"Konser arkasında"ki Kadıköy

​“Konser Arkası” dergisinin yeni sayısında Kadıköy Belediyesi’nin kültür etkinliklerine geniş yer ayrıldı

08 Ağustos 2022 - 15:48

“Klasik Müzik, Opera, Caz ve Daha Fazlası…” alt başlığını taşıyan “Konser Arkası” adlı müzik dergisinin Ağustos sayısı çıktı. Müzik yazarı Osman Enfiyecizade’nin genel yayın yönetmenliğini yürüttüğü ücretsiz online dergi, kapağına Kadıköy Belediyesi’nin “Kalamış Yaz Festivali”ni taşıdı. Enfiyecizade, yerli ve yabancı kaynaklı müzik haberleriyle dolu dergide, “Festivallerle yaz bir başka güzel” başlıklı bir sunuş yazısı kaleme aldı. Enfiyecizade, “Açık havada, hele ki şöyle deniz kenarında, ağaçların hışırdayan yaprakları altında, ılık ılık esen meltemin geceyi serinlettiği bir ortamda bir etkinlik izlemenin tadına doyum olmaz. İşte İstanbullular ne kadar şanslı ki bu anlattıklarımın alasını buldukları bir festivale nerede ise bedava bilet fiyatına, ister sandalyede ister ayakta, isterse çimlere yayılmış minderler üzerinde doya doya bir festival deneyimi Kadıköy’de yaşıyorlar…” diye yazdı.

“KALAMIŞ YIKILIYOR!”

Osman Enfiyecizade, yazısına şöyle devam etti: “Kalamış Yaz Festivali” 50 yıldır festival yapıyoruz diyenlere ‘festival nasıl yapılır’ın adeta dersi niteliğinde, zahmet buyurup da gidip görsünler. “her şey para olmadan da nasıl güzel yapılıyor”! Tebrikler Kadıköy Belediyesi…Kalamış her akşam her anlamda yıkılıyor!! İlla konser değil olay, nostaljik açık hava yaz sineması ile yıldızlar altında film izlemenin keyfini de sunuyor bu festival. Ve 60 gün süren bu festival İstanbul genelinde gerçekleşen tüm etkinliklere fark atmış durumda.” diye yazdı.

“GERÇEKTEN BİR ÇILGINLIK...”

Kadıköy Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Alişan Çapan ile yapılan bir röportaja yer verildi. Çapan, “Ne gibi zorluklar yaşadınız derseniz saymakla bitmez. Yani hala şimdi ikincisi devam ederken bunu söylemek ne kadar doğru bilmiyorum ama gerçekten bir çılgınlık... Çünkü sadece Türkiye’de değil dünyada herhalde böyle bir festival pek yok. Genelde festivaller ya kısa süreli ya da çok geniş zamana yayılmış az etkinlikten ibarettir. Biz gerçekten temmuz ayının başında başlayıp ağustosun sonuna yaklaşık iki ay boyunca 40’a yakın konser 20 ye yakın film gösterimi ile 60 etkinliği hayata geçirerek bu festivali yürütüyoruz. Bu çok kıymetli.” dedi. Aslında festivali daha da geliştirmek istediklerini anlatan Çapan, “Fakat bunu yaparken bir çok şeye dikkat etmek lazım. Festivali Kalamış Atatürk Parkı’nda yapıyoruz ki burası zaten Kadıköylülerin hali hazırda kullandığı ve özellikle bizim festival yaptığımız dönemde daha da çok kullandıkları bir yeşil alan. Dolayısıyla bu alanın bir kısmını da olsa böyle bir festivale ayırmanın artıları ve eksileri var. Eksileri sanırım Kalamış ve Fenerbahçeliler en çok bana kızıyorlardır. Bana ateşten gömlek giymekten, hedef tahtası olmaktan bahsediyorsunuz ya, evet hedef tahtasına geldiğim noktalardan biri bu. Bu konserleri düzenleyerek mahallelerimize verdiğimiz tırnak içinde ‘rahatsızlık!’ Ama öte yandan kat ve kat büyük bir memnuniyet olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Bir kere öncelikle orayı fiziksel ve manevi kapasitesi ötesinde kullanmama konusunda ve buna özen göstermek zorunda olduğumuzun bilincindeyiz.” diye konuştu.

DAHA FAZLA ULUSLARARASI İÇERİK…

Alişan Çapan, Kalamış Yaz Festivali’nin içeriğinin özgün olmasına dikkat ettiklerini vurgulayarak, “Popüler isimlerden ziyade, özellikle pandemiden çıkış sürecinde olduğumuz bu yaz, ülkemizde yaşanan ‘kültür sanat festivalleri patlaması!’ göz önüne alındığında olabildiğince programımızın özgün olmasını ve başka yerlerde yer alan grupların bizim festivalde çıkmamasına dikkat etmeye çalışıyoruz. Bu tip festivallerde pek rastlanmayan ölçüde klasik müzik ve caz örneklerine ağırlık veriyoruz. Popüler isimleri seçerken de yine Kadıköy’deki yaşayan komşularımıza hitap edecek ve yeri geldiğinde de Kadıköy’de zaten üretim yapan grupların ağırlıklı olmasına dikkat etmeye çalışıyoruz. Bir ölçüde başarılı olduğumuzu söylemek mümkün ve bu da bize mutluluk veriyor. Bu festivalin geleceğinde dair daha ne olabilir diye sesli düşünürsek belki başka bir takım küçük ortamlar yaratarak sadece akşam 21:00 - 23:30 arası konser ve film gösterimlerinin ötesine geçerek başka bir takım içerikler, özellikle Kadıköy halkının daha çok kendi sözünü söyleyebileceği bir takım başlıklar açmak isteriz. Bir de her şey sadece bizim kararlarımızı değil, ülkenin ekonomik koşullarına da bağlı. Bu mümkün olursa sevgili Kadıköylüleri biraz daha fazla uluslararası içerik ile buluşturmak istiyoruz.”

Kaynak: https://konserarkasi.com/2022-konserarkasi-agustos.pdf


 


ARŞİV