Klasik müziğin yıldızları buluşuyor

52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek 25 konserde dünyanın dört bir yanından seçkin orkestraları ve önemli solistleri ağırlayacak

16 Mayıs 2024 - 16:12

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Borusan Holding sponsorluğunda düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali, 21 Mayıs-12 Haziran tarihleri arasında müzikseverlere klasik müziğin yıldızlarıyla dolu bir program sunmaya hazırlanıyor. Program kapsamında İstanbul’un en özel konser mekânlarında gerçekleştirilecek 25 konserle dünyanın dört bir yanından seçkin orkestraları ve önemli solistleri ağırlanacak. Festivalde Budapeşte Festival Orkestrası’ndan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’na, Festival Strings Lucerne’den Tekfen Filarmoni Orkestrası’na önemli toplulukların yanı sıra çağımızın en iyi piyanistlerinden kabul edilen Maria João Pires, “klasik müziğin pop starı” olarak tanımlanan Khatia Buniatishvili, Franz Liszt Oda Orkestrası’nın sanat direktörlüğünü yürüten viyolonselci István Várdai, piyano virtüözümüz Gülsin Onay, Romantik dönem repertuvarının önde gelen yorumcularından Francesco Piemontesi, bol ödüllü viyolonselci Edgar Moreau gibi yıldız solistlerin aralarında olduğu 60’ın üzerinde sanatçı izleyicilerle buluşacak.

(Fotoğraf: Marco Borggreve)

Festivalden öne çıkan bazı konserler şöyle:

    52. İstanbul Müzik Festivali, genç piyanist İlyun Bürkev ve şef Cem Mansur’un İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı yöneteceği konserle açılacak. İlyun Bürkev’in, Grieg’in tutkulu ve oyuncu Piyano Konçertosu’nu seslendireceği konser programında Romeo ve Juliet Fantezi Uvertürü de yer alıyor. Şef Cem Mansur’un İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nı yöneteceği konser öncesinde ünlü şefe İstanbul Müzik Festivali Onur Ödülü takdim edilecek. (21 Mayıs Salı 20.00, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Telekom Opera Salonu)

    Günümüzün en şaşırtıcı keman virtüözlerinden Kristóf Baráti, İtalya’nın zengin klasik müzik geleneğini tutkuyla sürdüren Mantova Oda Orkestrası ile festivalde unutulmaz bir akşama imza atacak. Kristóf Baráti’nin hem solist hem şef olarak sahneye çıkacağı konserin programı Mozart’ın “Türk” takma adıyla anılan keman konçertosunun yanı sıra İtalya’dan çağının en başarılı örnekleriyle, barok dönemden klasiğe 18. yüzyılı boydan boya katedecek. (22 Mayıs Çarşamba, 20.00, Cemal Reşit Rey Konser Salonu)

    Maria João Pires sekiz yıl aradan sonra tekrar festivale dönüyor. Çağımızın en iyi piyanistlerinden Pires’e Beethoven’ın piyano konçertosunda Festival Strings Lucerne eşlik edecek. Konserde ayrıca bestecinin Pastoral Senfoni’si ile Honegger’in Yaz Pastorali seslendirilecek. (31 Mayıs Cuma, 20.00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı)

    Teknik mükemmelliği, sıcak ve parlak tonu, müzikal fikirlerinin özgünlüğü ve karizmasıyla dünya genelinde büyük bir hayran kitlesi edinen Khatia Buniatishvili, 2013’te Münih Oda Orkestrası eşliğinde ve 2018’de oda müziği konseriyle dinleyicilerin gönüllerini fethettiği İstanbul Müzik Festivali’ne bu kez Satie, Chopin, Bach, Schubert ve Liszt besteleriyle hayatın çoksesliliğini yankılayan zengin içerikli bir resitalle dönüyor. (1 Haziran Cumartesi, 20.00, İş Kuleleri Salonu)

(Fotoğraf: Esthe Haase)

    Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Macar Ulusal Korosu’na genç kuşaktan dört yıldız solistin de katıldığı görkemli bir konser… “Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndan Mozart Requiem” başlıklı konserin repertuvarında, dâhi besteci Mozart’ın son eseri Requiem’in yanı sıra çağdaş besteci Arvo Pärt de var. (2 Haziran Pazar, 20.00, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Telekom Opera Salonu)

    Gramophone dergisinin dünyanın en iyi 10 orkestrası arasında gösterdiği Budapeşte Festival Orkestrası ile Alman Klasik ve Romantik dönem repertuvarının önde gelen yorumcularından Francesco Piemontesi, Brahms’a adanmış bir konserle festivale konuk oluyor. (3 Haziran Pazartesi, 20.00, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Telekom Opera Salonu) 

    Franz Liszt Oda Orkestrası, topluluğun sanat direktörlüğünü de yürüten viyolonselci István Várdai ve piyanist Gülsin Onay ile festival sahnesinde buluşuyor. (6 Haziran Perşembe, 20.00, İş Kuleleri Salonu) 

    Saint-Saëns’ın “türünün başyapıtı” dediği Gounod’nun bale müziği, hem Shostakovich hem Rachmaninov’un viyolonsel için yazılmış en iyi konçerto kabul ettiği Saint-Saëns op.33 ve tüm klasik müzik literatüründeki en renkli, en sürükleyici eserlerden Rimski-Korsakov’un Şehrazad senfonik süiti... Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası, solist Edgar Moreau ile birlikte, konser sahnelerinin en sevilen başyapıtlarını sunacak. (9 Haziran Pazar, 20.00, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Telekom Opera Salonu) 

    İlk ortak projeleri Zaman Yolculuğu büyük ses getiren saksofoncu Asya Fateyeva ile barok müzik topluluğu lautten compagney BERLIN, heyecanla beklenen ikinci projeleri Dancing Queen’in dünya prömiyerini İstanbul Müzik Festivali’nde yapıyor. Bu projeye özel düzenlemelerle, Jean-Philippe Rameau’nun eserleri o dönemde henüz icat edilmemiş saksofon ile zenginleşiyor; barok dönem çalgılarının otantik tınısı ABBA’nın müziklerine bambaşka bir boyut kazandırıyor. (12 Haziran Çarşamba, 20.00, Atatürk Kültür Merkezi)

Kapak fotoğrafı: Robert Paul Kothe

 

ARŞİV