Yerli ve yabancı kaynaklardan müziği anlatan 5 kitabı derledik...
Evde kalıyoruz; kimimiz evden çalışıyor, çalışanlar boş vakitlerinde çalışmayanlar da bazı vakitlerinde türlü aktiviteler yapıyor. Onlardan ikisi elbette müzik dinlemek ve kitap okumak... biz de bu vesileyle size kelimeleri ve melodileri birleştiren kitaplardan 5'li bir seçki yaptık;
-
MÜZİĞİN ÖYKÜSÜ: Howard Goodall, müziğin kırk bin yıllık geçmişinde çıktığı renkli yolculukta sıkıcı biyografileri, kafa karıştırıcı ifadeleri ve yorucu terminolojiyi bir kenara bırakıyor. Bunun yerine okurlarına rehberlik edip müziğin öyküsündeki her adımı ve her fikri ortaya çıkış süreci içinde ele alarak armoni, notasyon, müzikal ve opera, orkestra, dans müziği, kayıt ve yayın teknolojileri gibi yeniliklerin özgün gücünü ortaya koyuyor. Goodall, müzikte neyin neden değiştiğine odaklanıyor: İnsan yapımı seslerde devrim yaratan keşifleri seçip çıkarıyor ve adı pek duyulmamış Perotin'den devleşmiş Wagner'e kadar müzikte çığır açmış bestecilere sayfalarında hayat veriyor. Bir yandan da gam ne ifade eder, neden bazı akorlar kulağımızı tırmalar, savaş sonrası dönemin tüm pop şarkılarının ortak paydası nedir gibi müziğin ne olduğu ve nasıl işlediğine dair sorulara yeni bakış açıları getiren net yanıtlar veriyor. Müziğin öyküsü, aslında insanların buluş yapma, birbirleriyle etkileşime geçme, başkaldırma ve eğlenme güdülerinin öyküsüdür. Howard Goodall'un son derece açık ve sürükleyici bir dille kaleme aldığı bu öykü, insanlığın emeklerini övgüyle hatırlatırken müzikte çıkılan yolculuğun da eşsiz bir haritasını çiziyor.
- MÜZİK NOTALARI: Müzik, hiç şüphesiz varlık ağacının bir meyvesi. İnsan, bu varlık ağacına ne kadar ihtimam gösterirse, o ağacın meyveleri de o kadar yaratılışa uygun ve lezzetli olacaktır. Müzik Notları, varlık ağacına ihtimam gösteren ve günlük bir gazetenin gerekli-gereksiz bilgi akıntısına direnen; ama içinde yaşadığı çağda ait olduğu medeniyete ve geleneğin gücüne yaslanıp onun enerjisinden beslenerek bir pencere açmaya çalışan konusu müzik olan yazıları bir araya getiriyor. Yalçı Çetinkaya’nın kaleme aldığı bu yazılar hem kadîm müzik konularına, hem Osmanlı/Türk ve hem batı müziği konularına, hem Anadolu’nun türkü zenginliğine ve hem de güncel müzik olaylarına temas eden, okuyucuda yeni ve farklı bir müzik düşüncesi ve bakış açısı oluşturmak çabası içinde olan yazılar.
- MÜZİĞİN ETKİSİNDEKİ BEYİN: Müzik, beynimizle ilgili bize ne öğretebilir? Peki, beynimiz bize müzikle ilgili ne gösterebilir? Sanılanın aksine müzik, beyin ve bilim, birbiriyle yakından ilgili üç unsurdur. Müzisyen, sinirbilimci ve bilişsel psikoloji uzmanı Daniel J. Levitin bunun sebeplerini Müziğin Etkisindeki Beyin’de açıklıyor. Neden müzik dinlediğimize, neden müzik bestelediğimize ve müziğin neden üzerimizde bu kadar büyük bir etkisi olduğuna dair sorulara cevap arıyor.Müziğin yalnızca evrimin getirdiği bir şey olduğunu düşünenlerin aksine Levitin, bunun insan ırkı için dilden bile daha önemli bir unsur olabileceğini öne sürüyor. Müziğin Etkisindeki Beyin insan doğasının saplantılarından birinin kökenine inen detaylarla ve ilginç bilgilerle dolu bir kitap.
- MÜZİĞİN FİZİĞİ: Müziğin her safhası sıkı sıkıya fiziğe bağlı. Bu nedenle, iyi bir müzikçinin müziğin fiziksel temellerine yüzeysel de olsa aşina olması zorunlu. Fakat müzik eğitim kurumlarında bu konu üzerinde yeterince durulmuyor. Bu durumun bir nedeni de, Türkçe’de kaynak niteliğinde bir kitabın bugüne kadar yayınlanmamış olması. Prof. Dr. Ayhan Zeren’in "Müzik Fiziği" adlı kitabı, işte bu temel eksikliği gidermek amacıyla hazırlandı. Konular basitten karmaşığa, sesler, sesin iletildiği ortam ve işitme sistemimizde algılanma sırasıyla ele alınmış, okuyucunun konuları daha rahat kavrayabilmesine yardımcı olmak üzere, konunun sonlarına özetleyici sorular eklenmiş..
- MÜZİK ATLASI: İçinde müziğe dair her şeyi barındıran Müzik Atlası, müziğin kuramsal temellerine dair ayrıntılı bir bakış sunuyor. Öte yandan müzik tarihini, tarih öncesi çağların kadim anıtsal eserlerinden günümüzün elektronik ve eğlence müziğine varana dek ayrıntılı ve özlü bilgilerle gözler önüne seriyor. Nota örnekleriyle, haritalarla, kronolojik cetveller ve müziğe dair başka birçok önemli bilgiyle dolup taşan metin sayfalarını destekleyen 250'den fazla renkli sayfa müzikal yapıları daha belirgin ve anlaşılır kılarken öğrenmeyi de daha zevkli hale getiriyor. Almanya'nın en bilinen müzik kaynaklarından olan Müzik Atlası, Japonya'dan İspanya'ya, Danimarka'dan Tayvan'a dünyanın 20'ye yakın ülkesinde her yaştan müzikseverin ve müzisyenin başucu kitabı niteliğinde.