Meditatif müzik yolculuğu

Müzikal ikili SO Duo’nun ikinci albümü yayınlandı

03 Nisan 2019 - 13:50

Sumru Ağıryürüyen ve Orçun Baştürk’ten oluşan SO Duo, 2018’de çıkardıkları ilk albümleri “Ay Ana”dan sonra ikinci albümlerini de piyasaya sürdü. Alt folk türünün sıra dışı örneklerinden oluşan “The Light”, 29 Mart itibarıyla müzikseverlerin beğenisine sunuldu. BİLGİ Music Label etiketiyle dijital platformlarda yerini alan albümde, SO Duo’ya dünyaca ünlü bansuri (bambu flüt) sanatçısı Steve Gorn eşlik etti.

Albüm, Ağıryürüyen ve Baştürk’ün kulakların pasını silen yorumlarının yanı sıra Grammy ödüllü sanatçı Steve Gorn’un eşsiz bansuri melodilerini bir araya getiriyor. SO Duo, klasik Hindustani müziğin dünya çapında temsilcilerinden biri kabul edilen Gorn ile 2010'da İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde düzenlenen İsmet Sıral Yaratıcı Müzik Atölyesi’nde (İSCMS) tanıştı. Albümü ise Ağustos 2018’de Tantana Stüdyo'da, bir günde canlı olarak kaydetti.

SO Duo, üç şarkıdan oluşan albümde vokalin yanı sıra panduri ve klavye ile yer aldı. Sözü ve bestesi Orçun Baştürk’e ait olan ve albüme de adını veren ilk parçaya Macar halk şarkılarından tınılar eşlik ediyor. Kapadokya'dan bir Karaman ninnisi olan ikinci parçadan sonra albüm, bestesi Orçun Baştürk’e, güftesi ise Sumru Ağıryürüyen’e ait olan “Taşın Avucu” isimli parçayla kapanıyor. The Light’ın kapak çalışmasını ise yontucu Lale Altunel ve Orçun Baştürk üstlendi.

(soduo.wordpress.com ve stevegorn.com)

KENDİ YOLUNDA BİR İKİLİ

Sumru Ağıryürüyen ve Orçun Baştürk, iki yıldır sürdürdükleri ikili projeleri SO Duo'nun ilk albümü “Ay Ana” yayınlandıkları zamanda Gazete Kadıköy’e verdikleri röportajda, “Ana akımla özgün çalışmalar arasında büyük bir uçurum, kültürel kutuplaşma oluşmuş durumda; bunu aşabilen müzisyenleri tebrik ederiz. İnsanlar büyük resmi görmeden, merak etmeden yaşıyorlar, görmelerini ve merak etmelerini engellemek için popüler kültürün tüm araçları devrede. Bunun sonuçlarını müzik dünyamızda da görüyoruz. Ayrıca internetin devreye girmesi müzikal anlamda belli oranlarda demokratikleşme sağlasa da, tektipleşmeyi beraberinde getirdi.  Bu noktada bir müzisyenin ya da grubun kendi olarak kalabilmesi, etkilendiği kaynakları doğru seçip, iyi hazmetmesi çok önemli. Sektör bir yana, merak yoksa, size sunulanı almaya hazır bir tembellikle yaşıyorsanız vasatın üstüne çıkamazsınız. Son dönemde çok iyi müzikler çıksa da bu vasat içinde yaşadığımız hissine kapılıyoruz” demişti. Sık sık Kadıköy’de sahne alan ikili, “Kadıköy müziğin nefes aldığı az sayıda semtlerden. Ancak daha fazla özeni hak ediyor. Eski yıllara dayanan bir yaşantısı var müziğin Kadıköy'de. Bugünse özellikle bağımsız müzik  açısından önemli. Kadıköy dinleyicisi de seçici ve ilgili. Genç nüfus burada ve ilginç bir çekim alanı oluşmuş durumda. Daha fazla araştırmacı olurlarsa takip ettikleri müziği de daha iyi değerlendireceklerdir.” yorumunu yapmıştı.

SO Duo ve Steve Gorn’un bir Kadıköy konserinden…


ARŞİV