Müzik aşkın gıdası ise…

Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden ilham alan 44. İstanbul Müzik Festivali kapsamında Kadıköy’de de konserler olacak

26 Mayıs 2016 - 15:58

Gökçe UYGUN
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 44. İstanbul Müzik Festivali, 1-24 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu yıl ilk kez E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda yapılacak olan festival, Shakespeare’in “Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız” dizelerinden esinlenen temasıyla müzikseverlere etkileyici bir program sunacak. İki dünya prömiyeri ile bir Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak olan festivalde senfoni ve oda orkestralarından resitallere ve özel projelere 26 konser yer alıyor. Festival bu yıl 17 farklı mekânda dinleyicilerle buluşacak.

BİRET İLE PİYANO MARATONU
Festival, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren klasik müziğe yorumcu olarak dünya çapında damgasını vurmuş ve bu yıl 75. yaşını kutlayan çağımızın büyük virtüözü İdil Biret ile piyano maratonunu müzikseverlere sunacak. 2 Haziran’da Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da, 5 Haziran’da Süreyya Operası’nda ve 8 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nde yapılacak konserlerde, İdil Biret, barok dönemden 20. yüzyıl müziğine uzanan geniş repertuarlı bir maraton ile sanatseverlerin karşısında olacak.

YAŞAR KEMAL’DEN UYARLAMA
44. İstanbul Müzik Festivali, usta yazar Yaşar Kemal’in 1978 tarihli romanından Michael Ellison’ın uyarladığı müzik tiyatrosu Deniz Küstü’nün dünya prömiyerine ev sahipliği yapacak. Deniz Küstü, İstanbul’un manzaraları ile karakterlerinin hayallerini anlatırken kimi zaman bir tekneye kimi zaman bir şehir labirentine dönüşen sahnenin fonundaki video skenografisiyle Beyoğlu ve Kadıköy’ün karanlık köşeleri de fantastik deniz manzaralarına, hayal dünyalarına dönüşüyor. Deniz Küstü, Michael Ellison’un müzikleri, Simon Jones’un librettosu ve rejisi, Zeynep Tanbay’ın koreografisi ve NohLab tarafından tasarlanan video skenografisiyle sahneye taşınacak. Festival seyircisine müzikal ve görsel bir deneyim yaşatacak olan Deniz Küstü, 11 Haziran’da Süreyya Operası’nda matine ve suare olmak üzere iki seansta (14.00 ve 20.00) izleyicilerle buluşacak. Konsere Doğru etkinlikleri kapsamında Cevat Çapan’ın Yaşar Kemal ve Deniz Küstü romanı üzerine konuşması konser öncesinde 19.00’da gerçekleştirilecek.

FENERBAHÇE’DE ÜCRETSİZ KONSER
Festivalin artık gelenekselleşen ücretsiz Haftasonu Klasikleri kapsamında 11 Haziran Cumartesi sabahı 11.00’de Fenerbahçe Parkı’nda dinleti olacak. İstanbul Devlet Opera ve Balesi bakır nefesli sanatçıları tarafından kurulan Brassolist, Ceren Gündoğdu’nun solistliğinde caz müziğinden türkülerimize uzanan geniş ve renkli bir repertuar sunacak.

YILDIZLAR SÜREYYA’DA BULUŞUYOR
İstanbul Müzik Festivali dinleyicileri yıldızların buluşmalarına tanıklık etmeye devam ediyor. Dünyanın en saygın dörtlülerinden biri Artemis Quartet ve “çellonun yıldızı” olarak nitelendirilen Gautier Capuçon uluslararası çapta övgü toplayan işbirliklerini festivale taşıyor. Birlikte nefes kesici performanslara imza atan Artemis Quartet ve Gautier Capuçon, 13 Haziran Pazartesi saat 20.00’da Süreyya Operası’nda festival izleyicilerine kaçırılmayacak bir buluşma vadediyor.

ARŞİV