Mart'ın perdesinde film festivalleri

Akbank’ın kısa film festivali başlıyor, Kadıköy’de kadın filmleri buluşacak, bu sene ilk kez spor temalı bir festival düzenleniyor...

11 Mart 2025 - 15:00

- Kadın Fotoğrafçılar Derneği, “İstanbul Uluslararası Kadın Filmleri Festivali” organize ediyor. Bu sene ilki yapılacak olan ücretsiz festival, 14-15 Mart’ta Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Kadın sinemacıların yaratıcı gücünü ve sanata kattığı değerleri vurgulamayı amaçlayan festivalin yarışma bölümünün jüri üyeleri Filiz Kaynak Kavas, Handan Tunç ve Şenay Alsan filmleri değerlendirdiler ve finalist filmler belli oldu. Festivalde finale kalan filmlerin gösterimlerine ek olarak, Melisa Önel’in “Aniden” , Somnur Vardar’ın “Boşlukta”, Filiz Kaynak Kavas’ın “Rampa Karda Uçmak”, Jale İncekol’un “Müzikli Bir Hikaye” ve “Umutlu Bir Hikaye”filmlerinin gösterimleri ve yönetmen söyleşileri olacak. 

- 21. Akbank Kısa Film Festivali, 17-27 Mart tarihleri arasında Akbank Sanat ve Kadıköy Sineması'nda izleyicilerle buluşacak. Yönetmen Zeki Demirkubuz’un onur konuğu olduğu ücretsiz festival, 10 gün boyunca hem kısa film gösterimleri, hem de yurt içi ve yurt dışından geniş katılımlı atölye çalışmaları ve söyleşilerle dolu bir program sunuyor. Festivalin yarışma bölümlerine Türkiye ve dünyanın dört bir yanından toplam 2 bin 346 kısa film başvurdu. “Uluslararası Yarışma Dünyadan Kısalar Bölümü”ne katılan eserler arasından birçoğu Türkiye prömiyerini yapacak olan 14 film ve “Ulusal Yarışma Festival Kısaları Bölümü” başvuruları arasından 14 film “En İyi Film Ödülü” için yarışacak. Ayrıca 20 yaş altı yönetmenlere yönelik yapılan “Genç Bakışlar” yarışma bölümünde ise 12 film finalist olarak belirlendi. Gösterim seçkisi olan “Perspektif” bölümünde ise dünyadan ve Türkiye’den 30 film programda yer alıyor.  “En İyi Film” olarak seçilecek eserlerin yönetmenleri Akbank Sanat tarafından; ulusal kategoride 125.000 TL, uluslararası kategoride 3.000 Dolar ile ödüllendirilecek. Genç Bakışlar bölümünün kazanan yönetmen ise 40.000 TL ile ödüllendirilecek.

- Sporu beyazperdeye taşıyan İstanbul Uluslararası Spor Filmleri Festivali, bu yıl ilk kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 20-23 Mart 2025 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek olan festivalin teması “Kan, Ter, Gözyaşı” olarak belirlendi. Festival Direktörü Gökçe Kaan Demirkıran, ilk yıl olmasına rağmen iyi bir katılımla 24 ülkeden 95 film başvurusu aldıklarını söylerken, 9 kısa film ve 11 belgesel filmin yarışma finalistleri olarak seçildiğini belirtti. Festival boyunca yaklaşık 60 film izleyiciyle buluşacak. İstanbul Uluslararası Spor Filmleri Festivali, spor kültürüne katkı sağlamak ve bu alanda yeni tartışma alanları açmak amacıyla hayata geçiriliyor. Sporun, hayatın tam merkezinde yer alan bir olgu olarak büyük anlatılar için güçlü bir sahne sunduğunu vurgulayan festival, Türkiye’de artan spor temalı film üretimini teşvik etmeyi ve bu alanda çalışan oyuncuları, yapımcıları ve yönetmenleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Festival kapsamında gösterimler, İstanbul’un kültürel ve tarihi dokusunu yansıtan iki önemli sinema salonunda gerçekleşecek: Beyoğlu Atlas Sineması ve AKM Yeşilçam Sineması.

SİNEMADA KOMEDİ VE TİYATRO

Vizyon filmlerini sinemseverlerle buluşturan Kadıköy Sineması, sinema dışı farklı etkinliklere de ev sahipliği yapıyor. Bu kapsamda sinema salonunda bir çocuk oyunu sahnelenecek. Uygur Çocuk Tiyatrosu’nun Ceko ile Pepo (İki Bavul Dolusu) adlı oyunu 15 ve 22 Mart  tarihlerinde saat 12.00’de tiyatro severler ile buluşacak. Giray Ayla ve Murat Akçay’ın rol aldığı oyun, iki palyaçonun gösterilerle dolu eğlenceli yolculuğunu sahneye taşıyor.


Öte yandan Kadıköy Sineması’nda 18 Mart akşamı komedi rüzgarı esecek. “1. Geleneksel Kadıköy Sineması Stand-up Gecesi”nde ilk perdede komedyenler sırayla setlerini sunacaklar. Ardından 4 seyirci seçilecek ve seçilen bu seyircilere komedyenler mentorluk yaparak onları sahneye hazırlayacaklar. İkinci perdede bu seyirciler/çaylak komedyenler yarışacak. 21.00’de başlayacak etkinliğin sonunda kazanan büyük ödülün sahibi olacak.

“HEMME'NİN ÖLDÜĞÜ GÜNLERDEN BİRİ”Nİ SEÇTİLER

Sinema Yazarları Derneği’nin (SİYAD) yılın en iyilerini seçtiği 57. Türkiye Sineması Ödülleri’ne Murat Fıratoğlu’nun yazıp yönettiği “Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri” filmi damga vurdu. Geçen yıl Venedik’te dünya prömiyeri yaptıktan sonra Altın Koza ve Ankara Film Festivalleri’nde büyük ödülleri kazanan yapım en iyi film, yönetmen ve senaryo ödüllerine değer bulunarak gecede öne çıktı.

İstanbul Modern’de düzenlenen töreni Cem Davran sundu. Gecede Nehir Tuna’nın “Yurt” ve Sinan Kesova”nın “Büyük Kuşatma” filmleri de üçer ödül kazandı. Oyuncu ödüllerinde “Büyük Kuşatma” filmi önce çıktı. Filmin başrol oyuncusu Alp Öyken erkek oyuncu kategorisinde en iyi seçilirken, Asiye Dinçsoy da yardımcı rolde en iyi kadın oyuncu ödülüne değer bulundu. En iyi kadın oyuncu ödülü “Mukadderat”taki performansıyla Nur Sürer’e, yardımcı rolde en iyi erkek oyuncu ödülü ise “Yurt” ile Can Bartu Aslan’a gitti. “On Saniye” filminin müziklerine imza atan Ekin Fil de bu kategori de yılın en iyisi seçildi. SİYAD üyeleri ayrıca, ‘Dijital Platformlarda Gösterime Giren En İyi Yerli Film’ ödülüne Aslı Özge’nin “Faruk” filmini değer buldu. Ahmet Uluçay Umut Ödülü ise “Dilan Hakkında Konuşmalıyız” filminin yönetmeni Umut Şilan Oğurlu’nun oldu. Gecede ‘Belgesel’, ‘Kısa Belgesel’, ‘Kısa Film’ ve ‘Giovanni Scognamillo Fantastik Film Ödülü’ kategorilerinde de SİYAD heykelcikleri sahibini buldu. Törende ayrıca Şerif Gören ve Hale Soygazi’ye onur, Muzaffer Hiçdurmaz ve Nida Karabol’a ise emek ödülü takdim edildi. Aralık ayında kaybettiğimiz Şerif Gören’in ailesine ödülünü SİYAD üyesi Uğur Vardan takdim etti. Hale Soygazi ödülünü yazar Ahmet Ümit’in elinden alırken, SİYAD Onursal Başkanı Atilla Dorsay da Muzaffer Hiçdurmaz’ın emek ödülünü verdi. Nida Karabol ise ödülünü yönetmen Pelin Esmer’den aldı.


(Fotoğraf: Murat Tekin)


ARŞİV