Korona virüsü ve deprem

Bu hafta , gündemden düşmeyen korona virüsü salgını ve deprem gerçeğini işleyen iki çocuk kitabından bahsedeceğiz…

18 Aralık 2020 - 13:45

Elif ÇELEBİ

 “Çocuklarla sadece kuşlardan ve perilerden değil, edebiyattan, siyasetten, resimden, tarihten ve felsefeden de konuşabilirsiniz” Cemal Süreya

Hayatımızda yer alan, kaçamayacağımız durumlar/korkular çocuklara nasıl anlatılır? Çocuk edebiyatı yazarlarından Tülin Kozikoğlu ve Fatih Erdoğan bu konudaki fikirlerini şöyle sunmuş;

“Çocuk kitaplarında işlenen konular birer aşıdır. Kaygılar onların dilinden anlatıldığında çocuk, bu metinlerden istediğini alır. Kitabı tekrar tekrar okunduğunda olayları içselleştirecek ve gerçek hayatta benzer bir durumla karşılaştığında aşılanmış olacaktır.” Tülin Kozikoğlu

“Bütün duygular gibi korku da doğaldır ancak yine bütün duygular gibi korku da yaşam pratiği içinde öğrenilir. Korku aslında bizim hayatta kalmamızı sağlayan duygudur. Korkar ve kaçarız. İşte bu nedenle çocukların korkuyu da diğer duygular gibi öğrenmeleri (tanımaları) gerekir. Çocuk kitaplarında korkuya yer verilebilir ve bunun hiçbir sakıncası yoktur. Dozuna dikkat etmek koşuluyla…” Fatih Erdoğan

Dünya gündemini oluşturan ‘COVID-19 Pandemisi’ neredeyse bir yılını doldurmak üzere. Ülke gündemimizi de etkileyen bu konu hala önemini koruyor. Yaşadığımız topraklara bağlı olarak hayatımızın gerçeğini oluşturan ‘DEPREM’ ise bizim için her zaman güncel bir konu. Bu hafta sizleri, hayati önem taşıyan bu konuları içeren iki farklı çocuk kitabıyla tanıştırmak istedik.

Çocukların zihinsel, düşünsel ve gelişimsel özelliklerine uygun olarak hazırlanmış, onları umutla sarabilecek, içlerine zor koşullara direnme tohumlarını atabilecek bu tür kitapların artması dileğiyle…

  • AH KORONA VAH KORONA ÖYKÜLERİ

Çocuk/İlk Gençlik Derleme Öyküleri, 190 sayfa

Yakın Kitabevi tarafından, 2020 yılının ekim ayında ilk baskısı yapılan kitapta yer alan öyküler, Nevzat Süer Sezgin tarafından derlendi. Emekli olduktan sonra da eğitimle ilgili pek çok sivil toplum kurumunda görev alan Süer, "Ezbersiz Eğitim" ve "Bütünsel Eğitim" projelerinin mimarlarındandır. Anne, baba ve öğretmenler için düzenlediği çocuk gelişimi eğitimlerinin yanı sıra, iletişim, insan gelişiminde medyanın etkileri, demokratik yaratıcı kişilik gelişimi, çocuk edebiyatı ve kadın sorunları üzerine pek çok çalışma yapmış.

Zikzak Grup Eğitim Danışmanlık bünyesindeki Eksi 18 Edebiyat Topluluğu'nun ortak tematik derleme projesi olarak hazırlanan öykü kitabının içinde,“zor” konulardan mizaha, çizgi romandan fantastik türe kadar, her yaştan çocuğa hitap edebilecek yirmi adet öykü yer almakta. Aralarında, çeşitli çocuk edebiyatı ödüllerine sahip olan Dilge Güney ve Güzin Öztürk’ün de bulunduğu yazar ekibi*, yaşamımızı ansızın değiştiren, görülemeyen, duyulamayan ancak kesinlikle dokunulmaması gerektiği bilinen Korona Virüs’ün sebep olduğu karantina günlerinde yaşadıklarımızı, çocuklar için öyküleştirdi.

Kitabın kapak tasarımı, derleme içinde yer alan çizgi romanın da yaratıcısı çizer, Hasan Karaca’ya ait.

Kitap, farklı meslek grupları ve çeşitli sosyoekonomik düzeyden gelen kahramanlarıyla tüm okurlarınıtarihe tanıklık etmeye davet ediyor.

*Yazar Ekibi: Buket Başaran Akkaya, Burçak Temel, Cenk Öztekin, Dilge Güney, Duygu Bulunmaz, Ebru Köfter, Ece Kanber, Ersin Köseoğlu, Feray Ünal, Gönül Çatalcalı, Gülay Pamuk, Güzin Öztürk, Hasan Karaca, Nalan Yılmaz, Oya Uslu, R.Başak Fındıkçıoğlu, Sevin Sezgin, Uğraş Demir, Vicdan Efe, Zeynep Evren

  • YERALTI CANAVARI

Çocuk/İlk Gençlik Romanı, 110 sayfa

            Yakın Kitabevi tarafından 2020 yılında basılan kitap, rehber öğretmen Ayfer Demirtaş’ınkaleme aldığı ilk romanı.2011 yılında Bitlis’in Adilcevaz ilçesine atanan Demirtaş,Van Erciş depreminin (23 Ekim 2011) acı kayıplarını unutturmamaya söz vermiş. Depremden sonra Adilcevaz’ın köylerinde depremzede çocuklarla çalışan Ayfer Öğretmen, o günleri ve çocuklarla birlikte kendisinin de içinde bulunduğu iyileşme sürecini kitabına aktarmış. Uzmanlık alanının tüm profesyonelliğini yalın çocuk diliyle birleştiren yazar, deprem gerçeğini travmatize etmeden, korkunun normal bir duygu olduğunu ustalıkla anlatıyor. Aynı zamanda bu duyguyla baş edebilmenin yöntemlerine de değinen deneyimli öğretmen, yıkımın insan sorumluluğunda olduğuna vurgu yaparak tüm çocuklara umut olmak istiyor.

            Kitapta, deprem öncesi ve sırasında yapılması gerekenler, “yaşam üçgeni” ve “tehlike avı” oyunlarıyla anlatılmış. Kahramanımız Umut’un gözünden aktarılan romanda, afet bölgelerinde sıklıkla kullanılan terimlere (konteynır, artçı deprem, enkaz, deprem çantası vb.) yer verilerek çocuk okurların konuya aşina olması sağlanmış. Kurguda, hem çadır kentte yaşananlara tanıklık ediyor hem de bölgede var olan tarihi değerleri (Urartu kalıntıları, Selçuklu Kervansarayı), doğal güzellikleri (Van Gölü, Süphan Dağı, Deliçay vb.) ve yöresel yemek isimlerini (cevizli ekmek, uçkun, keledoş vb.) öğreniyoruz.     

Kitabın kapak tasarımı, karikatürleriyle tanınan ve uluslararası alanda birçok ödüle sahip olan Hicabi Demirci’ye ait.

Her ne kadar 9 ve üzeri yaş çocuk okurlar için önerilse de, yetişkinlerin de depremle ilgili farkındalığını artırabilecek, Van’dan Ankara’ya yapılan yolculukta yaşananları içselleştirmesine imkân verecek bir kitap.

           


ARŞİV