Küçük Prens ile 'farkındalık'

Küçük Prens kitabını tiyatroya uyarlayan Ali Fuat Başgil Ortaokulu öğrencileri farkındalık yaratmak için engelli arkadaşlarıyla sahneye çıktı

02 Haziran 2016 - 14:45
Kaan DERTÜRK
“En sevdiğiniz kitap nedir?” sorusunu sorsalar herkesin ortak cevabı büyük ölçüde Küçük Prens olur. 7’den 70’e tüm insanların severek okuduğu, Fransız yazar Antoine de Saint-Exupéry’in klasikleşmiş eseri Küçük Prens’in etkileri günümüzde halen sürmekte. “İnsan gerçekleri sadece kalbiyle görebilir” gibi eşsiz satırlara sahip olan kitaba, ülkemizde büyük bir ilgi gösteriliyor. Ali Fuat Başgil Ortaokulu öğrencileri de severek okudukları Küçük Prens kitabını, farkındalık yaratmak amacıyla engelli yaşıtlarıyla birlikte sahneye taşıdılar. 30 Mayıs Pazartesi akşamı Caddebostan Kültür Merkezi’nde sahnelenen çocuk oyununa yoğun ilgi vardı.

KAYNAŞTIRMANIN ÖNEMİ
Küçük Prens kitabını, tiyatro oyunu olarak uyarlama fikri Ali Fuat Başgil Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeni olan Aysel Arabacıoğlu’ndan çıkmış. Haftalık olarak yapılan kitap okuma dersinde okutulan Küçük Prens kitabı, öğrencileri tarafından çok sevilince sahnelenmesi kararlaştırılmış. Yıllardır tiyatro ve sanatla ilgilenen Aysel Arabacıoğlu, aynı okulda Türkçe öğretmeni olarak görev yapan Gökhan Öztorun’un katkılarıyla Küçük Prens çocuk oyununun koordinatörlüğünü üstlenmiş. İki yılı aşkın bir süredir Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi’nde gönüllü olarak görev alan Aysel Öğretmen, öğrencilerinin küçük yaşta farkındalık kazanabilmesi, engelli bireylerin varlığını anlamaları için engelli çocukları da oyuna dâhil etmiş.
Küçük Prens oyunu ile farkındalık yaratmak isteyen Aysel Arabacıoğlu gazetemize şunları söyledi: “Sanatı ve tiyatroyu kendi öğrencilerime aşılamaya çalışıyorum. Bugün sergilenen oyun bu çalışmanın bir neticesi. Benim okulda olan öğrencilerim ve Kadıköy Belediyesi Engelli Merkezi’nde gönüllü çalıştığım engelli çocukların arasında hiçbir engel yok. Hep birlikte kaynaştılar, yakınlaştılar, birbirlerini tandılar. En önemlisi birlikte bir oyun çıkardılar. Çocuklar böyle etkinliklerle, sanatsal faaliyetler ile farklılıkları öğrenip, daha bilinçli bireyler olarak yaşamlarına devam ediyorlar.”

“SOMUT ADIMLAR ATILMALI”
Küçük Prens oyununa yardımcı olan Türkçe Öğretmeni Gökhan Öztorun ise “Engelli çocuklarımızı ötelemektense onları içimize alıyoruz. Karşılıklı empati kurulmalı. Uygulamalı çalışmalar yapılmalı. Somut örnekler ve ürünler ortaya konarak farkındalık konusu desteklenmeli.” dedi.

ARŞİV