Müzikle uğraşan insan daha iyi bir insan oluyor”

Son teklisi “Loş, karanlık, hoş bir şarkı” geçtiğimiz günlerde dinleyici ile buluşan fakat dinleyenlerin hakkında hiçbir şey bilmediği Hemsaye ile Kadıköy’de buluştuk ve ilk söyleşiyi yaptık

23 Eylül 2022 - 08:50

“Fısıltı” şarkısı 8 milyonun üzerinde dinlenen Hemsaye’nin “Loş, karanlık, hoş bir şarkı” isimli şarkısı geçtiğimiz günlerde dinleyiciyle buluştu: “Loş, karanlık, hoş bi' şarkıda / Yüzünü bul, kork/ Ve yine dönsün bende çiçekler”...

Şarkılarında dinleyiciyi kendine hem yoldaş eden hem de hüzünlendiren Hemsaye için sosyal medya platformlarında çok fazla övgü vardı. Fakat kim olduğuna, nerede, nasıl yaşadığına dair hiçbir bilgi yoktu. Yine bir sosyal medya kanalı üzerinden kendisine ulaştık. Karşımıza Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencisi bir genç çıktı. Ve hoş bir tesadüf olarak Kadıköy’e geliyordu. Hemsaye ile Moda Kitap’ta buluştuk ve ilk röportajını yaptık.  Şarkılarının bu kadar çok dinlenmesine ve sevilmesine şaşıran, epeyce de utanan Hemsaye hala tanıştığı insanlara beste yapıp şarkı söylediğini anlatmıyor ve hâlâ tek başına fotoğraf çektirmeye çekiniyor.

“Evde kendi kendime şarkı yapıyordum. Hatta yaptığım hiçbir şeyi hiçbir yerde paylaşmamıştım. Yakın arkadaşlarım bile bilmiyordu. İnsan ‘benden çıksın’ diye bir şey yapmak istiyor. Yaptığım şarkıları Youtube kanalına attım. Sonra her şey kendiliğinden oldu.” diyor. 

  • Önce isimden başlayalım Hemsaye ne demek?

Hemsaye Farça “gölgesi bir olan” demek. Komşu anlamında kullanılıyormuş. İlk duyduğumda çok hoşuma gitmişti. Sene galiba 2012 falandı. Şarkıları kendi ismimle paylaşmak istemiyordum. Hemsaye ismiyle paylaştım, o günden beri devam ediyor.

  • Ne kadar zamandır şarkı yapıyordunuz?

2012’den beri şarkı yapıyorum ama kendi şarkılarımı 2014’te yapmaya başladım.

  • Müzikle ilişki ne zaman başladı?

Bizim ailede müzikle uğraşan yok. Isparta’da büyüdüm, etrafımda müzikle uğraşan biri de yoktu. Lisede rap yapan arkadaşlarım vardı, onlara bilgisayarda müzik yapmaya başladım. Sonra kendi kendime gitar çalmayı öğrendim. O günden beri müzikle uğraşıyorum.

  • Sizi grup sanıyorlar biliyorsunuz değil mi?

(Gülüyor) Evet. Ben de bozmadım onu. Yani grup değilim diye bir yerde paylaşmadım.

(Hemsaye ve arkadaşları)

“HEMSAYE OLDUĞUMU BİLMİYORLAR”

  • 2014’ten beri beste yapıyorsunuz. Sosyal medyada paylaşmaya ne zaman başladınız?

O da 2014-2015 gibiydi. O zaman Youtube kanalı açtım. Yaklaşık on bin abonesi olmuştu. Sonra Antalya’daki ilk üniversitemi bırakmak zorunda kaldım.

  • Orada ne okuyordunuz?

Çevre mühendisliği. Benim için kötü bir dönemdi. O sırada Youtube kanalını kapattım. İnternetten bana ait her şeyi de silmiş oldum. Sonra yeniden açtım.

  • Çevrenizdeki insanlar Hemsaye’nin siz olduğunu biliyor muydu?

Çok yakınımdaki insanlar biliyordu. Yani 10 kişi falan. 

  • Hala öyle mi?

(Gülüyor) Şimdi 20-30 kişi biliyor. Kimseye kendimi tanıtırken ben şarkı yapıyorum, Hemsaye’yim demedim.

  • Neden?

Bilmiyorum. Hayatımda hiç öyle bir gereksinim duymadım. Böyle daha güzel gibi geldi.

  • Müzik yaparak bir gelir elde etmeyi düşünmüyor musunuz?

Şimdiye kadar düşünmüyordum. Ama okul bitmeye yaklaştı, düşünmeye başladım. Ve bununla ilgili birkaç şey de yaptık. Şu anda sadece internet gelirleri var. Şimdi bir şirketle anlaştık. Bugüne kadar evde kötü kaydettiğim şarkılar stüdyoda daha temiz, daha güzel kayda alınacak. Belki bir konser olacak.

  • Şimdiye kadar hiç sahneye çıkmadınız mı?

Hayır. Antalya’da kuzenimle tamamen eğlencesine bir kafede şarkı söylemiştik.

  • İlk konseriniz nerede olsun istersiniz?

Sanırım İstanbul’da olur. Daha doğrusu en güzel İstanbul’da olur.

  • Yani bir albüm çıkacak öyle değil mi?

Evet 5 ya da 6 şarkılık bir albüm yapacağım. Döndüğümde onun hazırlıklarına başlayacağım.

“İNSAN İÇİNİ DÖKMEK İSTİYOR”

  • Söylediğiniz şarkıların sözleri de besteleri de size ait galiba. Onların yapım süreçleri nasıl? Ne zaman yapıldılar?

Bir tane ses kartım, gitarım, bir mikrofonum var hepsi Elazığ’da öğrenci evinde yazılmış ve kaydedilmiş şarkılar. Hiç biri planlı değil, içimden gelip yaptığım şarkılar.

  • Önce sözler mi geliyor, beste mi?

Hepsi aynı anda oluyor. Zaten çok okuyordum. İnsan bir şeyler yapmak istiyor, içini dökmek istiyor. Sözleri yazarken beste de beraberinde geliyor.

  • Şiir okuyorsunuz sanırım.

Ever çok okurum.

  • Kimleri okuyorsunuz

En çok İsmet Özel’i okurum. Sanırım kitabının yarısını ezbere biliyor olabilirim.

  • Peki etkilenme var mı?

Tabii ki var. Dinlediğim sanatçılardan da etkilenme var. Geneli eski rapçilerden. Saian çok dinledim, Karaçalı’yı çok dinledim.

 

  • Ama rap yapmıyorsunuz?

Yok yapmıyorum. Ama anlatma biçimim onlara yakın. Hem okuduğum İsmet Özel’e, Edip Cansver’e yakın. Yani yaptıklarım birine, bir şeye benziyorsa onlara benziyor.

  • Şarkılarınızda bir yanda hüzün bir yanda yarenlik daha doğrusu dert ortaklığı var. Bu bilinçli bir seçim mi, kendiliğinden gelen bir şey mi?

Muhtemelen şarkıları yaparken böyle bir şeye ihtiyacım vardı. Tamamen kendi içimi dökmek için yaptığım şarkılardı. Ne yaşıyorsam onu yapıyorum. Mesela bugünlerde keyfim yerinde, şarkı yapmak çok içimden gelmiyor. Yaptığım şarkılar da eskilere göre daha coşkulu.

  • Müzik yapıyor olmanın hayatınıza nasıl bir etkisi var?

Okumak, yazmak, müzikle uğraşmak hayata bakış açınızı değiştiriyor. İnsanlarla iletişiminiz, düşünme şekliniz değişiyor. Kediyi, köpeği, insanı, ağacı, kuşu, görme biçimin değişiyor. Müzikle uğraşan insan bence daha iyi bir insan oluyor.

  • Veterinerlik Fakültesi’nde okuyorsunuz. Müzik mi veterinerlik mi?

Evet ve bu yıl bitiyor. Veterinerlik yapmak istiyorum ama hayatımın sonuna kadar da müzik yapacağım. Zaten ikinci üniversite tercihini de çok isteyerek yapmıştım. Veterinerlik yaparken hayatımın bir tarafında müzik olması bence çok büyük bir zenginlik. Hem sevdiğim bir işi yapacağım hem de kliniğin bir köşesinde gitarım duracak.

 


ARŞİV