Burunda Sanat Festivali kapsamında Moda’da bir köşkün duvarına yerleştirilen Ceyda Ildıroğlu’nun enstalasyon çalışması, parçalanıp çöpe atıldı.
4. Burunda Sanat Festivali, Eylül ayında Moda’da yine farklı bir hava estirdi. Hacı Şükrü Sokak’taki şenlik, Moda’nın Yüzleri fotoğraf sergisi ve tarihi köşklerin önündeki etkinlikler, Kadıköylülerin bir hafta sonunu sanatla iç içe geçirmelerine neden oldu. Ancak, bu etkinliklerden birine yapılan saldırı tüm sanatseverleri üzdü.
Burunda Sanat Festivali kapsamında Modalı genç sanatçı Ceyda Ildıroğlu 24-25 Eylül günlerine rastlayan haftasonu, Mektep Sokak’taki bir köşkün önüne “Kendi Ölümümün Şahidiyim” adını verdiği enstalasyon çalışmasını yerleştirdi. Ancak kısa bir süre sonra, çalışmasının parçalandığını ve çöpe atıldığını gördü. Ildıroğlu yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
“Saat 12.00 sularında astığım işimi misafirlerime göstermek amacıyla, saat 15.00'te işin asılı olduğu köşke vardığımda, çalışmamın ortada olmadığını, fakat yanındaki manifestonun durduğunu gördüm. Daha sonra insanlara sorarak işi yan apartmanın görevlisinin indirdiğini öğrendim. Görevliyi buldum. Çalışmamın bir bölümü apartmanda duruyordu, diğer kâğıt olan kısmı parçalanmış halde çöpteydi. Görevliye neler olup bittiğini sorduğumda, diğer yan apartmandan bir kadının cıkıp, işi çöpe atmasını söylediğini, onun da attığını söyledi. Kadının kim olduğunu sorduğumuzda bilmediğini söylüyor. Görevliye yönelttiğimiz soruları daha da detaylandırınca görevlinin onu azmettiren kişiyi tanıdığını fakat açıklamak istemediğini anladık. Yoldan geçen herhangi birinin söylemesiyle, başka bir mülkün duvarında bulunan bir sanat çalışmasına hangi mantık çerçevesinde müdahale edebildiğini sorduğumuzda görevlinin bize yaptığı açıklama da ‘Bilemedim ki, at deyince attım’ şeklinde oldu.”
Ceren Ildıroğlu, azmettiren kişinin ikamet ettiği apartmana görevliyle birlikte gittiklerinde de apartman sakinlerinin kendisiyle ilgilenmediğini belirtiyor.
‘MODA’DA BUNU YAŞADIĞIMA İNANAMIYORUM’
Kendisi de Modalı bir sanatçı olan Ceyda Ildıroğlu, Moda’da böyle bir tahammülsüzlükle karşılaşmış olmanın kendisini çok şaşırttığını ve üzdüğünü belirtiyor: “Duvarda asılı olan işin yanında, fotoblok üzerine basılı uzun bir manifestonun, sanatçı isminin ve etkinliğin logosunun basılı olduğu, gözle görünür büyüklükte bir pano bulunduğu ve basını takip etmemiş olsalar bile Moda'nın her yerinde asılı duran sergi afişleri ve dükkanlara dağıtılmış olan broşürler dikkate alındığında bu eylemin farkında olunmadan yapılmış olduğuna inanmak çok güç! İşin, asılı olduğu köşkün bu iki apartmanın ortasında bulunduğu ve bu apartmanlarla bir ilişiği olmadığı gibi, köşkün sahibi ve Kadıköy Belediyesi'nin bilgisi dâhilinde sergileniyor olmasına rağmen böyle bir müdahaleye maruz kalmış olması çok şaşırtıcı ve üzücü.”
Semra ÇELEBİ