Leyla Gencer'in İZİNDEN...

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlenen 8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın birincisi Marigona Merkezi oldu

17 Eylül 2015 - 18:06

Gökçe UYGUN
8. Leyla Gencer Şan Yarışması final gecesi, 11 Eylül Cuma günü Süreyya Operası’nda gerçekleştirildi.
Finale kalan yedi yarışmacı, Pirolli yönetimindeki orkestra eşliğinde birer arya seslendirdi. Leyla Gencer Şan Yarışması’nda dereceye giren finalistleri, jüri başkanlığını üstlenen ünlü İtalyan Soprano Luciana Serra açıkladı. Bu yılki Leyla Gencer Şan Yarışması’nda Marigona Qerkezi birinci, Jonathan Winell ikinci, Hubert Zapior ve Dierdre Judith Angenent ise üçüncü oldu.

HALK ÖDÜLÜ ŞENOĞUL’UN
La Scala Tiyatrosu Akademisi’nin verdiği özel ödülü kazanan Marigona Qerkezi, La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından üç aylık bir eğitim bursuna layık görülürken; Polonya Ulusal Operası’nın verdiği özel ödülü kazanan Ayşe Şenoğul, Polonya Ulusal Operası’nın bir prodüksiyonunda rol almaya hak kazanıdı. Londra Kraliyet Operası Jette Parker Genç Sanatçılar Programı özel ödülünü kazanan Hubert Zapier ise Kraliyet Operası’nda dört aylık özel bir eğitime hak kazandı. Dinleyicilerin oylarıyla belirlenen Leyla Gencer Halk Ödülü’nün sahibi Ayşe Şenoğul, 2016 yılında gerçekleştirilecek 44. İstanbul Müzik Festivali kapsamındaki bir konserde yer alacak.
İtalyan soprano Luciana Serra başkanlığında toplanan bu yılın jürisinde, Londra Kraliyet Operası Genç Sanatçılar Programı Sanat Direktörü David Gowland, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü Başrejisörü Yekta Kara, Polonya Ulusal Operası Casting Direktörü Izabela Klosinska, Rennes Operası Direktörü Alain Surrans, Floransa Operası Maggio Akademisi Sanat Direktörü Gianni Tangucci ve Orkestra şefi Antonio Pirolli yer aldı.

SANATA DESTEK
8. Leyla Gencer Şan Yarışması’nın 9 Eylül Çarşamba günü yapılan ve 14 ülkeden 42 şancının seçildiği yarı finalinde yedi yarışmacı finale katılmaya hak kazanmıştı. Ayşe Şenoğul (soprano Türkiye), Jonathan Winell (tenor/ Amerika), Hubert Zapior (bariton/ Polonya), Deirdre Judith Angenent (soprano/ Hollanda), Dongho Kim (bas-bariton/ Güney Kore), Marigona Qerkezi (soprano/ Arnavutluk) ve Giovanni Romeo (bariton/ İtalya) finalistler arasında yer aldı.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) ve La Scala Tiyatrosu Akademisi tarafından düzenlenen 8. Leyla Gencer Şan Yarışması bu yıl, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, İtalyan Kültür Merkezi, Adam Mickiewicz Enstitüsü, Polonya Ulusal Operası işbirliği, Martı İstanbul Otel’in konaklama desteği ve Borusan Sanat’ın katkılarıyla düzenlendi. 

ARŞİV