dame du Rosaire Kilisesi olarak inşa edildi. 19. yy. mimari eserlerinden olan eski Fransız Kilisesi, 2013’te Kadıköy Belediyesi’nce kamulaştırılarak restore edildi. 14 Mart 2014’te kapılarını sanatseverlere açan merkezin her iki katında da; konser, konferans, toplantı gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor.