Liseden beri müzik yapan grup: Eskiden

19 Ocak’ta yeni singleları yayınlanan ve albüm hazırlığında olan Eskiden, “Kendi müziğimizde yaratmaya çalıştığımız şey, gruptaki herkesin kendi hislerini bir bütün olarak ortaya sunabilmesi. Bu sayede Eskiden’e ait bir tarz yaratabildiğimizi düşünüyoruz” diyor

01 Şubat 2024 - 18:59

Vokalde Şerif Palta, gitar ve prodüksiyonda ise Çağrı Karaaslan ile Alperen Bayram’ın yer aldığı ‘Eskiden’ grubunun yeni teklisi ‘Sorun Var’ yayınladı. Lisede tanışıp müzik yapmaya başlayan Eskiden grubunun üyeleri, Palta ve Bayram müzikle ilgilenmeye ilkokulda başladıklarını söylüyor, Karaaslan ise Marilyn Manson’ın şarkılarını çalmak için klasik gitar öğrendiğini belirtiyor. Albüm hazırlığında olan grubun müzik dışındaki hayatları ise şöyle; Şerif Palta bilgisayar mühendisi, Alperen Bayram psikolojik danışman, Çağrı Karaaslan ise yazılımla ilgileniyor. 

● Grubun adı nereden geliyor?

‘Eskiden’in şarkılarını üreterek müzik yapma yolculuğu, Eskişehir’de başladı. İsmimizi seçerken buna bir atıfta bulunmak istedik.

● Nasıl tanıştınız, Eskiden nasıl kuruldu, ne kadar zamandır berabersiniz? 

Liseden beri arkadaşız. Müzik yapmaya lise yıllarında başladık. Arkadaşlığımız da müzikle birlikte ilerledi. Üniversite yıllarında kendi şarkılarımızı bestelemeye başladığımızda bir grup olma fikri belirdi. Sonrasında kendi şarkılarımızı yayınlamaya başladık. Arkadaş olduğumuz günden beri müziğin içindeyiz diyebiliriz. 

ESKİDEN’E AİT BİR TARZ

● Öğrendiğim kadarıyla alternatif rock grubusunuz ve müziğinizi oluştururken, ‘’synthpop’’, ‘’deneysel pop”,’’post progresif’’, ’’shoegaze’’ ve ‘’dream pop‘’ gibi türlerden de etkileniyorsunuz. Bu durum müziğinizi nasıl etkiliyor?

Alperen Bayram: Hepimiz farklı müzik tarzlarını dinlemekten hoşlanıyoruz. Hatta dönem dönem, birbirimizden çok alakasız tarzlarda müzikler dinliyorduk. Bunların hepsi bir şekilde bizim müziğe olan bakışımıza katkı sunuyor. Kendi müziğimizde yaratmaya çalıştığımız şey gruptaki herkesin kendi hislerini bir bütün olarak ortaya sunabilmesi. Bu sayede Eskiden’e ait bir tarz yaratabildiğimizi düşünüyoruz.

Çağrı Karaaslan: Ben farklı tarzlardan beslenmeyi seviyorum. Bu yelpaze çok geniş benim için. Teknik death metalden türkülere, türkülerden 90’lar pop müziğine kadar çok fazla tarzdan sevdiğim parçalar var.

● 19 Ocak’ta ‘Sorun var’ şarkınız  yayınlandı. Bu süreç sizin için nasıl geçti? 

Aslında bu bizim yazdığımız şarkılarla ilgili hislerimiz doğrultusunda gelişiyor. Biz bir süredir albüm hazırlığı yapıyoruz. Bu süreçte birçok şarkı yazdık ve kaydettik. Bu şarkılardan bazıları birlikte dinlendiğinde bir anlam oluşturuyor. Bazıları da tek başına bir hikâye anlatıyor. ‘Sorun Var’ tek başına, kendi hikayesini anlattığı için single olarak yayınlamak istedik.

● Müzik yolculuğunuza nasıl devam etmek istiyorsunuz?

Yakında bir albüm yayınlayacağız. Bu albümü dinleyicilerle birlikte, konserlerde çalıp söylemek istiyoruz. Bu zamana kadar hem müzikte hem grubun tarzını yansıtan içeriklerde içimize sinen bir üslup yaratmaya çalıştık. Bu durumdan memnunuz, müzik yolculuğumuz boyunca bunu devam ettirmek istiyoruz.

KADIKÖY EV GİBİ HİSSETTİRİYOR 

● Kadıköy’ün Eskiden için nasıl bir etkisi var? 

Kadıköy bize bir süredir ev sahipliği yapıyor. Grup ile ilgili birçok gelişmeyi de burada yaşadık. Bazen bir toplantı yapmak için bile Kadıköy’de buluşuyoruz. İhtiyacımız olan bir şey olduğunda Kadıköy sokaklarında arıyoruz. Bu açıdan bir ev gibi hissettiriyor.

 


ARŞİV