Koza Çocuk Kitaplığı açıldı

İkisi eş üç gencin Moda’da açtığı Koza Çocuk Kitaplığı ve Oyuncak Atölyesi, çocuklara anne babalarıyla birlikte oyunlar oynama ve yaratıcılıklarını geliştirme imkanı sunuyor...

26 Ekim 2011 - 13:31

Kadıköy’ün ilk çocuk kitaplığı Koza, 15 Ekim Cumartesi günü yoğun bir katılımla açıldı. Petrol türevi maddelerden üretilmiş ithal ya da uzaktan kumandalı pilli oyuncakların satılmadığı, el yapımı tahta oyuncaklarla çocukların yaratıcılıklarını geliştirmesi amaçlanan bu oyuncakçı-kitapçı dükkânında, bol miktarda renkli kitap bulunmakta. Çocuklar için minik ayrıntılara özen gösterilen mekânda küçük masalar ve sandalyeler, minik kitaplar dikkat çekiyor. Açılış gününde olduğu gibi 0-12 yaş grubu çocuklar aileleriyle birlikte oturup kitap okuyabiliyor ya da oyuncaklarla oynayabiliyor bu küçük mekânda.

Dükkânın ön tarafında çocuk kitapları ve tahta oyuncaklar satılırken, arka tarafında sanat atölyesi bulunuyor, çocuklar burada resim yapıyor. Alt katında ise ahşap atölyesi var.
Koza'nın kurucusu üç genç insan: Kütüphaneci-arşivci Sevil Sarp Ege, güzel sanatlar eğitmeni  ve ahşap ustası Oğuz Ege, matematik öğretmeni ve ahşap ustası Zafer Gümüş.
Atölye’nin kurucularından Oğuz Ege, çocukların yaratıcı zekâlarını geliştirmek için el yapımı tahta oyuncakları tercih ettiklerini söylüyor. Ege, daha önce sanat atölyesi olarak faaliyet gösteren Koza’nın ön tarafını çocuklara ayırdıklarını belirtiyor: “Kendi yaptığımız ahşap oyuncaklarla, plastik ve pilli oyuncaklara alternatif olabilmek temel hedefimiz. Masal okuma, resim, fotoğraf ve seramik atölyeleriyle de çocukların el-zihin-ruh gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.”
 
MONTESORRİ OYUNCAKLARI KOZA’DA
 
Dünyada yaygın bir şekilde uygulanmaya başlanan ve alternatif bir eğitimi sistemi olan İtalyan doktor Maria Montessori’nin oyuncaklarla öğretme metodunu benimseyen Oğuz ve Sevil Ege çifti, ahşap tahta silindir setleri kendi atölyelerinde üretmeyi başarınca, bunu çevrelerine de yapmaya başlamışlar: “Kızım Mare için yaptığım bu oyun setlerinden yakınlarımız da isteyince kendiliğinden doğan bir iş oldu bu. Şimdi buraya gelen çocuklarla arkadaşlık kuran, oynayan kızım, kitaplarla ilgilenen eşim ve birlikte ahşaptan oyuncaklar ürettiğimiz arkadaşım Zafer ile burada çok keyifli bir ortam yarattık.” 
 
ATÖLYELER KASIM’DA BAŞLIYOR
 
Koza Çocuk Kitaplığı ve Oyuncak Atölyesi’nde atölye çalışmaları Kasım ayında başlıyor. Bu atölye çalışmalarına katılmak için acele etmek gerek çünkü kontenjanlar 10 kişiyle sınırlı. Masal Okuma-Drama Atölyesi ve Seramik Atölyesi 4 ve 18 Kasım’da, Ahşap Oyuncak ve Ritm Atölyesi ise 11 ve 25 Kasım’da gerçekleştirilecek.
 
 
Fotoğraflar: Arzu İŞGÜZAR

ARŞİV