Müziği bir de kitaplardan okuyun

Gerek müzisyenler, gerek müzik araştırmacıları gerekse de amatör olarak müzikle ilgilenen herkese yol gösterecek birkaç müzik kitabını derledik:

01 Eylül 2016 - 17:44
Gökçe UYGUN

Yeni Müzik: Aaron Copland’ın yazdığı, Ali Cenk Gedik’in çevirdiği kitap, Türkçe’de hakkında çok az metin yayımlanmış olan 20. yüzyıl müziğinin kapsamlı bir incelemesini içeriyor. Yeni Müzik olarak adlandırılan bu türün Avrupa’da yavaş yavaş ortaya çıkışını takip ediyor; Amerika kıtasındaki yansımasını ele alıyor ve yeni eğilimlerin bazı örneklerini ve 1950 sonrası besteci kuşağının kafa yorduğu konuları inceliyor.
Temiz ve Soylu Türküler Söyleyelim: Özgür Balkılıç tarafından kaleme alınan ve “Türkiye’de Milli Kimlik İnşasında Halk Müziği” alt başlığını taşıyan kitap, 1922-52 arası halk müziği reformunun hikâyesini, Cumhuriyet’in ve Cumhuriyet kadrolarının başarı ve yenilgisinin öyküsünü anlatıyor.
Müzik Dünyasını Anlamak-Müzik Endüstrisinin Sorunları: Yrd. Doç. Dr. Michael Kuyucu, Türkiye’de 45 yıldır müzik endüstrisinde var olan müzisyen- yorumcu - besteci ve söz yazarları ile gerçekleştirdiği mülakatlarla “Türk müzik endüstrisinin sorunlarını” derledi. Kitapta, 1960’lardan günümüze kadar geçen zamanda, müzik endüstrisinde faaliyetlerde bulunan ustaların kendi perspektifleri ile dile getirdikleri müzik yaşamları yer alıyor. Müzik endüstrisinin sorunlarının derlendiği çalışmada, müzik dünyasını anlatmak için endüstriyel sorunların gelişiminin betimlenmesi amaçlanmış ve ‘müzik dünyasını anlamak’ isteyenlere bir yol haritası niteliği taşıyor.
Opera Kitabı: Dr. Pınar Aydın O'dwyer’in kaleme aldığı kitabın tanıtım bülteninde, “Opera hakkındaki bilgileriniz, televizyonda popüler şan yarışmaları izleyerek edindiğiniz kadar belki… Operayı tanımıyor, bilmiyor, sıkılacağınızı düşünerek operaya gitmeyi istemiyorsunuz… Belki de sizin için opera anlaşılmaz sözler, boş yere uzatılarak söylenen şarkılar, hatta bağırır gibi şarkı söyleyen sanatçıların ve bir grup elitin tekelinde bir sanattan başka bir şey değil. Tam tersine, her fırsatta soluğu opera salonlarında alan birisiniz belki. İster katıksız bir opera cahili ister bir opera kurdu olun, bu kitapta sizi ilgilendiren bir şeyler mutlaka bulacaksınız. Opera tarihinden bir opera temsilinin bölümlerine, opera adabından sahne arkasındakilere, operada geçen bir gecenin detaylarından tanınmış opera toplulukları ve festivallerine; operayla ilgili ne varsa elinizin altında. Opera, hepimiz için!” deniliyor.
●  Müziksiz Sözler: 20. yy’ın son döneminin en etkili bestecilerinden biri olan Philip Glass’ın bu kitabı, sanatçının kendi kaleminden çıkan bir otobiyografi. Kitapta sanatçının müziğe ve hayta bakışı, deneyimleri yer alıyor. Ünlü yönetmen Martin Scorsese, “Glass’ın müziğine herhangi bir eleştiriye ya da yönlendirmeye gerek duymaksızın ulaştım. Dinlediğim anda donakaldım. Kundun’da onunla çalışmak için sabırsızlanıyordum. Benim en olmadık beklentilerimin de ötesine geçerek bize ödül bile kazandırdı. Bu değerli ve güzel otobiyografiyi yazarak bir kez daha beklentilerimin ötesine geçti. Onun iyi bir besteci olduğu kadar iyi bir yazar da olduğunu kim bilebilirdi” diyor.
Şarkılardan Fal Tuttum: Türk Sanat Musikisi Vakfı kurucu üyesi ve başkanı Metin Atamer’in, Yeni İnsan Yayınevi’nden çıkan kitabında, güfte ve besteleri ile dillerden düşmeyen, unutulmayan ve unutulmayacak yüzlerce, binlerce eseri barındıran Türk sanat musikisi eserlerinin yazılış hikâyelerini anlatıyor. Bazı güfteler öyle ilginç olaylardan esinlenerek yazılır ki, ancak hikâyesini bilirseniz anlam kazanır. Bazı aşklar ise öyle şarkılara ilham kaynağı olur ki, okuyunca şaşırır, o aşka saygı duyarsınız. Büyük güftecilerin, bestecilerin ve sesleri hala kulaklarımızda çınlayan assolistlerin yaşadıkları derin duygular, kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olan Türk Sanat Musikisi ile hatıralara karışır ve bizi yüreğimizden yakalayıp o bilinmedik diyarlara götürür. Şarkılardan Fal Tuttum hikâyesini anlattığı şarkıyı aynı anda dinlemenizi sağlaması ile müzikseverlerin başucu kitabı olmaya aday.
Benim adım… Beethoven: Maria João Costa – Manuel Morgado’nun yazdığı, Hazal Gül’ün çevirdiği bu çocuk kitabında, klasik müzikte devrim yapan müzisyen Beethoven’ın mucizelerle dolu hayat hikâyesi çocuk gözüyle hayat buluyor. Kitapta, Beethoven’in ağzından “Tam 9 tane senfoni, yaylı çalgılar için 16 kuartet, 32’den fazla piyano sonatı, bir opera ve başka türlerde birçok eser yazdım. Ne var ki yazdığım tüm bu eserlere rağmen hayatımın yarısını sağır biri olarak geçirdim. Biliyorum, buna inanmak güç. Sağır bir müzisyen hayal edebiliyor musun?” deniliyor.

ARŞİV