Metin Altıok ödülü, öğrencisi İlhan Sami Çomak’a

Sivas katliamında kaybettiğimiz şair Metin Altıok anısına düzenlenen şiir ödülleri gecesinin 15’incisi CKM’de yapıldı. Ödüle değer görülen 28 yıllık mahpus şair İlhan Sami Çomak adına ödülü anne ve babası aldı

05 Nisan 2022 - 12:05

Fotoğraflar: Muratcan Afacan

15. Metin Altıok Şiir Ödülleri Töreni,  4 Nisan akşamı Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde yapıldı. Törene, Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, eski bakan Ercan Karakaş, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, sanatçılar Orhan Alkaya ve Melike Demirağ, Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz ve çok sayıda davetli katıldı.

Bu yılki ödüle, 28 yıldır cezaevinde olan şair İlhan Sami Çomak’ın “Hayattayız Nihayet” kitabı layık görüldü. Çomak’ın ailesi ve vasisi İpek Özel de gecede hazır bulundu. Metin Altıok belgeseli ile başlayan gecede, şairin kızı Zeynep Altıok, kardeşi Meral Altıok Odabaşoğlu ve şair Haydar Ergülen birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından ödül takdimine geçildi.

15. Metin Altıok Şiir Ödülü’nü İlhan Sami Çomak’ın annesi ve babası Zeynep Altıok ve Haydar Ergülen'in elinden aldı.

İpek Özel ise ödül sahibi İlhan Sami Çomak’ın cezaevinden gönderdiği mektubu okudu.

ÇOMAK: “NE MUTLU BANA”

Çomak, mektubunun bir bölümünde şu ifadelere yer verdi:

“Sevgili dostlar, 15. Metin Altıok şiir ödülüne layık görülmem benim için tarif edilmez bir onur payesi. Ben bir zamanların karlı Bingöl’ünde, Metin Hoca’nın ayak izlerine basa basa yürüyen bir öğrencisi olarak, ödülün, şiirin gücünün, şiirin sınır tanımazlığının ve iyiliğinin, kalbinin bu çorak diyarda da kararlı şekilde attığının kanıtı olarak görülmesini isterim.

Bu uzun mahpuslukta Metin Hoca’nın, görseydi, gururlanıp sevineceği şekilde adaletsizliğin taktığı çelmeyi önemsemeden, belki de adaletsizliği aşmak için tüm zorluklara rağmen durmadan şiire ve onda gizli hayata çalıştım. Ve bundan olsa gerek, yıllar yıllar sonra bu ödülle Hocam bir şey yaptı; Eli başımda, sevgiyle şöyle bir karıştırdı saçlarımı. Ne mutlu bana.

Ödülün bana hak tanıdığı başka bir şey daha olsa gerek; Şairlik. Artık layıkıyla ve kendime güvenerek şair kimliğini taşıyıp kullanabilirim sanırım. Metin Altıok’un şiir dersinden böyle bir mezuniyet, zamanın bana verdiği en değerli hediye kesinlikle. Size teşekkür ederim.”

Mektubun okunmasının ardından gece, Tuna Kiremitçi ve Elif Nayman dinletisi ile son buldu. İkiliye Melike Demirağ da şarkılarıyla eşlik etti.

 

 


ARŞİV