Liszt'in 200. yaşı İstanbul'da kutlanıyor

19. yüzyılın efsanevi Macar piyano virtüözü ve besteci Franz Liszt, 200. doğum yılında İstanbul’da çok zengin bir festival programıyla klasik müzik severlerle buluşuyor.

20 Nisan 2011 - 13:52

Büyük Macar besteci ve piyano virtüozu Franz Liszt, doğumunun 200. yılı nedeniyle bu yıl tüm dünyada önemli etkinliklerle anılıyor. Bu etkinliklerden biri de 1847 yılında Sultan Abdülmecid’in davetlisi olarak geldiği ve birkaç ay yaşadığı İstanbul’da gerçekleştiriliyor.
Batı klasik müzik tarihinin romantik döneminde dünya sahnesine çıkan bu olağanüstü müzisyen tüm zamanların en büyük piyano virtüözü olarak kabul ediliyor. Akıllara durgunluk verici bir piyano cambazı olan Franz Liszt, yaşadığı yıllarda sanatına şahit olanları kendinden geçirdiği gibi müzik tarihine de “piyano resitali” fikrini ilk uygulayan müzisyen olarak geçti.
Mehmet Mestçi-Artisan organizasyonuyla düzenlenen “2011 İstanbul Liszt Piyano
Haftaları” 18 Nisan Pazartesi günü Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası’nda düzenlenen Özgür Aydın konseriyle başladı. 12 Mayıs’a kadar devam edecek Liszt Piyano Haftaları çerçevesinde Gergely Boganyi, Toros Can, Endre Hegedüs ve Muhiddin Dürrüoğlu gibi dünya çapında piyanistler, Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi, Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Merkezi’nde resitaller verecek.
Liszt Haftaları özel kapanış konseri ise Sultan Abdülmecid’in 1847 yılında Franz Liszt’i dinlediği Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenecek. Konseri dünyaca ünlü piyanistimiz İdil Biret, Fransız besteci ve piyanist Stephane Blet ile birlikte verecek.


SÜREYYA’DA GERGELY BOGANYI KONSERİ
Kendisine genç yaşta ülkesi Macaristan’ın en değerli nişanlarından Kossuth nişanı verilen, pek çok uluslararası ödüllü Gergely Boganyi, gerek yorumları gerek piyano çalış tarzıyla Avrupa’nın son yıllarda yetiştirdiği en hayranlık uyandıran virtüözlerden biri. 25 Nisan Pazartesi akşamı “2011 İstanbul Liszt Piyano Haftaları” kapsamında Süreyya Operası’nda vereceği konserde Boganyi, vatandaşı Franz Liszt’in en sevilen eserlerinden yaptığı muhteşem bir seçkiyle dinleyicileri kendinden geçirecek. Macar virtüöz, Beethoven’in dünyaca meşhur ve en romantik eserlerinden ‘Ayışığı Sonatı’nı da programına ekleyerek geliyor İstanbul’a...


CKM’NİN KONUĞU TOROS CAN
Yurt içinde ve yurt dışındaki konserleriyle başarılı kariyerini sürdüren Toros Can, son yıllarda gerçekleştirdiği CD kayıtlarıyla Fransa’da birbirinden prestiji ödüller kazandı. Liszt Piyano Haftaları kapsamında Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde 27 Nisan Çarşamba akşamı vereceği konserinde, Franz Liszt’in büyüleyici Vals Empromptü ve Romans parçalarıyla birlikte Macar bestecinin en güzel eserlerinden sayılan ve Liszt piyano repertuarı efsanelerinden kabul edilen Vallée d’Oberman’ı seslendirecek.


İDİL BİRET’İ DOLMABAHÇE SARAYI’NDA DİNLEYİN!
Coşkuların, kahramanlık duygularının, taşkın ihtirasların yoğun ve dramatik renklerine bürünmüş olan Liszt’in Senfonik Şiirleri 10 Mayıs akşamı Dolmabahçe Sarayı’nda dinleyicilerle buluşuyor. Piyanistler için büyük beceri ve kuvvet gerektiren bu parçaları dünyaca meşhur piyanistimiz İdil Biret ve pekçok ödül sahibi Fransız besteci ve piyanist Stephane Blet yorumlayacak.
Ayrıntılı bilgi için: www.liszthaftalari.com


ARŞİV