Mama için flüt çalacaklar

Kadıköy merkezli “Marmara Flüt Orkestrası”, 17 Haziran’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde ücretsiz bir konser verecek. Giriş için tek şart kedi-köpek maması bağışı yapmak!

09 Haziran 2016 - 11:46
Gökçe UYGUN
Marmara Üniversitesi (MÜ) bünyesinde, Türkiye’nin ilk ve tek flüt orkestrasını barındırıyor. Geçen yıl kurulan Marmara Flüt Orkestrası, flüte gönül vermiş hayvansever müzisyenlerden oluşuyor. Öyle ki konserlerinde giriş parası yerine mama bağışı kabul ediyorlar. Orkestrayı, üniversitede Müzik Bölüm Başkanı da olan MI Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ece Karşal’a sorduk.
• Ece Hanım sizi biraz tanıyalım. Ve bir üniversite bünyesinde böyle bir müzik çalışması fikri nasıl doğduğunu öğrenelim.
Flüt eğitimime İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda başladım. 20 yıldan fazla flüt eğitimciliği kariyerim var. Aynı zamanda da Marmara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Mezunuyum. Flüt sanatçılığının yanı sıra, matematik-müzik ilişkisi de ilgi alanlarımın arasında.
Bir grup oluşturma fikri kafamda uzun süredir vardı. 2013’ten beri Amerika’da Metropolitan Flüt Orkestrası ile çalıyorum. Amatörden profesyonel düzeye kadar uzanan flüt orkestralarını gördükçe Türkiye’de neden bu tip oluşumların bir türlü olamadığını düşünüyordum. Bu fikrimi Marmara Üniversitesi’ne sundum, kabul edildi ve orkestramızı kurduk.
• Marmara Flüt Orkestrası, oldukça yeni bir oluşum. Nasıl biraraya geldiniz?
2015 yılının Ekim ayında aday orkestra üyelerimiz için duyuru yaptık, Kasım ayında ise seçmeler yapılarak orkestra sanatçıları belirlendi. 37 üyemiz var. Orkestranın repertuvar oluşumu, eğitimi ve her türlü teknik detayı ile ben ilgileniyorum ve Özcan Sönmez de orkestramızın şefi.
• ‘Türkiye’nin ilk flüt orkestrası’ymışsınız, öyle mi?
Türkiye’nin flüt ailesinin tüm mensuplarını barındıran ilk orkestrasıyız. Böylesi bir oluşum daha önce Türkiye’de yoktu, bu yüzden ilkiz.
• Üyeler MÜ araştırma/öğretim görevlileri ve öğrenciler mi? Herkes amatör mü yoksa profesyonel müzisyen mi?
Üyelerin arasında Marmara Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencileri de var evet, ama her yerden üye kabul ediyoruz. İstanbul’daki pek çok üniversiteden de katılımcımız var. Orkestramızda profesyonel müzisyenlerin yanı sıra öğrenciler ve ileri düzeyde flüt çalabilen amatör flütistler de var.
• Geniş bir yaş aralığı var 11-44 arası. Bu kadar farklı yaştan insanı bir orkestrada tutmanın avantaj ve dezavantajları neler?
Benim için en büyük avantajı 11 yaş bıdıklarından birer yanak aldıktan sonra provalara başlamak oluyor... Müthiş bir enerji! 11 yaş grubumuz Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın ilköğretim öğrencileri, çok ilgililer ve çok başarılılar. Herkes için güzel bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Hiçbir dezavantaj yaşamadık. Özellikle nefesli saz çalan öğrencilerin ve mezunların öğrencilik hayatlarında yaylı saz çalanlar kadar orkestra deneyimleri olamıyor. Bu sayede tüm flütistler yoğun bir orkestra deneyimi yaşamış oluyorlar.
• Neden tek enstrüman olarak flüt seçildi? Flüt çalmanın nesini seviyorsunuz?
Flüt öyle bir enstrüman ki, yapamayacağı hiçbir şey yok! Flüt çalmak biz flütçüler için kendimizi ifade etme yolu. Söylemek istediklerimizi bu şekilde dile getiriyoruz.
• Nasıl bir repertuvarınız var?
Barok dönemden caz müziğine kadar uzanan geniş yelpazede… Türk bestecilerimizin eserlerini ise özellikle destekliyoruz ve onlara repertuvarımızda mutlaka yer veriyoruz. Türk Bestecilerini flüt orkestrası için eser yazmaları konusunda teşvik ettik. Şu ana kadar 5 Türk Bestecimiz Marmara Flüt Orkestrası için eser bestelediler; Hasan Savaş, Özcan Sönmez, Koray Sazlı, Barış Zilberman ve Nazlı Ufuk Sakioğlu. 18 Mayıs konserimizde Zilberman’ın “Dere geliyor dere” isimli eserinin ilk seslendirilişi yapıldı.
• İlk konserinizden bahseder misiniz?
İlk konserimiz 18 Mayıs’ta yaptığımız “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı"”konseriydi. Başarılı geçti. Giriş ücreti olarak kedi ve köpek maması topladık ve Marmara Üniversitesi Hayvanları Koruma Kulübü’ne (MÜHAK) bağışladık. Hayvan sever bir orkestrayız, sonraki konserlerimizde de bu desteğimizi yine sürdürmek istiyoruz.
• Konsere ilgi nasıldı? Malum bizim toplumumuzda klasik-sözsüz müziğe biraz mesafeli yaklaşım vardır.
Konsere ilgi çok güzeldi. Dinleyicilerimizin de konserden memnun ayrıldıklarını düşünüyorum. Dinleyicilerimiz kaliteli müziği seçebiliyor, yeter ki onlara ulaşabilelim.
• Sizlerin klasik müziğe bakışı nasıl?
Müziğin her türü güzel; eğer yoz değil ise ve kaliteli ise! Klasik müzik bizim ifade biçimimiz. Evrensel müziği temsil ediyor ve bu müzik herkes için var, tüm evren için. Ben sanat ve müzikle pek çok problemin aşılabileceğini düşünüyorum. Pek çok diğer sanat dalının olduğu gibi klasik müziğin de desteklenmesi gerekiyor, yaptığımız iş kolay değil.
• Yeni konseriniz ne zaman?
17 Haziran’da Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde saat 19:00’da ikinci konserimizi vereceğiz. Barok dönemden başlayıp caz müziğine kadar uzanan geniş bir repertuvar sunacağız. 2 eserin ilk seslendirilişleri gerçekleştirilecek. 37 flütü bir arada görmek isteyen dinleyicilerimize değişik bir deneyim yaşatacağız. Ayrıca yine MÜHAK’a verilmek üzere dinleyicilerimizden kedi ve köpek maması bağışı bekliyoruz.
• Başka konserleriniz olacak mı bu sezon?
İstanbul’da ilk kez düzenlenecek olan International Woodwind Festival’e (Uluslararası Tahta Nefesliler Festivali) katılmaya hak kazandık ve 1 Temmuz’da festival kapsamında Caddebostan Kültür Merkezi’nde bir konser gerçekleştireceğiz.
• Bir flüt albümü yapmak gibi bir düşünceniz var mı?
Umuyorum, eğer sponsor bulabilirsek amacımız bir albüm yapabilmek. Projenin sonunda Türk Bestecilerinin flüt orkestrası için yazmış/düzenlemiş oldukları eserleri bir albüm ile kalıcı hale getirmek en büyük arzum. Buradan da albüm konusunda bizi desteklemek isteyen kişilere böylece bir çağrı yapmış olalım. Marmara Flüt Orkestrası’nın kalıcı bir oluşum olmasını, orkestramızın ulusal ve uluslararası düzeyde ülkemizi ve Türk Bestecilerini tanıtabilmesi ve temsil edebilmesini hedefliyoruz.

ARŞİV