Mahallenin kültür sanat merkezi

Kozyatağı Kültür Merkezi, ulaşılabilir konumuyla başka ilçelerden de gelen seyircisiyle yeni sezonu karşılıyor. Kültür Merkezi'nin yeni sezon programını derledik.

01 Kasım 2017 - 15:49

Açıldığı 2010 yılının Nisan’ında daha ziyade semt sakinlerine hizmet veren bir mekan iken bugün kapasitesini de izleyici profilini de genişleten Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi (KKM) yeni sezona yeni etkinliklerle giriyor.

İş merkezleri ve yerleşim yerlerine sahip Ataşehir’e, E-5’e, metroya ve Kadıköy merkeze de bir minibüs yolculuğu uzaklığında olan bu merkez, bu özellikleriyle başta Kadıköylüler olmak üzere Ataşehir sakinleri, kentsel dönüşüm nedeniyle Bağdat Caddesi’nden bu bölgeye taşınan eski Cadde sakinlerinin ve dahi başka semtlerden İstanbulluların uğrak yeri oldu.

Askıda bilet var!

Belediyenin diğer kültür merkezlerinden farklı olarak KKM’de ilginç ve yararlı bir uygulama var; askıda bilet. Bir sosyal sorumluluk ve gönüllülük hareketi olan bu sistemde, maddi durumu yüksek olan gönüllüler kültür merkezindeki bir etkinlik için fazladan bilet alarak sanal bir askıya bırakıyorlar. Sisteme üye olan öğrenci veya maddi durumu yetersiz olan kişiler de o davetiye sayesinde ücret ödemeden konser dinleyebiliyor, tiyatro izleyebiliyor. Bu sistem daha önce hiç tiyatro izlememiş kişileri de tiyatro ile tanıştı.

Tiyatro, konser, gösteri, seminer…

Kozyatağı Kültür Merkezi’nin yeni programında anmalar önemli yer tutuyor. Bunlardan en önemli ikisi de büyük sahneye adını veren Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan anmaları. Geçen yıl yaşamını yitiren Ülkü, bu sene ilk kez alınacak 2 Kasım’da anılacak. 17 Şubat'ta da Özcan anması olacak. Bu anmalar kapsamında halka açık ücretsiz tiyatrolar sahneleniyor olacak. 27 Mart Dünya tiyatrolar Günü'nde de yine tiyatrolar perdelerini halka açık ücretsiz olarak açacak. Ayda yaklaşık 4 tane sağlık seminerine ev sahipliği yapan merkezde, her pazartesi Anadolu Aydınlanma Vakfı'nın tarih felsefesi söyleşileri yapılıyor. Tiyatro ekiplerinin prova yaptığı merkez, ayrıca Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri’nin pilates, yoga, İngilizce, psiko drama gibi etkinliklerine de evsahipliği yapılıyor. Merkez, 10 Kasım günü Uğur Dündar ile Halk Arenası programına ev sahipliği yapacak.

Fatma Burçak yönetimindeki ‘’Kitap Ağacı’’ etkinlik serisi de KKM'nin dikkat çeken etkinliklerinden birisi. Geçen sezonlarda olduğu gibi bu sezonda devam eden bu etkinlik serisi kapsamında her ay belirlenen bir kitap takipçi kitlesi tarafından okunuyor ve daha sonra belirlenen bir günde o kitap etrafında tartışmalar yapılıyor, bazen de yazarlar davet edilerek söyleşiler gerçekleştiriliyor. KKM'nin en çok ilgi gören etkinliklerinden biri de sağlık seminerleri. Belirli periyotlarda ücretsiz olarak düzenlenen bu seminerlerde, insan sağlığına dair pek çok konu uzman doktorlar tarafından katılımcılara anlatılıyor. Başta komşuları Kozyatağı Dayanışması ve 19 Mayıs Mahalle Gönülleri olmak üzere pek çok dernek ve stk’nın toplantılarına da mekan da sağlayan KKM'de, özellikle genç sanatçıların sergileri de yapılıyor.

Çocuklar Kozyatağı’na!

Kapılarını bilhassa çocuklara açan Kozyatağı Kültür Merkezi, sömestrde çocuk şenliğine ev sahipliği yapacak. 15 gün boyunca her gün 4 seans şeklinde çocuk oyunları sahnelenecek. Ayrıca çocuklar için cam, heykel, origami, dans, bez bebek gibi konularda ücretsiz atölyeler de gerçekleştirilecek. Bir de çocuk kitapları şenliği olacak. Türkiye'nin önce gelen çocuk kitapları yayıncılarının stant açacağı bu çocuk kitapları fuarında, veliler çocuklarına indirimli kitaplar alabilecek.  

Katalonya’dan animasyonlar

Geçen yıl da İstanbul’un tek uluslararası çocuk ve gençlik sanat festivali olan ‘’Atta Festivali’’ne ev sahipliği yapan Kadıköy, bu sene de geleneği bozmayarak festivali Kozyatağı’nda ağırlıyor olacak. Şehrin çocuk ve gençlik festivali olarak tüm sanat ve performans biçimlerinin yanı sıra teknolojik ve interaktif içeriklere de yer veren festival kapsamında 2 Aralık günü 12.00 ve 14.00 seanslarında Otobüs Durağında Üç Bencil oyunu sahnelenecek. 2 ve 3 Aralık günleri 11.00 ve 13.00 seanslarında Katalonya ve Balear Adaları’ından 4 yaş ve üzeri çocuklar için sözsüz Kısa Animasyon Filmler gösterilecek. 3 Aralık günü de 12.00 ve 14.00 seanslarında İspanyol ekip ‘’Seslerin Mırıltısı’’ adlı, doğal manzaralardan, kentlerimizin, telefonlarımızın gürültüsüne, her gün karşılaştığımız nesnelere kadar seslerin manipüle edildiği sözsüz bir performans gerçekleştirecekler.

Sezon boyunca Kozyatağı Kültür Merkezi'nde sahne alacak diğer çocuk oyunlarından bazıları şöyle

  • 4 Kasım Cumartesi / 12:00 Kahraman Ağustos Böceği  (çizgi kukla) ve 14:00 Bremen Mızıkacıları Yeni Dünya Bandosu (çizgi kukla)
  • 11 Kasım Cumartesi/ 12:00 Sindrella ve 14:00 Küçük Kurbağa (Tiyatro Mıe)
  • 12 Kasım Pazar / 12:00 Bilge Aşçı ve 14:00 Çınarın Hikayesi (Tiyatro Pan)
  • 19 Kasım Pazar / 12:00 Joey's Adventure ve 14:00 Yummy Honey (Tiyatro Fil)
  • 23 Aralık Cumartesi / 12:00 ve 14:00 Tombul Balerinler (Öykü Sanat)

DT oyunları burada

Kozyatağı Kültür Merkezi geçen sezondan beri Devlet Tiyatroları'nın oyunlarına  ev sahipliği yapıyor. Her ayın son haftası DT oyunlarını burada izlemek mümkün. Örneğin 21-25 Kasım arası ‘’Karmakarışık’’ adlı oyun sahnelenecek.

Yeni sezonda Kozyatağı Kültür Merkezi'nde seyirci ile buluşacak diğer oyunlardan bazıları şöyle;

  • 3 Kasım Cuma 20.30 / Asi Kuş (Ali Poyrazoğlu Tiyatrosu)
  • 7 Kasım Salı 20:30 / Adalet Sizsiniz (Perdeci Oyuncuları)
  • 4 Aralık Pazartesi 20:30 / Bir Delinin Hatıra Defteri (Dostlar Tiyatrosu)
  • 16 Aralık Cumaretsi 20:30 / Kafkas Tebeşir Dairesi (Tiyatro Adam)
  • 21 Aralık Perşembe 20:30 / Ve Aşk (Root Sanat)
  • 23 Aralık Cumartesi 20:30 / Barut Fıçısı (İstanbul Halk Tiyatrosu)
  • 14 Ocak Pazar 19:00 / Vişne Bahçesi (Oyunbaz)

Şarkılar, türküler…

İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu 8 Kasım ve 13 Aralık günlerinde saat 20.00’de sahne alacak. Usta sanatçı Fatih Erkoç, 30 Kasım’da şarkılarını söylerken, sanatçı Aşkın Tuna’da 8 Aralık’ta ‘Aşkın Sesi’ni seslendirecek. Sahne 15 Aralık’ta Ayhan Sicimoğlu ve grubunun Latin ezgileriyle ısınacak, 6 Şubat’ta da Modern Folk Müzik Topluluğu sahne alacak. İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu ise 14 Şubat Sevgililer Günü ve 9 Mayıs Anneler Günü kutlamaları için sahnede olacak.

Tek tek sahnede

Yeni sezonun tek kişilik gösterileri şöyle;

  • 5 Kasım Pazar 19:00 / Sermiyan Midnight
  • 6 Kasım Pazartesi 20:30 / Alexander Telefonu Kaldır (Metin Uca)
  • 29 Kasım Çarşamba 20:30 / Ferhangi Şeyler (Orta Oyuncular)
  • 14 Aralık Perşembe 20:30 / İlker Ayrık ve Acayip Tipler (Root Sanat)
  • 18 Aralık Pazartesi 20:30 / Sunay Akın ile Görçek

Hem Meclis’te hem avm’de

Kozyatağı Kültür Merkezi aslında ikili bir yapıya sahip. Merkezin 200 kişilik konferans salonu, 90 kişilik toplantı salonu, 60 kişilik çok amaçlı salon (hem toplantı hem tiyatro provaları) ve 40 kişilik atölyesi Kadıköy Belediyesi meclis binası içinde yer alıyor. 397 kişilik büyük sahnesi ve iki sergi alanı Kozzy Avm’nin üst katında bulunuyor.

Merkezi 2016-2017 yani geçen sezonda yetişkin tiyatro, çocuk tiyatro, konser, seminer, panel, konferans, bale, gösteri, müzikal, söyleşi, imza günü , ödül töreni, anma programı, atölye çalışması, okulların etkinlikleri ve özel etkinlikler olmak üzere 12 başlıkta 138 bin 986 kişi ziyaret etti.


ARŞİV