Kültür sanat merkezi gibi kafe: Pasaj Cook & Book

Moda’da iki yıldır faaliyet gösteren nev-i şahsına münhasır mekân Pasaj Cook&Book, kitaplar dünyasında kaybolup “ahlaklı” beslenmek isteyenler için iyi bir seçenek…

26 Mayıs 2016 - 14:17
Kadir İNCESU
Kadıköy’ün kültür merkezleri, sinemaları, tiyatroları, kitapevleri, kafeleri, restoranları her türlü can sıkıntısına bire bir. İsterseniz bir köşe başında durup, sokak müzisyenlerini dinleyin, isterseniz kitapevi kafe olarak düzenlenmiş bir mekanda soluklanın. Moda’da açılan bir mekan da dikkatleri çekiyor bugünlerde. Pasaj Cook&Book,  Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na açılan Şair Latifi Sokak’ın ucunda iki ayrı girişi olan 50 kişilik bir kafe… 2014 yılının Mayıs ayında kapılarını açan Pasaj Cook&Book, keyifle okuyup afiyetle yemek isteyenleri bekliyor. Pasaj Cook & Book Moda’nın vejetaryen, vegan mekânı olarak dikkat çekiyor. İşletmeciliğini Beyhan Elyaz’ın üstlendiği kafenin temel ilkesi ‘ahlaklı beslenme’… Pasaj Cook&Book’un menüsünde doğal olmayana yer verilmiyor. Elyaz, ‘ahlaklı beslenme’ kavramı için, “Bir başka deyişle sağlıklı ve lezzetli bir tabak için bir başka canlının yaşam hakkını elinden almaya karşı olmak, menüyü buna göre oluşturmak ahlaklı beslenme kavramının özü. Kısaca hayvanların yaşam hakkına saygıyı temel alan bir dünya görüşü var. Sebzenin egemenliğine dayalı bir dünyayı yöresel ve evrensel lezzetlerle sunuyoruz her gün” diyor.
ASIL AMAÇ KİTABEVİ
Elyaz, asıl amaçlarının bir kitapevi kurmak olduğunu, ancak kitaba olan ilginin umulan düzeyde olmaması nedeniyle farklı bir konseptte hizmet vermeyi düşündüklerini belirtti.
Mekân kısa zamanda fark edilip, özellikleri, güzellikleri kulaktan kulağa yayılmış, hatta müdavimleri de oluşmuş.
Raflarda kitaplar, tezgâhta onlarca çeşit vejetaryen yemek... Vegan beslenenler için de dört başı mamur bir öğün hazırlamak olanaklı burada. Haşhaşlı revani gibi özel tatlılar ve mevsim meyvelerinden hazırlanmış şerbetler, bitki çayları, tabii ki bol köpüklü kahve... Kullanılan malzemelerin yöresel kaynaklardan ve her daim taze ürünlerin satıldığı semt pazarlarından alınmasına özen gösteriliyor. 

İMZA GÜNLERİ, SÖYLEŞİLER
Pasaj Cook&Book’da yeni çıkan kitaplar raflardaki yerini vakit kaybetmeden alıyor. İmza günleri, yazarlarla söyleşi ve çeşitli kültürel etkinliklere kapılarını açan Pasaj Cook&Book bu yönüyle de farklılığını gösteriyor. Bugüne dek onlarca kitap tanıtım ve imza günü, yazarlarla seçilmiş konu başlıklarıyla söyleşiler düzenleyen kafede bu geleneğin aksamadan süreceği belirtiliyor.
Açıkçası Cook&Book kendi çapında mütevazı bir kültür sanat merkezi gibi çalışıyor. Tiyatro gösterileri ve küçük çaplı dinletiler için kafe içinde bir minik sahne bile bir çırpıda oluşturuluyor. Bu yönüyle sadece yemek yenilen, çay kahve tüketilen ve Kadıköy’ün her bir metrekaresine günden güne büyük bir hızla yayılan kafelerden ciddi bir farkı olduğunu gösteriyor. Yemeğinizi yer kitabınızı karıştırırken fondaki müziğe dikkat kesilmemeniz de mümkün değil...

 
Pasaj Cook&Book, Bahariye Caddesi, No 81 Papatya Pasajı Moda’da. Tel:0216 414 44 00

ARŞİV