Moda’da bir Rus oyunu

İstanbul’da faaliyet gösteren Rus D.O.S.T tiyatro topluluğu, yeni oyunlarını Ekim Devrimi’ne ithafla Kadıköy’de sahneleyecek

06 Aralık 2017 - 11:24

Evlenerek Türkiye’ye yerleşen Rus vatandaşı kadınlar, İstanbul’da tiyatro yapıyor. Yeni oyunlarını Kadıköy’de sahnelemeye hazırlanan ekiple buluşarak, onları daha yakından tanıdık.

Haberimize konu olan tiyatronun adı “D.O.S.T.” Açılımı Drama Oyuncuları Sanat Tiyatrosu. Aynı zamanda büyük Rus yazar Dostoyevski’ye de, Türk-Rus halkları arasındaki dostluğa da işaret ediyor. 12 kişilik ekibin kurucusu Olesia Deste, Moskova Devlet Kültür ve Sanat Enstitüsü, Tiyatro Teorileri ve Yönetmenlik bölümü mezunu. 2 yıl önce bir Türk’le evlilik yaparak İstanbul’a yerleşmiş. Yaklaşık 1 yıl önce de bu tiyatroyu kurmuş. Deste, “Burada Türklerle evli Rus kadın çok. Kimileri çalışıyor, kimileri ev kadını. Biz sebepsiz yaşamak istemiyoruz, biz Ruslar çalışkan insanlarız. Hem tiyatro yapmak, hem para kazanmak hem de Rus kültürünü tanıtmak için bu ekibi kurdum.” Türk ve Rus halklarının geçmişinin 100 yıl öncesine dayandığını anımsatan Deste, “Türklerle birlikte bir şey yapmak istedim. Devrim olduğunda Türkler Ruslara el uzatmış, binlerce Rus İstanbul’a gelmiş. Hala o ilişki, dostluk sürüyor.” diyor.

Rus Eğitim, Kültür ve İşbirliği Derneği desteğiyle faaliyet gösteren tiyatro ekibi, kendi deyimleriyle- profesyonel olmaya çalışan amatör oyunculardan oluşuyor. D.O.S.T’ta hem tiyatro dersleri alıyor hem sahneye çıkıyorlar. Bugüne dek İstanbul’un değişik sahnelerinde perde açan topluluğun ilk oyunu, kendilerine ismini veren Dostoyevski’nin eserlerinden uyarlanan ‘Fyodor’ oyunu olmuş. Geçen yıl bu zamanlarda sahnelenen oyunda, Türkçe-Rusça üstyazı tekniği sayesinde hem Rus hem Türk oyuncular birlikte rol almış. İkinci oyunları da Rus yazar Boris Vasilyev’in romanından uyarlanan “Sakindi Oranın Şafakları”nı da Beyoğlu’nda sahnelemişler.

MODA’DA “VEKALET”

D.O.S.T. ekibinin yeni oyunu Mandat (Vekalet) ise geçen baharda prömiyer yapmış. Rus yazar Nikolay Erdman’ın bu piyesi, Rusya’da 1925 senesinde yazılmış ama sahnelenmesi engellenmiş. 30 yıl süren bu yasak kalkınca, şimdi 2017’de, Kadıköy’de yeniden perde açmaya hazırlanıyor. Ekim Devrimi’nin 100. yıldönümü kapsamında sahnelenen trajikomik oyunda; devrim sonrası yeni hayatlarına alışmaya çalışan Rusların yaşadıkları çelişkileri anlatılıyor.Moda’daki Kadıköy Anadolu Lisesi/Duru Tiyatrosu sahnesinde 10 Aralık Pazar akşamı saat 19.00’da sahnelenecek oyun, Rusça dilinde sergilenecek.

Oyuna hem Rus hem Türk tiyatroseverleri davet eden yönetmen Olesia Deste, “Hem sanatla tanışmak hem büyük Rus yazarların eslerini izlemek için hem de biraz hayatı sorgulamak için. Tiyatro sadece eğlence değildir, misyonu daha büyüktür. Düşündürmeli, insanın hayatını değiştirmeli.” yorumunu yapıyor. 

RUSLAR TÜRKÇE TİYATRO YAPACAK

Deste, uzun vadede hedeflerinin İstanbul’da bağımsız bir Rus Tiyatrosu kurmak olduğunu müjdeleyerek, sözlerine şöyle son veriyor; “Türk aktörleri başarılı. Bizim ekipte pek erkek oyuncu yok. O nedenle Rusça konuşabilen (en azından ezberleyebilen) Türk aktörleri ekibimize dâhil etmek isteriz. Ayrıca biz Rus oyuncuların da Türkçe konuşacağı bir oyun hazırlamak istiyoruz.”


ARŞİV