MODA SAHNESİ ÇOK YAKINDA KADIKÖY'DE!

Bahariye’nin en eski sinemalarından Cinema Moda kapandı. Üzücü gibi görünen bu haberden sonra size iyi bir haberimiz var! Korkmayın buraya AVM yapılmayacak yerine içinde sinemateki, stüdyo sahnesi, konser ve tiyatro salonu olan ‘çok kültürlü’ bir merkez yapılıyor. Şu an inşaat halinde olan ve içinde hummalı bir çalışmanın sürdüğü Moda Sahnesi, Ekim ayında kapılarını açacak.

13 Mart 2013 - 11:18

Röportaj ve Fotoğraflar: Semra ÇELEBİ

Kemal Aydoğan’ı tiyatroseverler yakından tanır. Kadıköy’ün en önemli tiyatro sahnelerinden Oyun Atölyesi’nin 11 yıllık emekçisi, Testosteron’dan Macbeth’e, Pandaların Hikayesi’nden, geçen yaz Shakespeare Globe Theatre’da sahnelenen Antonius ile Kleopatra’ya kadar birçok oyunun yönetmeni… Oyun Atölyesi’nin son 10 yılına damgasını vuran bir isim. Zira biz gazeteciler bile ne zaman sahneyi arasak hem koordinatör hem yönetmen olarak karşımıza hep Kemal Aydoğan çıkardı. Evet, bu birkaç ay öncesine kadar böyleydi. Oyun Atölyesi’nin kurucusu Haluk Bilginer ile yolları ayrılan Kemal Aydoğan hiç boşluk tanımadan başka bir sahnenin yükünü taşımaya koyuldu, 11 sanat sevdalısı ve emekçisi arkadaşıyla birlikte… Bu konunun bir tarafı. Diğer tarafıysa yıllarca Kadıköy’ün belli başlı sinema salonlarından biri olan Cinema Moda. Bir zamanlar sahaflarla çevrili pasaja girdiğimizde festival filmlerini izleme şansı bulduğumuz Moda Sineması da gişeye endeksli vahşi sinema piyasasının gazabına uğradı ve kapanmak zorunda kaldı. Ancak üzücü gibi görünen bu iki haber; yani bir grup tiyatrocunun Oyun Atölyesi’nden ayrılması ve Cinema Moda’nın kapanması, yeni ve güzel bir mekânın müjdecisi oldu. Aralarında oyuncu Mert Fırat, Timur Acar, Onur Ünsal, yönetmen İlksen Başarır’ın da olduğu 12 kişilik bir ekip Moda Sahnesi’nin temellerini attı. Şu an eski Moda Sineması’nda bu dönüşümün sesleri yankılanıyor, inşaatın sürdüğü salonların arasından…
Biz de Ekim ayında açılışı yapılacak Moda Sahnesi’ni ziyaret ettik. Kemal Aydoğan ve oyuncu Timur Acar ile Kadıköy’ün merakla beklediği yeni kültür merkezini konuştuk.
 
-Neler oluyor burada? Kadıköylü merak içinde…
Timur Acar: Burada yeni bir oluşum, yeni bir sahne var; Moda Sahnesi. Yıllarca Moda Sineması olarak faaliyet gösterdi. Biz de o Moda adından vazgeçmek istemedik. Kadıköylülerin Modalıların da bildiği bir yer eskiden beri. Yani Moda Sineması oldu Moda Sahnesi.
Biz ekip olarak 12 kişiyiz. Daha önce yine Kadıköy’de Oyun Atölyesi çatısı altındaydık. Ekip olarak oradan ayrıldıktan sonra ne yapabiliriz diye düşündük. Moda Sineması hep aklımızdaydı zaten. Sonuçta burayı 10 yıllığına kiraladık. Şu anda burayı tiyatro, konser salonu, sinematek, resim atölyeleri, workshoplar şeklinde faaliyetlendirme içerisindeyiz.
 
-O zaman sadece bir tiyatro sahnesi değil…
Timur Acar: Evet, burası bir kültür merkezi olacak. Şu anda yoğun bir inşaat sürecine girdik, bir yapılandırma içindeyiz. Ağustos ayına kadar bu inşaat işlerini bitirip artık sahneye çıkmak istiyoruz (gülüyor). Önümüzdeki sezon Ekim ayında açılışı yapmayı hedefliyoruz.
 
-Neler olacak içerisinde tam olarak?
Kemal Aydoğan: Üç tane salon var. Bir salon sinematek ve bağımsız sinema örneklerinin gösterildiği bir salon olarak işlev görecek.Bir stüdyo sahnemiz var. Burası çocuklarla yapılacak drama, müzik, dans atölyeleri ve söyleşiler-ki en önemsediğimiz etkinliklerden biri sanat söyleşileri-yine bir takım deneysel tiyatro gruplarının oyunlarını sahneleyecekleri bir yer olacak, bizim için de prova salonu işlevi görecek. Büyük salonumuz var tabi bir de. Koltuklu 300, ayakta 500-600 kişiyi alacak bir konser ve tiyatro salonu olacak.
 
-Tiyatro sahnesinin işlevselliği kadar bir Sinematek fikri de çok heyecan verici. İstanbul’un Sinematek’e en yakın sahnesi Emek’ti, o da kapatıldı. Kentin ihtiyacı olan sinematek, Moda Sahnesi’nde mi olacak?
Kemal Aydoğan: Öyle olmasını biz de istiyoruz. İki yönü olacak. Bir kanadı toplu gösterimler olacak, yönetmenlerin toplu gösterimlerini yapıp ardından söyleşiler düzenleyeceğiz. Bağımsız Türk sinemacıların salon bulamayan ya da az gösterilen filmlerine ev sahipliği yapacağız. Diğer kanadı da varolan festivaller. İstanbul’da çok sayıda film festivali düzenleniyor. Festival salonlarından biri olmayı da istiyoruz.
 
-Kendiniz bir festival düzenlemeyi düşünüyor musunuz?
Kemal Aydoğan: Şimdilik bunu planlamadık. Yönetmen İlksen Başarır da buranın kurucularından biri. Onun mihmandarlığında yürüyecek buradaki sinema etkinliği. Onun bizi yönlendirmesiyle böyle bir festival düzenleyebiliriz belki ama şimdilik sadece varolan festivallere ev sahipliği yapmayı düşünüyoruz.
 
-Bu 12 kişiden bahseder misiniz? Moda Sahnesi ekibi kimlerden oluşuyor?
Kemal Aydoğan: Dört oyuncu arkadaşımız var: Timur Acar, Mert Fırat, İnan Ulaş Torun, Onur Ünsal. Oyun Atölyesi’nde tiyatronun değişik alanlarında görev yapmış Selçuk Aydoğan, İrfan Varlı, Bengü Günay, Erdal Çiftçi, Barış Yaman, Orhan Tozkoporan, sinemacı İlksen Başarır ve ben varım.
 
-Bu kadar iyi ismin bir araya gelmesi kültür sanat yaşamına çok şey kazandıracaktır. Sizce Kadıköy’ün kazanımı ne olur?
Timur Acar: Birincisi Kadıköy’ün çok önemli bir kültür sanat merkezi olacak. İkincisi ve en önemlisi de; İstanbul’da birçok büyük festival düzenleniyor ve Kadıköylülerin çoğu bu festivalleri takip etmek için Taksim’e Beyoğlu’na geçmek zorunda kalıyor. Çünkü Anadolu yakasında bu tip bir salon yok. Bu yakadaki insanların büyük bir ihtiyacını karşılayacak. Gelen tepkiler de bu yönde zaten. Caz festivalinin, tiyatro festivalinin bir ayağı burada da olabilir.
Kemal Aydoğan: Bu tür görüşmelerimiz de sürüyor zaten. Uluslararası festivallerin Anadolu yakasındaki ayağı olmayı hedefliyoruz.Burası sadece Moda Sahnesi ekibinin değil konuk tiyatro gruplarının, müzik gruplarının da mekânı olacak. Şöyle diyebiliriz; Kadıköy’ün çok kültürlü ve çok etkinlikli bir mekânı olacak.
Timur Acar: Moda halkıyla da etkileşim içinde olmak istiyoruz.Onlarla da etkinlikler yapmak, faaliyetler yürütmek niyetindeyiz.
 
-Şu an inşaat halinde bir yapıdan bahsediyoruz. Aylarca sürecek bir inşaatın tamamlanma süreci var. Büyük bir maddi külfet demek bu. Devlet desteği alıyor musunuz?
Kemal Aydoğan: (Gülüyor) Hayır hiçbir maddi destek söz konusu değil şu an için. Tamamen 12 kişinin kişisel çabalarıyla bu sahne kuruluyor. Kültür Bakanlığı’na başvurduk ancak henüz cevap alamadık. Ama mesele bunun yasayla güvence altına alınması. Yani yasada “özel bir tiyatro kurulurken devlet şu kadar maddi katkı sunar” diye bir şey yok. Bunun olması lazım. Şu an bize ne cevap verilecek ya da bu yardım yapılacak mı bilmiyoruz. Buna güvenerek de bu işe girişmedik. Biz sanat kurumlarının tamamen özerk olması gerektiğini savunuyoruz.
 
-Kadıköy Belediyesi’ne bir başvurunuz oldu mu?
Kemal Aydoğan: Bu yeri kiraladığımız gün başkan Selami Öztürk ile görüştük. Projemizi açıkladığımızda çok sevindi. Bütün bu inşaat sürecinde molozları ücretsiz taşıtacağı sözü verdi, yaptı da. Bizi büyük bir maddi külfetten kurtardı. Ayrıca salonların engelli izleyicilerimiz için düzenlenmesi işini de Kadıköy Belediyesi üstlendi. Bu tür destekler de bizim için çok önemli. Zaten Kadıköy Belediyesi’nin sanata gösterdiği ilgi ve destek, kültür merkezlerinden belli oluyor. Bütün yerel yönetimlerin böyle olması gerekiyor aslında. Ayrıca Başkan Öztürk her türlü sorunda çekinmeden aramamızı, elinden geleni yapacağı sözünü de verdi sağolsun.
 
-Ağustos ayına kadar inşaat tamamlanacak, Ekim ayında da sahne açılacak diyorsunuz. Açılışı hangi oyunla yapacağınız belli mi?
Kemal Aydoğan: Hayır şu an sadece inşaata odaklandık (gülüyorlar). Ama elimizde 10 tane oyun var. Hangisi olacağına karar vermedik ama birini seçip ağustosta provalara başlayacağız. Herkesi açılışımıza bekliyoruz.
 
 

ARŞİV