Kuklalar sahneye çıkıyor

5 gün sürecek Uluslararası İstanbul Kukla Festivali'nde 6 ülkeden 11 farklı oyun, 39 gösterimle seyirciye sunulacak

22 Ekim 2024 - 15:26

 26.Uluslararası İstanbul Kukla Festivali başlıyor. Bu sene 30 Ekim- 3 Kasım’da yapılacak olan festivalde, farklı kültürlerden kukla sanatçıları sahnede olacak.  İstanbul Karagöz Kukla Vakfı tarafından 1998’den beri düzenlenen Uluslararası İstanbul Kukla Festivali, kukla sanatını tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacını taşıyor. Festival bugüne dek Japonya´dan Brezilya´ya kadar bir çok topluluğu ve değişik teknikleri kullanan kukla gruplarını konuk etti.

Festival Yönetmeni Cengiz Özek, “Savaş, günümüz modern çağında istenilen en son şeydir. Karagöz, geçmişten günümüze Yunanistan, Balkanların neredeyse tamamı, Kıbrıs, Kuzey Afrika’nın Fas’a kadar olan bölümü, Lübnan, Filistin ve İsrail’in bulunduğu bölgede kendini 20.yüzyıla kadar var etmiş ve orada yaşayan insanların günlük hayatlarında bir eğlence unsuru olarak yaşamıştır. Karagöz, farklı toplulukların bir araya geldiği bir huzur alanı olmuş, birbirlerinin farklılıklarına birlikte güldükleri ve değerlendirdikleri, mutluluğa birlikte eriştikleri bir etkileşim alanı olmuştur. Karagöz’ün var olduğu toprakların çoğunda bir savaş çıkması ihtimali ile karşı karşıyayız. Şuan Karagöz var olduğu topraklarda yaşanılan savaştan ötürü üzgün. Savaşın hiçbir toprakta ve ırkta hiçbir şekilde fayda sağlamayacağını düşünüyoruz ve bir an önce savaş fikrinden uzaklaşılması gerektiğini inanıyoruz.” diyor. Dünya için barışın sağlanması için Karagöz’ün birleştirici etkisinin tüm dünyaya yayılmasını yürekten arzuladıklarını vurgulayan Özek, “Bugüne dek dünyanın dört bir yanından 200’den fazla gösteriyi Türkiye’ye getiren ve kukla sanatının hem geleneksel hem de modern anlamdaki en seçkin örneklerinden bazılarını sanatseverlerle buluşturan festivalin, içinde bulunduğumuz mutsuzluğu bütün İstanbul izleyicisi için bir nebze olsun ferahlatıcı bir unsur olacaktır diye düşünüyoruz ve ümit ediyoruz.” dileğinde bulunuyor.

MEKSİKA’DAN TEKİRDAĞ’A

Festivale bu yıl yurt dışından katılacak oyunlar şöyle sıralanıyor: Hong Kong’dan Cheung Chun Fai’nin birçok uluslararası festivalde onlarca ödül almış olan sanatçı, Çin kukla tekniğinin bütün ayrıntılarını yansıtan karışık kukla tekniğinde bir oyunla yer alıyor. İspanya’dan Hilarilar Marionetas grubunun sergileyeceği ipli kukla tekniğinde yaratıcı ve eğlendirici gösteri “The Bellhop”, İtalya’dan Teatro Verde’nin yapımı “Cep Sirki” oyunu festival seyircisinin kuklaya bakış açısını geliştirecek birçok farklı disiplinin bir arada olduğu eğlenceli bir gösteri, Meksika’dan Compania Banyan de Marionetas tiyatrosunun 2 farklı oyunu var. “Kaplan” gölge tiyatrosu tekniğinde ve Karagöz’ün estetiğini şiar edinen iç dünyamıza doğru bizi yolculuğa götürecek duygusal bir gösteri. “Kathputli” ise Hindistan’ın Rajastan bölgesinin eğlenceli dünyasını ipli kuklalarla bize aktaran, müzikle coşacağımız bir şov. Peru’dan ise birçok festivalde aktif bir şekilde gösteri yapan Jose Navarro’nun “Deniz ve Dünya” gösterisi kendi ülkesinin kültürel ipuçlarını verdiği bu gösteride karışık tekniklerde yapılmış kuklalar izleyiciyle buluşacak.

Türkiye’den ise festivalin kurucusu Cengiz Özek “Eşek Karagöz” adlı Karagöz gösterisi ile  yer alacak. Yıllardır kukla tiyatrosu üzerine oyunlar yapan Emre Tandoğan bu kez de “Yara” isimli oyununu sunacak. Ercan Sönmez “Ulu Çınar” adlı Karagöz oyunu ile çevre duyarlılığına farkındalık oluşturmaya çalışan gösterisi ile Tekirdağ’dan festivale konuk geliyor. Diğer bir Türk grubu ise Öteki Tiyatro. Murat Karahüseyinoğlu’nun William Shakespeare’in “Venedik Taciri” adlı oyunundan hareketle oluşturduğu ilginç ve çarpıcı Karagöz oyunu “Venedikli Tacir” seyirciyle buluşacak.

www.istanbulkuklafestivali.com

 

 

 


ARŞİV