MS hastaları sahneye çıkıyor

‘Sil Baştan’ adlı oyun sahneleyecek olan Multipl Skleroz (MS) hastası amatör oyuncular, bu hastalığa karşı farkındalığı arttırmak amacında…

23 Mayıs 2018 - 15:38

Usta tiyatro insanı Haldun Dormen'in MS hastaları için bundan 6 yıl önce yazdığı ve o zaman profesyonel oyuncularca sahnelenen ‘’Sil Baştan’’ adlı oyun, bu kez MS’liler tarafından oynanacak.

31 Mayıs Dünya MS Günü etkinlikleri kapsamında sahnelenecek olan oyunda, MS hastalığını birebir yaşayan amatör oyuncular Reyhan Dağ Derleyen, Bilge Birses, Doğa Sürmeli, Aslı Suiçmez, Muammer Yıldız, Emrah Odabaş ve Ali Gülmez sahne alacak. Müziklerini Pentgram'ın efsane vokali Murat İlkan ve Rock Gitarist Metin Türkcan'ın yaptığı oyunda, MS tanısı konan genç bir kadının hayata tutunması konu ediliyor. ‘Gülümseten Tiyatro’ adı altında biraya gelen MS’li oyuncular, Sil Baştan oyunu ile Türkiye'deki MS hastalarının sesi olmak, bu hastalık hakkında insanları bilgilendirmek ve tedavi sürecinde yaşam sevincinin önemini vurgulamak amacındalar.  

Oyun, 27 Mayıs Pazar günü saat 16.00’da Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ve 30 Mayıs Çarşamba günü saat 20.00’de Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak sergilenecek.

50 bin MS’li var

Oyunun sahneye konulmasına ön ayak olan, oyunculardan Reyhan Dağ Derleyen, MS’in beynin ve omurilikteki sinirlerin yıpranması sonucunda ortaya çıkan ve yaşam boyu süren, merkezi sinir sistemi hastalığı olduğunu anımsatarak,  Türkiye’de 50 bin MS hstası bulunduğunu, üç kişilik çekirdek aile hesabıyla bu hastalığın ülkedeki 150 bin kişinin hayatını etkilemekte olduğunu söyledi. Derleyen, ‘’İnsanlardan biraz anlayış, biraz empati ve saygı bekliyoruz. MS olduğu için nişanlısı terkeden, eşi terkeden (ki oyunda da böyle bi durum var), işten çıkartılan, iş bulamayan pek çok arkadaşımız var.  Bu hastalığın kime, ne zaman, nasıl vuracağı belli değil. Bugün bize uğramış olabilir ama yarın bize hayatı zorlaştıran insanlara vurmayacağını kiMSe bilemez. Onun için insanların bir şey yapmadan önce kendisini karşısında ki kişinin yerine koyup öyle yaklaşmasını bekliyoruz. Bu oyunla birlikte hem MS hakkında toplumda farkındalığı arttırmak hem de kronik bir hastalığımız olsa da bizim de bir şeyleri başarabileceğimizi insanlara göstermek istiyoruz’’ dedi.

           


ARŞİV