Moda Sahnesi’nden yeni oyun

Moda Sahnesi’nin yeni oyunu “Selmin Zeki Hanım: Hasta Adamın Kızı” prömiyerini yaptı. Onur Ünsal’ın yönettiği oyun sezon boyunca Moda Sahnesi'nde olacak

18 Ekim 2023 - 13:13

Moda Sahnesi’nin yeni sezon oyunlarından olan Hasta Adamın Kızı: Selmin Zeki Hanım 12 Ekim'de prömiyerini yaptı. Onur Ünsal’ın yönettiği Mürüvet Esra Yıldırım’ın yazdığı oyunda Yeliz Kuvancı rol alıyor. Sahne tasarımında Cansu Aslan, ışık tasarımında İrfan Varlı, grafik tasarımında ise Vardal Caniş yer aldığı oyunun müzikleri Betül Kaplanoğlu’na ait. Kaplanoğlu oyun boyunca sahnede kanun çalarak Yeliz Kuvancı’ya eşlik etti. 

19. yüzyılın sonunda geçen oyun Yıldız Sarayı’ndan emekli olan Zeki Bey’in kızı Selmin Hanım’ın gözünden Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarını anlatıyor. Abdülhamid’in istibdat yönetimiyle başlayan oyun İstanbul’da bir yalının müştemilatında geçiyor. Selmin Hanım, saraydaki her türlü zorbalığa ve savrukluğa göz yumup emekli olan babası, İttihat ve Terakkicileri destekleyen küçük kardeşi ve aile doktoru, saltanatı savunan büyük abisi arasında her kadından beklendiği gibi müziğe, aşka ve İstanbul’a tutunur. İstanbul güzelliği, mehtabı, denizi, kıyısı, yalısı ile Selmin Hanım’a yoldaşlık ederken, sandalda gördüğü bir çift göz onu aşkın kollarına atar,  ailesindeki erkeklerin her birinin seçtiği yol kendini ve çevresini keşfetmesine seyirciyi tanık eder. 

KİMLER HAK ARAR?

Erkeklerin politik savruluşlarının kadınların hayatında nasıl büyük değişiklikler ve yıkımlar yarattığına tanıklık ettiğimiz oyun, modernleşme sürecinden geçerken kadınların ne büyük sıkıntılar yaşadığına dair izleri gösteriyor. Yaşadığı yerin, içinde bulunduğu koşulların, çevresindeki ilişkilerin ve politik atmosferin insanın hayatını ne denli değiştirdiğini anlatan oyun, tüm zorbalıklara rağmen ayakta kalmakta ısrar eden bir kadının müştemilatından bakma olanağı veriyor.

Siyasi gündemin kadın- erkek ilişkilerine, sosyal hayata etkilerini gördüğümüz oyun, “haksızlığa uğrayanlar mı hak talebinde bulunur, ayrıcalıklarını kaybedenler mi hak arar?” sorusuyla da hak arayışı konusunu başka bir yerden tartışmaya açıyor.  

Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarının kadın-erkek ilişkilerine, günlük yaşama nasıl etki ettiğini göreceğimiz oyun, sezon boyunca Moda Sahnesi'nde olacak. 

 

ARŞİV