Kitap rafı

Gazetemize gelen ve yeni çıkan kitaplardan küçük bir seçki hazırladık

10 Ocak 2025 - 11:55

YÜREĞİMİ BIRAKTIĞIM YERDEYİM

Tijen Şanlı Aslan’ın öykü- deneme türündeki kitabı “Yüreğimi Bıraktığım Yerdeyim” Meteor Yayınevi etiketiyle çıktı.  Aile ilişkileri, sadakat ve sevgi konularının işlendiği kitapta Kadıköy’ün Baylan Pastanesi ve Boğa da yer alıyor. Samimi bir dille yazılan kitap yaratıcı bir bakış açısı ve anlatım konusunda eksiklikler barındırıyor. Öykülerin klasik konular etrafında şekillenmesi, eseri özgünlükten uzaklaştırıyor ve beklenen yaratıcılığı sağlayamıyor. Örneğin ilk öykü olan “İz,” babasının idam cezasına çarptırılması sonrası avukat olan bir çocuğun hikâyesini anlatıyor. Bu konu, duygusal derinliğe açık bir zemin sunsa da, anlatının tahmin edilebilirliği öyküyü sönükleştiriyor.  Öykülerin sıralanışı da kitabın genel temposunu olumsuz etkileyen unsurlardan biri. Yazarın dilindeki samimiyet ise kitabın en güçlü yönü. Duyguların yalın ve doğal bir şekilde ifade edilmesi, okurun yazarla bir bağ kurmasını sağlıyor.

 “Ben biliyorum seni. Yakından tanıyorum bu gülümsemeyi, altında yatan tüm sebepleri. Sen güçlü bir kadın ama bir o kadar naif ve kırılgan. Dimdik yürüyordun masana gelene kadar. Garsonla konuşmanı gördüm. Her yer doluydu ama sen kendine bir yer bulacağından emindin. Gördüm seni. Güçlü ve yalnız kadınlar dimdik yürürler. İçlerindedir o kırılganlık. Bükemezler boyunlarını, bükse de hayat onları. Senin gibi yaşama inat gülümserler daima. Ben tanıyorum o gülümsemeyi, en yalnızların gülümsemesidir o.” (Tanıtım bülteninden)

Meteor Yayınevi/166 Syf

ZAMAN VE MEKÂN

16. Psikanalitik Bakışlar Sempozyumu’na ait konuşmaların derlendiği kitap,  okuyucularına, psikanaliz alanında derinlemesine bir yolculuk vaat ediyor. Zaman” ve “mekân” kavramlarının insan psikolojisindeki etkilerini ve izlerini keşfetme fırsatı sunan eser, bu iki temel kavramı psikanalitik bir perspektiften ele alarak yeni düşünce yolları açmayı amaçlıyor. Freud ve Zamansallık, Tekinsiz ve Zamanın Başlangıcı, Nörofelsefe Açısından Zaman, Analitik Durumda Zaman ve Uzam, Yorum Zamanı Zamanın Yorumu gibi başlıklarda konuşmaların derlendiği kitaba katkıda bulunan isimler şöyle: Burçak Erdal Yeşim Korkut Rosine Jozef Perelberg Bella Habip Gülgün Alptekin Alp Kamazoğlu Güven Güzeldere Refhan Balkan Öztürk, Stefano Bolognini Özay Özdemir Derya Kulu Rudi Vermote Yeşim Can Özlem Yıldız Yücel Yılmaz Çağla Pınar Sevinç Yalçın Zeynep Baran Tatar Jülide Kenar. Zaman ve Mekân hem profesyonel hem de psikanalize ilgi duyan okuyucular için bir kaynak niteliği taşıyor.

Minotor Kitap/327 Syf

BİR HAYAT BOL SOHBET

Sanatla iç içe geçmiş bir yaşamı anlatan Bir Hayat Bol Sohbet, Sosi Cındoyan'ın çocukluk yıllarından başlayarak tiyatro sahnesindeki yolculuğunu ve sanata olan tutkusunu samimi bir dille aktarıyor. Cındoyan anılarında Ses Tiyatrosu'yla adım attığı dünyayı, yani tiyatro sahnesinin ona sunduğu özgürlüğü ve yaratıcılığı derinlemesine anlatırken, aynı zamanda sanata olan sevgisinin nasıl bir hayat biçimine dönüştüğünü de gözler önüne seriyor.

Kitap, Sosi Cındoyan’ın yalnızca sahneye olan sevgisini değil, aynı zamanda sanatı bir sonraki nesillere aktarma çabasını da anlatıyor.  Patil Çocuk Tiyatrosu’nu kurarak çocuklara tiyatro sevgisi aşılamayı hedeflemesi, onun sanata olan bağlılığını ve bu bağlılığı toplumla paylaşma arzusunu çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor.

Hem Ermenice tiyatro tarihine hem Türkiye tiyatro tarihine dokunan bu hatıralar, bir hayatın ardındaki devri kayıt altına alıyor.

“Bir Hayat Bol Sohbet”, tiyatroya merak duyan herkese sanatla dolu bir yaşamın ardındaki derin anlamları keşfetme fırsatı sunuyor.

Aras Yayıncılık/ 240 Syf

MEYVE HIRSIZI

2019 Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Avusturyalı yazar Peter Handke’nin “Son Destan” adını verdiği romanı Meyve Hırsızı – Ya da Ülke İçine Dönüşü Olmayan Yolculuk, Regaip Minareci çevirisiyle okurlarla buluştu. Ayrıntı Yayınları’nın edebiyat dizisinde yer alan roman, insanın anlam arayışını, yalnızlık ve aidiyet duygusunu, doğanın huzurunu ve bireysel özgürlüğü sorguluyor.

Paris yakınlarındaki bir köyden Normandiya’ya doğru tek başına yola çıkan Alexia adlı bir kadının hikâyesini anlatan roman sadece fiziksel bir yolculuğu değil anlam arayışı yolculuğunu da anlatıyor.

Meyve Hırsızı, tanınma ve görünür olma arzusunun, yalnızlığın, dönüşümün, geçmişin izlerinin ve iletişimin eksikliğinin etrafında şekillenen temalarla, okuyucusuna bireysel bir yolculuk sunuyor.

“Peter Handke, “Son Destan” adını verdiği bu romanı yazmaya 1 Ağustos 2016'da başlıyor. Yolculuk sahipsiz koydan çıkıp, dolambaçlı yolları takip ederek, arayarak seyrediyor ve dönüşü olmayan “tek yönlü” yolculuğa çıkan meyve hırsızı kadının orada kalacağı ya da kalmayacağı ülkenin içlerine doğru ilerliyor. Destanın yazımının son günü olan 30 Kasım 2016’da Peter Handke, kadının yolda karşılaştığı inanılmaz ve eşi benzeri görülmemiş tehlikeleri şöyle özetliyor: “Ülke içine yaptığı üç günlük yolculukta yaşadıkları: Tuhaftı. Yoksa değil miydi? Hayır, tuhaftı. Ebedi tuhaf. Sonsuz tuhaf.” (Tanıtım bülteninden)

Ayrıntı Yayınları/273 Syf

Etiketler; kitap

ARŞİV