Kınay gazeteci oldu, gerçeklere ayna tuttu

Oyunculukta 25. yılını kutlayan Emre Kınay, “Bu ülkenin insanlarının artık gülmeye ihtiyacı var. Aydınlık ve özgür bir gelecek için sanat yapmaya mecburuz” dedi

14 Ocak 2016 - 15:35

Aysel KILIÇ
Ekranların ve tiyatronun sevilen yüzlerinden biri olan Emre Kınay’ın kurucusu olduğu Tiyatro Duru 10 yaşında. Duru Tiyatro, Peter Turrini’nin “Nihayet Bitti” oyununu, bir gala gecesiyle perdeye taşıdı. Tek kişilik oyun, 25 yılını oyunculuğa adayan Emre Kınay’ın solo performansıyla sahnelendi. 12 Ocak Salı gecesi yapılan gösteriye sanat camiası büyük ilgi gösterdi. Oyunu izleyenler arasında Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu da vardı.
“Nihayet Bitti” bir gazeteciyi anlatıyor. Hayatta her istediğini elde etmiş ancak hayatın gerçekleriyle yeterince yüzleşememiş bir araştırmacı gazetecinin intiharına dakikalar kala, son yaşadıklarına tanık oluyoruz. 
“Yeterince cesur değilseniz gerçek sizi intihar etme çılgınlığına sürükleyebilir” mesajı verilen oyun, 70 dakika sürüyor. Oyun esnasında Tiyatro Duru’nun izleyiciye bir sürprizi de vardı. İlk defa bir tiyatro sahnesinde ortam kokulandırması yapıldı. Kınay, “Amaç, izleyiciyi biraz daha oyunun içine çekebilmek” dedi.

“BİR İÇ HESAPLAŞMA ÖYKÜSÜ”
Gösterim öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kınay, oyunla ilgili bilgi verdi. “Sizin meslektaşınızı, bir gazeteciyi canlandırıyorum. Anlattığım, bir kimlik parçalamasının öyküsü. Gerçeklerle karşılaşan bir araştırmacı gazetecinin, bu kadar vahşi olan bir dünyanın sorumluluğunu artık vicdanen kaldıramadığı noktaya gelmesini anlatıyor. Bir iç hesaplaşmanın öyküsü.”

“SANAT YAPMAYA MECBURUZ”
Emre Kınay, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. 25 yıldır oyunculuktan hiç kopmadığını hatırlatan Kınay, “Sanat yapmaya mecburuz. Dünyanın her yerinde, bütün savaşlarda insanlar sığınaklardayken de sanat devam etti. Çünkü tiyatro insandan insana, bire bir yapılan bir şey.  Yeryüzünde iki kişi kalsın, birimiz oyuncu birimiz seyirci olacaktır. Her şey biter ama tiyatro bitmez, sanat bitmez” dedi.
Kınay,  sansüre de dikkat çekti ve tiyatronun sansüre gelemeyeceği mesajını verdi: “Ülkemizde ve dünyada her şeyi haber yapamıyorsunuz, yazamıyorsunuz, görüntüleyemiyorsunuz gazeteci olarak.  İşte ben bir oyuncu olarak haberini yapamayan o gazetecinin hikâyesini de, yazamadığı haberin hikâyesini de anlatacağım. Aç çocukları, zenginleri, aşkı ve mutluluğu anlatacağım. Terörü anlatacağım nedenleri ve sonuçlarıyla. Hiçbir araca, kabloya, aküye gerek kalmadan.  Sansürsüz.”

“SANAT AYDINLIKTIR”
Güzel bir dünya için sanat yaptığını söyleyen Emre Kınay, son dönemde Türkiye’de ve dünyada artan şiddet olaylarına da dikkat çekti: “Canlandırdığım gazeteci,  tüm dünyanın yaşadığı terör olaylarına da tanıklık ediyor. Kendisi üzerindeki etkisini de görüyoruz… Eğer gerçekten aydınlık bir dünyadan bahsediyorsak, onun birinci ayağı sanattır. Bir olay oluyor önce tiyatroları iptal ediyorlar, konserleri susturuyorlar. Böylece yaşamı çirkinleştirmek isteyen terörün istediğini yapmış oluyorlar. Bırakın güzellikler artsın. O çirkinler zaten o güzelliğin arkasında kaybolacaklardır. Terörün en büyük düşmanı sanattır. Siz gülerseniz dünya değişecek, bu ülke değişecek. O yüzden gülelim.”
Emre Kınayın oynadığı “Nihayet Bitti” adlı oyununun biletlerine www. durutiyatro.com adresinden ulaşmak mümkün. Tiyatro Duru, Kadıköy Caferağa Mahallesi, Dr. Esat Işık Sokak. No: 68’de. Telefon: 02163385636

 
Etiketler; Emre Kınay

ARŞİV