Mozart ödüllü genç yetenek Kadıköy'de konser verecek

Almanya’da 2019'da Mozart ödülünü alan 16 yaşındaki Ali İnsan, 10 Mayıs'ta Kadıköy İskele Meydanı'nda halka açık konser verecek. İnsan, “Her insanın mutlaka başarılı olabileceği özel bir yeteneği olduğuna inanıyorum. Burada en büyük sorumluluk ailelerimize ve eğitmenlerimize düşüyor” dedi

07 Mayıs 2022 - 16:15

Almanya Kültür Bakanlığı’nca her yıl düzenlenen Jugend Muzisiert yarışmasının 54’üncüsünde (2019 yılında) birincilik elde eden ve aynı yıl içinde Mozart'ın Voi Che Sapete eserini başarılı şekilde seslendirdiği için Wolfgang Amadeus Mozart ödülünü almaya hak kazanan Ali İnsan, 10 Mayıs’ta Kadıköy İskele Meydan Sahnesi’nde halka açık bir konser verecek.

Lise öğrencisi Ali İnsan ile müzikle olan bağını ve bundan sonraki hedeflerini konuştuk. 

“MÜZİK HAYATIMIN BİR PARÇASI”

Almanya’da doğan 16 yaşındaki Ali İnsan, 4 yaşından beri müzik eğitimi aldığını söyledi. İnsan, “Küçük yaşlarda müziğe olan ilgimi ailem keşfetmişti. Öğretmenlerimin de tavsiyeleri sonucu 4 aşında Mannheim Devlet Müzik Okulu’nda müzik eğitimi almaya başladım. 6 yaşından itibaren Klasik Batı müziği alanında keman eğitimi ve 8 yaşında şan dersleri almaya başladım. Hâlâ aynı okulda keman ve şan dersleri almaya devam ediyorum" dedi. 

"SIĞINDIĞIM İLK ŞEY MÜZİK"

Müziğin kendisi için hayatın bir parçası, bir tutku olduğunu söyleyen İnsan, "Yaşadığım her duyguda sığındığım ilk şey müzik. Bu nedenle müziğin bana hissettirdikleri, yaşamı daha da anlamlı ve güzel kılıyor. Müzikle kendimi çok mutlu, çok huzurlu hissediyorum ve hedeflerime ulaşmamda müziğin çok etkisi olduğuna inanıyorum.” dedi.

“EN BÜYÜK DESTEĞİ LİVANELİ SUNDU”

Müzik kariyerinin şekillenmesinde yakın çevresinin büyük etkisi olduğunu söyleyen İnsan, “Başta ailem olmak üzere anaokulundaki öğretmenlerimin de müzikal yönümü keşfetmeleri ve ailemi bu konuda yönlendirmeleri büyük rol oynadı diyebilirim. Tabii ki müzik okulundaki öğretmenlerimin büyük ilgisi ve desteği de çok önemli. Ayrıca bu yolculukta bana en büyük ve en içten desteği sayın Zülfü Livaneli hocam sundu.” şeklinde konuştu.

Müzik alanında elde ettiği başarılardan bahseden İnsan, “Dokuz yaşından itibaren Almanya Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenen yarışmalara katılarak çeşitli dereceler aldım. 2018’de 54. 'Jugend Musiziert' yarışmasında kendi yaş kategorimde kemanda eyalet çapında, seste Almanya genelinde birincilik ödülü aldım. Ayrıca Mozart Özel Ödülü’ne layık görüldüm. Bugüne kadar Almanya’da çeşitli kültürel etkinlikler, operalar ve konserlerde solo sopran olarak yer aldım. Avrupa’da birçok ülkede ve Türkiye’de konserler verdim. Türkiye’de sanatçı Fikret Şenes’e Saygı albümünde 'Memleketim' şarkısıyla yer aldım. Ayrıca bu yıl şubat ayında tüm okumalarını benim yaptığım, sayın Zülfü Livaneli’nin eserlerini içeren 'Livaneli ile Büyümek' adlı bir albümüm Seyhan Müzik şirketi tarafından yapıldı ve tüm dijital müzik platformlarında yer aldı.” dedi.

İnsan şöyle devam etti: “Özellikle aldığım birincilik ve Mozart ödülüyle birlikte, Almanya’da büyük bir operada solo sopran olarak yer aldığım bir konser, sayın Zülfü Livaneli ile birlikte Harbiye ve Bodrum konserlerinde aynı sahnede yer almak ve eski Milli Eğitim Bakanımız sayın Ziya Selçuk tarafından davet edilip plaketle ödüllendirilmek gerçekten çok gururlandıran anlar oldu.”

“MUTLULUĞUMU İKİYE KATLADI”

“Mozart ödülüne layık görülmem hiç aklıma gelmemişti” diyen İnsan, “Ben sadece yarışmada iyi bir derece almaya odaklanmıştım ama birincilikle birlikte Mozart ödülüne de layık görülmem mutluluğumu ikiye katladı diyebilirim. Yaşadığımız şehirde ve Türkiye’den gelen güzel tepkiler, tebrik mesajları beni çok onurlandırdı. Unutamayacağım çok güzel anlar yaşadım ve aynı zamanda çok güzel anılar biriktirdim. Yarışmalara ailemin ve müzik öğretmenlerimin desteği ile bir yıl boyunca çok çalışarak hazırlandım.” şeklinde konuştu. 

“MÜZİĞİN İÇİNDEKİ DERİN ANLAMI YAKALAMAK ÖNEMLİ”

Çalışma planından da söz eden İnsan, “Düzenli olarak çalışmaya özen gösteriyorum ama bu her zaman maalesef mümkün olmuyor. Bu yüzden genelde okul, derslerim ve kurslarım dışında her fırsatta kemanımı elime alıp egzersizler yapıyorum. Elde ettiğim başarılar çevrem ve arkadaşlarım tarafından takdir ediliyor. Ayrıca sosyal medyada beni takip eden dostların, yaptığım müzikten ve başarılarımdan dolayı motive edici güzel yorumları da beni çok mutlu ediyor. Müziği çok seviyorum ve bu alanda başarılı bir şekilde okulumu aksatmadan ilerlemek istiyorum. Müziğin içinde olmaktan ve onu yaratmaktan inanılmaz keyif alıyorum. Müziği çalmanın ötesinde müziğin içindeki derin anlamı yakalamak benim için çok önemli. İleride insana dair, doğaya dair, varoluşa dair hissettiklerimi, düşündüklerimi bestelerimle ve kendime ait sesimle duyurabilen bir sanatçı olabilmek istiyorum. Bunları genç nesil ile paylaşmak ve onlara da motivasyon kaynağı olabilmek beni çok mutlu edecektir.” diye konuştu.

Her insanın özel bir yeteneği olduğunu söyleyen İnsan, “Sanırım eğitimin hayatımızda ne kadar önemli olduğunu vurgulamama gerek yok. Bunun dışında ben her insanın mutlaka başarılı olabileceği özel bir yeteneği olduğuna inanıyorum. Çoğumuz bunun farkında değilizdir. Ya tesadüfler ya da araştırmalar sonucu farkına varıyoruz. Aslında burada en büyük sorumluluk ailelerimize ve eğitmenlerimize düşüyor. Ailelerin çocuklara olan ilgisi, çocukların ilgi alanlarının erken tespiti, onların gelecekte başarılı ve severek yapacakları meslek seçimlerinde büyük rol oynayacaktır. Çocukların sahip olduğu en yüksek yetenekleri uyandırmak ebeveynlerin sorumluluğudur. Çocuğunuzun doğal yetenekleri ve üstün becerilerini serbest bırakın. Onlara büyük düşler kurmayı ve gerçek başarıyı bulmayı öğretin. Sade, neşeli, huzurlu bir hayat dengesi onların özel yeteneklerinin ortaya çıkmasında büyük rol oynayacaktır.” şeklinde konuştu.

10 MAYIS'TA KADIKÖY İSKELE MEYDANI'NDA SAHNE ALACAK

20 Nisan’da MKM Beşiktaş Çağdaş’ta düzenlenen açılış töreniyle başlayan ve 22 Mayıs’a kadar sürecek olan 6. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali tüm hızıyla devam ediyor. Bienalde, Ali İnsan da kemanıyla sahne alacak. İnsan Bienal kapsamında 10 Mayıs’ta Kadıköy İskele Meydan'ında 17:30-19.00 arası halka açık bir konser verecek.

Bienal Direktörü Gazi Selçuk, bienale bugüne kadar 31 ülkeden 245 binden fazla izleyicinin katıldığını belirterek, “2010–2018 yılları arasında beş defa düzenlenen Bienale 31 ülke ve Türkiye’nin 55 ilinden 1.601 proje ile katılım sağlandı. 28 bin 960 öğrenci yapıtları, projeleri ve sahne performanslarıyla yer aldı. 1.969 okul, STK ve kurum Bienal’de temsil edilirken, 7 bin 149 öğretmen etkinliklerde öğrencilere rehberlik yaparak proje üretti ve yönetti. 245 bin 661 öğrenci ve yetişkin Bienallerde izleyici olarak yerini alarak etkinliklere katıldı. 20 Nisan’da açılışını gerçekleştirdiğimiz bienalimize de ilgi çok büyük. Birçok ünlü ve alanında uzman sanatçıların yer aldığı bienalimizde 13 yaşında Almanya’da Mozart ödülünü alan Ali İnsan da Anadolu ezgilerlni, türkülerini muhteşem kemanı ile yorumlayacağı harika bir konserle bienalimize yer alacağı için çok mutluyuz” dedi.

 


ARŞİV