Mimari, yaşam ve filmler…

Sinemayı mimariyle buluşturan “7. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali” başlıyor. Kadıköy’de de gösterimi yapılacak filmleri izlemek ücretsiz!

24 Eylül 2013 - 14:34
Gökçe UYGUN

Kurulduğu 1954 yılından bu yana mimarlık kültürünün geliştirilmesi, tarihi mirasın yaşatılarak korunması ve yaşam kalitesinin desteklenmesi konularında çalışmalar yapan Türkiye Mimarlar Odası taarfından 6 yıldır “İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali”ni hayata geçiriyor. Bu sene 7. si yapılacak festival, “Dünya Mimarlık Günü” nedeniyle Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nce gerçekleştirilen “Mimarlık ve Kent Şenliği” programı kapsamında düzenleniyor. Mimarlar olmak üzere, alana ilgi duyan her kesimin davetli olduğu festival, “mimarlık ve kent” odağında üretilmiş filmleri desteklemeyi, yeni yapımları özendirmeyi, beğeni kazanmış filmleri seyirci ile buluşturmayı amaçlıyor. Festival kapsamında 1-7 Ekim tarihleri arasında İstanbul’un her iki yakasında, üç farklı salonda toplam 25 film ücretsiz olarak gösterilecek.

3 YARIŞMA FİLMİ DE PROGRAMDA
Yarışma filmlerinin yanı sıra, üç film de özel gösterim programına alındı. Festivalin yarışma bölümünde Almanya, Avusturya, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Norveç, Portekiz, Rusya, Yunanistan ve Türkiye’den katılan belgesel ve canlandırma dallarındaki filmlerden, ön elemeyi geçti. İlk üç ödülü alan filmler; 9 Ekim Çarşamba günü saat 19:00’da Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Karaköy Binası'nda yapılacak ödül töreninde açıklanacak.

ÖZEL GÖSTERİM FİLMLERİ
-İstanbul Hayali:“Yeşil alana bir tek çivi bile çaktırmam” diyen Türkiye’nin ilk şehir plancısı ve Gezi Parkı, Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı ve Bağdat Caddesi'nin mimarı Aron Angel’in ilginç yaşamı ile Türkiye’nin kentleşme tecrübesini anlatıyor. Filmde ünlü şehir plancıları ve mimarlar (İlhan Tekeli, Tarık Şengül, Cana Bilsel, David Harvey, Pierre Pinon) Türkiye'de kentlerde, özellikle de İstanbul'da olan biteni değerlendiriyorlar. Perihan Bayraktar’ın yönetimindeki filmin 60 dakikalık versiyonu VI. İstanbul Uluslararası Mimarlık ve Kent Filmleri Festivali (2. lik ödülü), Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, Filmmor Kadın Filmleri Festivali, İşçi Filmleri Festivali, Dadaş Film Festivalinde ve Taksim Gezi Parkı’yla ilişkilenmesi sebebiyle Direniş’in 2. günü 29 Mayıs’ta Gezi Parkı’nda gösterildi. 
-Yaralı Tuğla:  Avusturya yapımı film,  bakış açıları, umutlar ve başarısızlıklar üzerine sinematik bir deneme ve bir yandan da, ekonomik ve siyasi çıkarların gölgesinde insancıl barınma sorununu araştırıyor. Sinemacı Sue-Alice Okukubo ve Eduard Zorzenoni, mimarlarla, şehir plancılarıyla, sosyologlarla ve İtalya Abruzzo’da 2009 yılında gerçekleşen deprem felaketinin mağdurlarıyla konuşuyor. Röportajlar da bununla ilgili olarak “Kentin sahipleri kimlerdir?” ve “Barınma ne demektir?” gibi sorular üzerine şairane bir tefekküre evriliyor.
-Villanueva, El Diablo: 2000 yılında Venezüela’da bir üniversitenin ana kampusu, UNESCO tarafından Dünya Mirası’na dahil edildi. La Ciudad Universitaria de Caracas, modern mimarinin idealleri bakımından bir kilometre taşıdır. Juan Andres Bello’nun yönetmenliğini yaptığı Kanada yapımı film, bu binanın tasarımcısı olan, 20. yüzyılın en önemli Latin Amerikalı mimarlarından olan Carlos Raul Villanueva’nın hikâyesini anlatıyor.
 
3 MERKEZDE 25 FİLM…
Film gösterimi yapılacak salonlar:
-Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi: Prof. Orhan Şahinler Sinema Salonu Karaköy, Kemankeş Cad. No.31 Beyoğlu Tel: 0212 - 251 49 00
-Nazım Hikmet Kültür Merkezi: Bahariye, Ali Suavi Sk.(Sanatçılar Sokağı) No.7 Kadıköy Tel: 0216 - 414 22 39
-Galata Derneği: Galata Kulesi Sokağı No.21 Beyoğlu – İstanbul Tel: 0212-243 98 10

ARŞİV