Mayıs 2023’te faaliyete geçen Quick Art Space, Nergis Abıyeva’nın küratörlüğündeki üçüncü grup sergisini 11 Nisan-4 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriyor. “Benzer Bir İpe Düğümlü Olmak” başlıklı sergide Eylül Ceren Ersöz, Erdem Varol, Irmak Dönmez, Meltem Şahin ve Merve Dündar’ın resim, fotoğraf, enstalasyon, video, kolaj, seramik gibi farklı türlerdeki yapıtları gösteriliyor.
Sergi ismini, “Anne with an E” dizisindeki bir bölümden ödünç alıyor. Lucy Maud Montgomery’nin “Anne of Green Gables” adlı kitabından uyarlanan, 19. yüzyıl Kanada’sındaki feminist dönüşümleri içeren dizi, özgürleşmenin katmanlarına da odaklanır. Bu başlık Charlotte Bronte’nin, Jane Eyre kitabında Mr. Rochester’ın Jane Eyre’a söylediği bir cümleden devşirilmiştir: “Bazen seninle ilgili çok garip duygulara kapılıyorum. Özellikle şu an olduğu gibi yanımdayken. Sanki burada, sol kaburgamın altında, kalbimin olduğu yerde bir ip varmış da sıkıca sana bağlanmış gibi hissediyorum; senin de aynı şekilde bana bağlı olduğun bir ip.”
Bir metafor olarak ele alınan “Benzer Bir İpe Düğümlü Olmak” sergisinde birliktelik, dayanışma, aidiyet, özgürlük gibi kavramlarla ilgilenen sanatçıların sergi için üretilmiş ve daha önce izleyiciyle buluşmamış yapıtlarına yer veriliyor. Çeşitli yüklerle, toplumsal cinsiyet kalıplarıyla yaşamanın özgürlüğe balta vuran taraflarıyla ve kendimize nefes alabilecek alanlar yaratmakla ilgilenen Benzer Bir İpe Düğümlü Olmak mücadelenin henüz bitmediğine, belki de bitmesinin imkansızlığına işaret ediyor.