Meydan, okurlarıyla buluştu

‘Cumhuriyet Tarihini Doğru Anlamak’ konulu konferans ve imza gününde okurlarıyla buluşan Sinan Meydan, kitaplarını imzaladı.

01 Aralık 2010 - 11:52

‘Cumhuriyet Tarihini Doğru Anlamak’ konulu konferans ve imza gününde okurlarıyla buluşan Sinan Meydan, kitaplarını imzaladı.

Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde tarihçi-yazar Sinan Meydan’la “Cumhuriyet Tarihini Doğru Anlamak” konulu konferans ve imza günü gerçekleştirildi.
27 Kasım Cumartesi günü saat 15.00-17.00 arasında gerçekleşen konferansta; Atatürk'ü ve Cumhuriyeti doğru anlamak, günümüzün karmaşa dolu girdabında Atatürk'e ve Cumhuriyete doğru bir pencereden bakabilmek için okurlarıyla biraraya gelen tarihçi-yazar Sinan Meydan, şöyle konuştu:
“Türkiye’de bugün demokrasiden söz edilebiliyorsa bu Mustafa Kemal Atatürkün attığı adımlar sayesindedir. 1930’larda dünyanın neresinde eksiksiz bir demokrasi vardır? Bırakın demokrasiyi 1930’larda dünyanın neresinde parlamenter sistemle idare edilen ülkeler vardır? Ben size söyleyeyim, toplam 17 ülke vardır dünyada.1930’lu yıllarda parlamenter sistemle idare edilen 17 ülkeden biridir Türkiye. Atatürk bir devrim yaptı. Latin harflerinin kabulü, dünyada belki de rastlanmadık bir devrimdir. Kılık-kıyafet devrimi, tekke ve zaviyelerin kapatılması. Tüm bunlar devrimdir. Atatürk, Cumhuriyet Halk Partisi’ni kurarken iki hedefi vardır. Birincsi Türk toplumunu siyasi kültüre alıştırmak, ikincisi de yaptığı devrimi halka ulaştırmaktır. Devrimci devrimini yapar ama o devrimi halka götürecek olan siyasi kadrolardır. Ve o siyasi kadrolar da o devletin tek partisidir. Yani Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Ama Mustafa Kemal Atatürkün medeni bilgiler kitabını okursanız 1930 yılında yazdığı o kitaba baktığınız zaman Türkiye’de Mustafa Kemal’in amacının demokrasiyi yerleştirmek olduğu çok açık bir şekilde görürsünüz. Atatürk ‘bizim hedefimiz demokratik bir ülke kurmaktır’ diyor”

KADIN HAKLARINDA ÖNDER BİR ÜLKEYDİK

Atatürk’ün kadın hakları konusunda da büyük atılımlar yaptığını, Türk kadınının Avrupa’nın gelişmiş birçok ülkesinden daha önce seçme ve seçilme hakkını kazandığını belirten Meydan, bu konuda da şunları söyledi:
“Cumhuriyetin en temel kazanımlarından biri, kadın haklarındaki gelişmedir. Finlandiya, İsveç, Norveç gibi ülkelerde 1930’larda kadınlarınseçme seçilme hakkı vardı. Ama İngiltere, Fransa, Almanya gibi gelişmiş Avrupa ülkelerde kadınların seçme ve seçilme hakkı yoktu. Türkiye,’de kadınlara seçme seçilme hakkını veren ilk ülkedir. Atatürk bu konuda diyor ki; ‘Avrupa da Türkiye de bu gelişmelerden etkilensin ve insanlığın varolmasında önemli katkıya sahip olan kadın kurtulsun’. Türkiye, bu anlamda Almanya ve İtalya gibi Avrupa’nın birçok ülkesine örnektir.1935 devrimine baktığınız zaman 18 kadın milletvekili var. Atatürk’ün kadın haklarında ulaştığı bu noktaya biz bugün hâlâ ulaşamadık. Demokratikleşen Türkiye’nin bu durumda olması çok kötü. Halen 1934-1935'in gerisindeyiz bu meselede. Mustafa Kemal’in kadının kıyafetiyle ilgili yasal bir yaptırımı yoktur. Kadınlar başörtülerini çıkaracaklar diye yasal bir zorlama yoktur Türkiye’de. Ne vardır? Kadınların bilinçlendirilmesi vardır. Atatürk diyor ki 'Türk kadını zaten yaratılış olarak doğal yapısı gereği gerçeği görecek karaktere sahiptir yeterki doğru yönlendirilip bilinçlensin’..
Mustafa Kemal’in kurduğu fabrikalarda kadın işçi çalıştırılmasının da zorunlu olduğunu vurgulayan Sinan Meydan, “Atatürk’ün 1937 yılında Nazilli’de kurduğu Sümerbank fabrikasını inceledim. Orada belirli sayıda kadın işçi olmak zorundadır. İşte kadın hakları budur, İş hayatına kadının atılması budur” dedi.
Sinan Meydan konuşmasının ardından son kitabı “Cumhuriyet Tarihi Yalanları”nı ve diğer kitaplarını okurları için imzaladı.

Büşra DURGUN
 


ARŞİV