Kitap Günleri'nden hapisteki yazarlara selam!

Kadıköy Belediyesi’nin Gönüllüler’in desteğiyle bu yıl altıncısını düzenlediği Kadıköy Kitap Günleri, ünlü yazar ve edebiyatçıları okurlarla buluşturdu.

19 Aralık 2012 - 15:58

Fotoğraflar: Baran ÇEVİK- Sinem TEZER


Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği 6. Kadıköy Kitap Günleri, 13-16 Aralık tarihleri arasında Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri’nin katkısıyla yapılan Kitap Günleri’ne çok sayıda yazar ve edebiyatçı katıldı, imza günleri ve söyleşilerde okurlarla buluştu. Kadıköy Kitap Günleri’nin açılışı 13 Aralık Perşembe akşamı Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal Zeynioğlu’nun katılımıyla yapıldı. Zeynioğlu, ifade özgürlüğüne vurgu yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Bir türlü çözülemeyen düşünce ve ifade özgürlüğü sorunumuz var. Bunun yansımalarını her gün hayatımızda yaşıyoruz. Hapis edilen yazarlar, yayıncılar, akademisyenler ve öğrencilerin seslerini duymaya, duyurmaya çalışıyoruz. Uluslararası Gazeteciler Birliği’nin son raporuna göre cezaevlerinde 76 gazeteci bulunuyor. Bu sayıya çeşitli gerekçelerle yargılanan yazar ve yayıncıların dâhil olmadığını belirtmeliyim. Yargılama süreleri 3-4 yılı aşmıştır. Yılardır neyle suçlandığını bilmeden hapiste tutulan birçok gazeteci ve yazar vardır. Tabiî ki sadece yazarlar değil akademisyenler, siyasi parti yöneticileri, belediyeciler, avukatlar, yüzlerce öğrencide düşüncelerini ifade etmeye çalıştıkları için hapistedirler. Adil yargılanma, yasalar önünde eşitlik hapisteki tüm yazar, yayıncı ve çevirmenlerin talepleridir. Bugün onların seslerini duymaya dostlarımız Silivri’ye gittiler. Biz bu yüzlerin sesleriyiz bu taleplerimizi her yerde söylemeye devam etmekteyiz. Herkesin adil yargılanmasını yasalar önünde eşit olmasını, gelecek yılda yapılacak olan şenlikte aramızda olmalarını istiyoruz. Sayın Selami Öztürk'ün şahsında bu yıl altıncı kez düzenlenen Kadıköy Kitap Günleri’ni hayata geçiren, Kadıköy Belediyesi çalışanlarını ve gönüllülerini kutluyorum. Tüm yazarlara, çevirmenlere, okullara ve Kadıköylülere teşekkür ediyorum.”

“BALBAY GEL KİTAPLARINA SAHİP ÇIK”
Kadıköy Kitap Günleri’nin hafta sonuna denk gelen son iki günü oldukça yoğun geçti. İki gün boyunca CKM’de yazar ve edebiyatçı konuklarını ağırlayan Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, imza günlerine de katıldı. Cezaevindeki gazeteci-yazarlar Tuncay Özkan ve Mustafa Balbay için düzenlenen imza günlerine ise Özkan’nın kızı Nazlıcan Özkan ve Başkan Öztürk’le birlikte çok sayıda yazar katılarak destek verdi. 15 Aralık Cumartesi günü, bir yıl boyunca cezaevinde tutulduktan sonra serbest bırakılan gazeteci Nedim Şener ve Uğur Dündar’ın söyleşisi vardı. Deneyimli gazeteci Haluk Şahin’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye ilgi yoğundu. Kitap Günleri’nin son gününde ise Cumhuriyet Gazetesi yazarları Alev Coşkun, Emre Kongar, Orhan Bursalı ile gazeteci-yazar Enver Aysever, Mustafa Mutlu, emekli Albay Erdal Sarızeybek ve Başkan Selami Öztürk, Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan Balbay ve Özkan’ın kitaplarını imzaladılar. Orhan Bursalı, Balbay ve Özkan’a büyük destek olduğunu, imza günlerinin de özgürlük isteğinin bir çağrısı niteliği taşıdığını söylerken Emre Kongar “Balbay bir yandan adaleti, bir yandan da gerçeği arıyor. Aklımız ve yüreğimiz onunla birlikte” diye konuştu. Mustafa Mutlu ise Balbay’a seslenerek “Artık Balbay’ın kitaplarını imzalamak istemiyorum. Mustafa kardeşim, içeriden çık, gel kendi kitaplarına sahip çık, okurlarınla buluş. Artık kendi kitaplarını kendin imzalamanı istiyorum” dedi. Başkan Öztürk ise Türkiye’nin dünyada tutuklu gazeteci ve yazarlarda birinci sırada yer aldığını, bunun utanç verici olduğunu kaydetti. 

ARŞİV