‘Midas'ın Kulakları' yeniden Süreyya'da!

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz Güngör Dilmen’in librettosunu yazdığı, ‘Midas’ın Kulakları’ adlı Türk Operası Süreyya’da sahneliyor.

07 Kasım 2012 - 11:33

Müzikleri genç yaşta kaybettiğimiz ünlü Türk bestecisi Ferit Tüzün’e, librettosu Güngör Dilmen’e ait eserin, orkestra şefliğini Serdar Yalçın yapıyor. Koro şefi Gökçen Koray olan eserin koreografisiyse Selçuk Borak imzasını taşıyor. Dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu’na a ait eserin kostümlerini Çimen Somuncuoğlu, ışık tasarımınıysa Metin Kocatürk yapıyor.
Güngör Dilmen’in aynı ismi taşıyan manzum oyunu ve Ferit Tüzün’ün bestelerinin mükemmel uyumu sonucunda bir klasik haline gelen ‘Midas’ın Kulakları’ operası geçtiğimiz sezon sanatseverlerle buluşmuştu.
Eserde, güneş tanrısı Apollon ile doğa tanrısı Pan yarışa tutuşurlar. Müzik alanında kimin daha usta, kimin daha güçlü olduğunu kanıtlamak isterler ve Frigya Kralı Midas’ı yargıç olarak seçerler. Apollon liriyle, Pan ise flütüyle yarışacaktır. Apollon’u ancak anlayan kulaklar “işitebilecektir!”. Midas, Apollon’un müziğini işitmesine rağmen daha güçlü olan Apollon’u yenik düşürür. Bunun üzerine Apollon Midas’ı cezalandırır ve kulaklarını eşek kulaklarına çevirir. Adaletin ve dürüstlüğün öneminin satirik bir biçimde anlatıldığı eserde, Midas hatasını anlayacak, kendiyle barıştığı noktadaysa, Apollon tarafından affedilip yeniden insan kulaklarına kavuşacaktır.
Masalsı ve şiirsel üslubuyla sanatseverlerin izlemekten büyük keyif aldığı “Midas’ın Kulakları” operasında “Midas” rolünü Murat Güney/Sedat Öztoprak/ Kevork Tavityan, “Berberbaşı” rolünü Bülent Atak/Süha Yıldız oynarken, “Apollon” rolünü Kenan Dağaşan/Zafer Erdaş/ Umut Tingür ve Gökhan Ürben paylaşıyorlar.
Eserde “Pan” rolünü Besnik Ademoğlu/Yoel Keşap/Timur Doğanay canlandırırken “Ay Tanrıçası” rolünü Özlem Soydan/Tülay Uyar ve Sirel Yakupoğlu , “Heykelcibaşı” rolünüyse Sevan Şencan/Ali Haydar Taş paylaşıyorlar.
Geçtiğimiz sezon kapalı gişe oynayan Midas’ın Kulakları, bu sezon yalnızca Kasım ayında sahnelenecek. Eseri seyretme şansını elde edemeyen İstanbullu sanatseverlerin uzun zamandır bekledikleri Midas’ın Kulakları operası; 9 ve 13 Kasım tarihlerinde saat 20.00’de; 10 Kasım Cumartesi saat 16.00’da Kadıköy Süreyya Sahnesi’nde izlenebilir.
Ayrıntılı bilgi için: 0216 346 15 31 / 120
 

ARŞİV