'Kuru Otlar Üstüne' esen ödül rüzgarı

Geçen yılın en iyilerini seçen sinema yazarları, Nuri Bilge Ceylan’ın “Kuru Otlar Üstüne”sini 9 ödüle değer gördü

13 Mart 2024 - 12:08

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) yılın en iyilerini seçtiği 56. Türkiye Sineması Ödülleri’ne Nuri Bilge Ceylan’ın yönettiği “Kuru Otlar Üstüne” filmi damga vurdu. Geçen yıl Cannes’da Altın Palmiye için yarışan yapım, en iyi film, yönetmen, senaryo ödüllerinin de aralarında bulunduğu toplam 9 ödülün sahibi oldu. 

Ödül töreni, 4 Mart Pazartesi akşamı İstanbul Modern’de, oyuncu Yetkin Dikinciler’in sunumuyla yapıldı.  Toplam 18 kategoride ödüllerin dağıtıldığı törene ilgi çok yoğun, salon da küçük olunca pek çok kişi töreni ayakta izlemek zorunda kaldı. Açılışta konşuan SİYAD Başkanı Esin Küçüktepepınar, Türkiye’de ve dünyada zor zamanlar yaşandığına vurgu yaparak, “Böyle alanlar, böyle geleneksel kutlamalar çok azaldı. Bu nedenle iyi ki varsınız, iyi ki geldiniz…” diyerek seyircileri selamladı. 

SİNEMA EMEKÇİSİNE EMEK ÖDÜLÜ

Sinema dünyasından yitirilen isimlerin anıldığı törende önce özel ödüller sahiplerini buldu. Çektiği filmlerle Türkiye’nin yakın tarihine odaklanan yönetmen Tomris Giritlioğlu ile oyuncu ve şarkıcı Lale Belkıs’a Onur Ödülü, kamera önünde olduğu kadar kamera arkasında da çalışan, Altın Palmiye ve Oscar ödülü alan filmlerde rol alan oyuncu Necmettin Çobanoğlu’na ise Emek Ödülü verildi.

Oyuncu Nur Sürer, “Kendisi, sinemanın en cesur kadınlarından” diyerek Giritlioğlu’na ödülünü verdi. Tomris hanım da “Bu toprakların hikâyelerini anlatmaya çabaladım hep…” dedi. Belkıs’a ödülünü sunan Ata Demirer, “İnsanın hayranı olduğu dev bir sanatçıya ödül vermesi harika bir duygu” derken,  Lale hanım ödülü bir Cumhuriyet kadını olarak, Atatürk ve laik Türkiye için aldığını vurgulayarak, salondan büyük alkış topladı.   Ödülü kendisine sinema yazarı Burçak Evren tarafından sunulan Çobanoğlu da “Vurdumduymazlıkla, kader diye yok edilen insanların çocuklarının gelecekte bize ışık tutması adına” alıyorum diyerek aldı. 

“YAPABİLDİĞİM TEK İŞ…”

Gecede Kuru Otlar Üstüne filminin iki başrol oyuncusu Merve Dizdar ve Deniz Celiloğlu en iyi kadın ve erkek ödülüne değer bulundu. Dizdar, Nuri Bilge Ceylan ve ekibe teşekkürlerini sunarak, “Sinemadan ödül almak benim için çok önemli. Depresyonlarımı, varoluşsal problemlerimi atabildiğim tek yer. Bu işi iyi yapabildiğimden emin değilim ama tek yapabildiğim iş bu” yorumunu yaptı.

Celiloğlu da 4 yıldır bu filmle yatıp kalktığını, biraz fazla geldiğini belirterek, bu ödülün sinemadan aldığı ilk ödül olduğunu söyledi ve başta ebeveynleri olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

Zeki Demirkubuz’un “Hayat” filmindeki performansıyla yardımcı rolde en iyi erkek oyuncu seçilen Cem Davran sahnede yaptığı esprili konuşmada, geçenlerde 60. yaşını kutladığını anımsatarak, “Neredeyse Onur Ödülü alacak yaşa geldim. Hala yardımcı erkek oyuncu… ‘Yitirdiklerimiz’ kısmına gelmeden, bu kariyeri en iyi erkek oyuncu ödülüyle taçlandırmak istiyorum” dedi. Davran, “Hayran olduğum Türkiye’nin en önemli iki yönetmeninden birinin filminde oynadığım için mutluyum. Araya da fazla girmek istemiyorum…” sözleriyle Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz arasındaki polemiğe atıfta bulunarak salonu güldürdü. 

“BU FİLMİM FARKLI”

9 dalda ödül kazanan Nuri Bilge Ceylan da “Bu filmim biraz farklı oldu diğerlerinden. Biraz ayrıştırıcı oldu galiba. Sevenler oldu, sevmeyenler oldu, hiç sevmeyenler oldu, nefret edenler de oldu. Aslında bekliyorduk böyle bir şeyi ama bu kadar beklemiyorduk. Sinema yazarlarının en azından çoğunluğunun sevenler tarafında yer almış olması beni mutlu etti.” ifadelerini kullandı. Ceylan ayrıca Nuray öğretmen karakterine ilham olan, 10 Ekim Ankara Katliamı'nda bacağını ve üniversiteden iki arkadaşını kaybeden Günay Karakuş içim “Başına gelen onca kötü şeye rağmen çok güçlü ve dik duruşuyla hayran olduğum bir kadın… Günay Karakuş, ona çok teşekkür etmek istiyorum” dedi. 

Tören, ödül kazanan tüm isimlerin sahneden toplu fotoğraf çektirmeleriyle sona erdi.

56. Siyad Türkiye Sineması Ödülleri 

  •  EN İYİ FİLM: Kuru Otlar Üstüne 
  • EN İYİ YÖNETMEN: Nuri Bilge Ceylan (Kuru Otlar Üstüne)

  • EN İYİ SENARYO: Nuri Bilge Ceylan/ Ebru Ceylan / Akın Aksu (Kuru Otlar Üstüne)

  • CAHİDE SONKU EN İYİ KADIN OYUNCU PERFORMANSI: Merve Dizdar (Kuru Otlar Üstüne)

  • EN İYİ ERKEK OYUNCU PERFORMANSI :  Deniz Celiloğlu (Kuru Otlar Üstüne)

  • YARDIMCI ROLDE EN İYİ KADIN OYUNCU PERFORMANSI: Ece Bağcı (Kuru Otlar Üstüne)

  • YARDIMCI ROLDE EN İYİ ERKEK OYUNCU PERFORMANSI: Cem Davran (Hayat)

  • EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: Cevahir Şahin-Kürşat Üresin (Kuru Otlar Üstüne)

  • (Özcan Alper'in "Karanlık Gece"si, 10 adaylıkla gecenin diğer dikkat çeken yapımlarından biriydi ancak sadece ‘En İyi Müzik’ ödülünü kazanabildi.)

     

  • EN İYİ MÜZİK : Cansun Küçüktürk (Karanlık Gece)

  • EN İYİ KURGU: Oğuz Atabaş/ Nuri Bilge Ceylan (Kuru Otlar Üstüne)

  • EN İYİ SANAT YÖNETİMİ: Meral Aktan (Kuru Otlar Üstüne)

  • DİJİTAL PLATFORMLARDA GÖSTERİME GİREN EN İYİ FİLM: Ayna Ayna (Belmin Söylemez)

  • EN İYİ UZUN BELGESEL: Kavur (Fırat Özeler)

  • EN İYİ KISA BELGESEL: 8 Mart 2020 Bir Günce (Fırat Yücel)

  • EN İYİ KISA FİLM: Avrupa Fatihi ( Onur Yağız)

  • GIOVANNI SCOGNAMILLO FANTASTİK FİLM ÖDÜLÜ: Aç Karnına Çıkmayalım (Yiğit Hepsev)

  • DİJİTAL PLATFORMLARDA GÖSTERİLEN EN İYİ FİLM: Güneş Sonrası 

  • VİZYONA GİREN EN İYİ YABANCI FİLM: Bir Düşüşün Anatomisi  

  • AHMET ULUÇAY UMUT ÖDÜLÜ: Çilingir Sofrası 

 

Fethiye’de çekilen Aftersun (Güneş Sonrası) filminin dünyada en çok izlendiği ülke Türkiye

  •  


ARŞİV