Moda'nın tarihi konağı roman oldu

Kadıköy Lisesi öğretmeni Süleyman Dama, okul bahçesindeki “Tarihi Mahmut Muhtar Paşa Köşkü”nü romanlaştırdı

26 Haziran 2015 - 10:09

Gökçe UYGUN
Tarihi Mahmut Muhtar Paşa Köşkü, orada yıllardır görev yapan öğretmen / yazar Süleyman Dama tarafından bir romana konu edildi; “Bir Asırlık Hüzün”.
Romanda, İstanbul Kadıköy Lisesi bahçesindeki Mermer Konak olarak bilinen bu tarihi yapıda geçen bir hikâye anlatılıyor. Süleyman Dama, romanı şu sözlerle anlatıyor:
“Osmanlı- İngiliz savaşının cephe gerisindeki psikolojik savaşın adıdır. Mısır’dan başlayarak Moda’daki Mermer Köşk’te devam edip yine Mısır’ın çöl sıcağında ve Akdeniz’in derin sularında biten psikolojik savaşın hüzne dönüşen hikâyesidir.  Köşkün birbirinden güzel iki kızı Yegâne ve Selma kendilerini Bahriye Nazırı M. Muhtar Paşa ile İngiliz istihbarat servisleri arasındaki gizli çatışmanın ortasında bulurlar. 31 Mart isyanında köşkün baskına uğraması sırasında köşkün sahibesi Nimet Hanım’a karşı gösterdikleri sadakat işlerini kolaylaştırsa da İngiliz mürebbiye Angelina ile baş etmeleri nerede ise imkânsızdır. Köşkün kendine has kuralları vardır. Hadım (kısırlaştırma), cellat, sorgu ve işkenceleri bilinen ancak sorgulanamayan köşkün acımasız kanunlarıdır. Köşkteki amansız mücadele aslında Balkan Savaşı ile II. Dünya Savaşı’nın bir bakıma habercisiydi. Bu roman okuyucularını tarihin gizemli bir o kadar da hüzünlü yolculuğuna çıkarmaktadır. Yolun sonu kimileri için hüznün başlangıcı, kimileri içinse aydınlıktır...’’

RESTORASYON BEKLİYOR
Eski Kadıköy Kız Lisesi (şimdiki adıyla İstanbul Kadıköy Lisesi) içinde yer alan tarihi Mahmut Muhtar Paşa Konağı, 1886’da inşa edildi. Araştırmacı-yazar Dr. Müfid Ekdal’ın belirttiği gibi geniş bahçesini süsleyen heykelleriyle, mimari özellikleriyle Kadıköy’ün “Mermer Konak” adıyla bilinen en önemli yapılarından biri olarak tanınıyor. Köşk, 1956’ya dek Mahmut Muhtar Paşa ailesinin kullanımında kaldı, daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildi. Uzun yıllar lisenin yönetim binası olarak kullanılan bu tarihi ve görkemli mekân, okul yönetiminin, öğretmenlerinin ve okul mezun öğrencilerin gayretlerine rağmen hâlâ restore edilmedi.

ARŞİV