Müzik bu odada dinleniyor!

Günümüzde müziğin üretim şekilleri değiştiği gibi dinleyiciye ulaşması ve dinleme şekilleri de farklılık gösteriyor. Bu yeni yollardan biri de “Dinleme Odası”

13 Mart 2015 - 11:18
Bir süre önce 1. yaşını dolduran projeyi, kurucuları Zülal Kalkandelen, Ezgi Aktaş, Rahşan Koçoğlu ve Okan Aydın isimli 4 müzik sevdalısından dinleyelim; “İstanbul’un kültür hayatına alternatif bir katkıda bulunmak amacıyla bu projeyi başlattık. İçinde yaşadığımız dijital çağ, müziğin hem üretiminde hem de iletiminde köklü değişiklikler yarattı. Artık müzik üretimi daha demokratik ve özgür, müziğe ulaşmak daha kolay, internet sayesinde radyo istasyonları çok daha fazla, yayınlanan müzikler çok daha çeşitli…
Ancak her değişim gibi bunun da olumlu etkilerinin yanı sıra olumsuz sonuçları da oldu. Bütün bu kolaylıkların yanı sıra, eskiden var olan bazı duyguları kaybettik. Bir albümü baştan sona bütünüyle dinleyip onu duyumsamaya çalışan insan sayısı giderek azalıyor. Video klip çekilen ya da single olarak yayınlanan şarkılar bilinirken, albümdeki diğer şarkılar geri planda kalıyor. ‘Albüm öldü. Madem bu yeni sistemde albüm satamıyoruz, öyleyse onca çaba ve masrafa gerek yok; albüm yapmak yerine tek tek şarkı yayınlarız daha iyi’ diyen müzisyenler artıyor.
Bizler bu durumu içimiz buruk bir halde izliyoruz. Çünkü albümlere karşı duygusal bağ hissediyoruz; şarkıların oluşturduğu bütünlüğü anlamlandırmaktan, kapak tasarımlarından tutun şarkı isimlerine, sözlerine kadar incelemekten büyük zevk alıyoruz ve biliyoruz ki, bizim gibi olanlar da var. Düşündük ki, hayatında müziğe önemli bir yer ayıran insanlarla buluşup bir albümü bütünüyle dinlemek hepimiz için çok ilginç olabilir. Nasıl yaparız, nerede yaparız diye kafa yorarken, Kontra Plak bu projeye kapılarını açtı. Mekân bulununca fikir de giderek olgunlaştı. Dinleme Odası böyle doğdu!”
Albümlere hak ettiği değeri vermek, giderek yok olan albüm konseptini öne çıkarmak, kısacası “müziğe hak ettiği değeri vermek” amacını taşıyan proje kapsamında her ay belirlenen bir albüm, dinleyicilerle birlikte Cihangir’deki Kontra Plak’ta dinleniyor. Tamamen ücretsiz olan bu etkinlikte, bir albüm baştan sona dinleniyor ve sonra da üzerine bir değerlendirme yapılıyor. Siz de bu etkinliğe katılıp, müziği gerçekten dinlemek isterseniz [email protected] adresine mail atmanız yeterli.

ARŞİV