Toplumdaki önyargıları yıkmak amacıyla oluşturulan bir proje olan “Yaşayan Kütüphane”' bu kez Kadıköy'de kuruldu. İstanbul’daki farklı üniversitelerde okuyan TOG'lu gençler, Kadıköy Kent Konseyi ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın desteğiyle “Kadıköy Kent Konseyi Yaşayan Kütüphane Projesi”ni gerçekleştirdiler. Yaşayan Kütüphane, 12-13 Mayıs tarihlerinde Kalamış Parkı’nda “okuyucularıyla”' buluştu. “Kitabı kapağına göre yargılama!” mottosuyla kurulan kütüphanede, ziyaretçiler toplum tarafından “ötekileştirilen” eski bir seks işçisi, bir transseksüel, bir Ermeni ya da bir şizofrenle konuşma imkanı buldu. Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, 397 okuma gerçekleşti. 35 kişilik organizasyon ekibinin görev aldığı Yaşayn Kütüphane'de, 21 farklı başlıkta 25 kitap (birey) ile gerçekleşti.
Yaşayan Kütüphane, normal bir kütüphane gibi çalışıyor. Kitapları, kitapların katalogları, okuyucuları, üye kartları, kütüphanecileri ve okuma alanları var. Okuyucular, kütüphane kataloğundan seçtikleri kitabı alıp okuyorlar daha sonra kitabı kütüphaneye iade ediyorlar. Yaşayan Kütüphane’nin diğer kütüphanelerden tek farkı kitaplarının insanlar olması... Karşınızda okunmak üzere bekleyen bir kitap yerine sizinle sohbet etmek için hazır bekleyen bir insan buluyorsunuz.
Bu kişiler/kitaplar, birtakım etnik, mesleki, kültürel, dini, sağlık, cinsel kimlik vb. farklılıkları nedeniyle toplumda, haklarında önyargılar bulunan ve zaman zaman bu önyargılar nedeniyle ayrımcılıkla karşı karşıya kalan kişiler...