Dream Sales Machine tarafından bu yıl 7–9 Eylül 2018 tarihleri arasında St. Joseph Tesisleri Club Quartier ve Moda All Saints Kilisesi’nde düzenlenecek İstanbul Comics and Art Festival kapsamında çağdaş sanat çalışmalarıyla tanınan sanatçılar Kadıköy sokaklarını ‘hack’ledi. 2016 yılından bu yana çizgi dünyası ve sokak kültürüyle iç içe olan İstanbul Comics and Art Festival, bu yıl “Urban Hacking” projesi ile geçmiş yılların çizgisinin dışına çıkıp bünyesine üç boyutlu alan yerleştirmelerini de alarak Kadıköy sokaklarına açıldı.Festivalin “Urban Hacking” projesi kapsamında çağdaş sanat üretimleriyle tanınan sanatçı ve tasarımcılar Ayça Ceylan, Duygu Kanadıkırık, Elif Atmaca, Cem Demirci ve GizemAkgönül, Inez Piso, Merve Şendil, Onaranlar Kulübü, Rafet Arslan, Ragıp Basmazölmez ve Sebahat Karcı Kadıköy’ün semtlerinde seçtikleri kamusal alanlara üç boyutlu sanatsal müdahalelerde bulundu. “Urban Hacking” projesi için 1 Eylül’de sanatçı ve tasarımcıların katılımıyla bir sergi turu da gerçekleştirildi. Sanatçıların eserleri 1–15 Eylül tarihleri arasında görülebilecek.
DİNLEYİP TASARLAYACAKLAR
Bu yılki festivalde bir de albüm kapakları sergisi yer alıyor. Albüm kapakları sergisi yerli grupların illüstrasyon ile tasarlanmış albüm kapakları arşivi üzerinden, müziğin görselleşme surecine odaklanacak bir sergi olma özelliği taşıyor. Sergi kapsamında üç yerli müzik grubunun daha önce yayınlanmamış birer parçası katılımcılar tarafından dinlenecek ve albüm kapakları tasarlanacak. Serginin detaylarını Dream Sales Machine ekibiyle konuştuk.
-ICAF’ın bu yıl farklı çalışmalarından biri de Albüm Kapakları Arşiv Sergisi olacak, sergiden bahseder misiniz?
Albüm kapakları sergisi yaklaşık 80 adet yerli müzik grubunun illüstrasyon ile üretilmiş albüm kapakları arşivinin sergilenmesinden oluşuyor. Sergi kapsamında underground müzik dünyasından isimler, çizerler ile bir araya geliyor. Sergi kapsamında üç yerli müzik grubunun daha önce yayınlanmamış birer parçası katılımcılar tarafından ‘Albüm Kapakları Tasarımı’ atölyesinde görselleştiriliyor olacak. Üretilen albüm kapakları ve grupların single’ları plak formatında ICAF Special Edition olarak basılacak ve satışa sunulacak. Ek olarak sergi katılımcısı müzisyenlerin ve çizerlerin bir araya geldiği ve müziğin görselleşme sürecinin paylaşıldığı bir de söyleşiler serisi gerçekleştireceğiz.
-İşitsel ve görsel duyuların birlikte üreteceği bir performans içeriyor aslında bu sergi. Bu içerikte bir sergi yapma fikri nasıl oluştu?
ICAF olarak çizgiye dair tüm disiplinlere festivalde iki yıldır yer veriyoruz. Dream Sales Machine olarak ise müzik, tüm festivallerimizin vazgeçilmez bir elemanı. Geçmişten günümüze baktığınızda hem Türkiye’de hem de dünyada albüm kapakları ayrı birer sanat eseri gibi üretilmiş. Burada disiplinlerarası bir üretimden söz ediyoruz aslında. Müzisyenler veya gruplar kendi fotoğraflarını albüm kapağına basmak yerine çizerlerle iş birlikleri yapıyorlar ve aslında bir nevi albümün hikayesini görselleştiriyorlar. Biz de bu hikayeleri görünür kılmak istedik. Yakın geçmişten günümüze çizgilerin nasıl değiştiğine, müziğin çizgiye dönüştüğü sürece odaklanmak istedik ve yaklaşık 80 grupluk müthiş görsellere sahip bir sergi ortaya çıktı.
-Esasen albüm kapaklarıyla ilgili çizimler yapılması yabancı olmadığımız bir konu. Ama son yıllarda bunun yerini başka tasarımlar aldı. Serginizle beraber eskinin yeniden canlanacağını düşünüyor musunuz?
Aslına bakarsanız günümüzde de oldukça fazla çizgi ile üretilmiş albüm kapağına rastlıyoruz. Geçmişte daha geleneksel yöntemlerle çizilen albüm kapakları günümüzde dijital ortamda ama yine çizerek üretiliyor. Çok fazla alt kültür temsilcisi grup çizerlerle iş birliği yapıyorlar. Mesela projenin en büyük destekçilerinden, albüm kapağı tasarımı atölyesinin ve söyleşilerin moderatörlerinden Murat Kılıkçıer. In Hoodies albümlerinde çizerlerle iş birlikleri yapıyor. Hatta son yayınladığı single çalışması CooCoo’da birçok sanatçı ile üretimler gerçekleştirdiler. Bir müziği satın alırken onunla beraber birçok çizerin eserine de sahip olabiliyorsunuz. Her isim farklı yorumlar getirerek kendi algıladığı şekliyle müziği görselleştirmiş oluyor.
TASARIMLAR SERGİLENECEK
-Sergide aynı zamanda katılımcılar şarkıları dinleyip çizim yapacaklar. Ortaya çıkan çalışmalar da Kadıköy’ün farklı noktalarında sergilenecek. Tasarımlar hangi yöntemle seçilecek?
Atölyenin moderatörleri In Hoodies grubundan Murat Kılıkçıer ve sanatçı Merve Şendil albüm kapağı tasarımı esnasında katılımcılarla birlikte olacaklar. Üç gün boyunca her gün 20 katılımcı olmak üzere üç ayrı grubun parçasını dinleyecekler ve her biri bir albüm kapağı çizecekler. Festival sonrası düzenleyeceğimiz sergide tüm albüm kapaklarını sergilemeyi düşünüyoruz. Herhangi bir seçki gerçekleştirmeyeceğiz. Burada bizim için önemli olan profesyonel ve amatör çizerleri bir hiyerarşi gözetmeksizin bir arada görünür kılmak.
-Serginin sonunda bir de müzisyenlerle söyleşi yapılacak. Sergiye hangi sanatçılar katılacak?
Sergide yer alacak bazı isimler Grup Ses - Bora Başkan, Ağaçkakan - Ese Reyn, Kes Big Baboli, Bam Bam Bam - Mertkan Akçalı, Eskiz - Sedat Girgin, İskeletor - Memo Kösemen.Söyleşi programında yer alacak isimler de çok yakında açıklanacak. Festivalin ana söyleşi alanı olan All Saints Kilisesi’nde Radyo Eksen programcılarından Gülşah Güray, Hakan Tamar, Kaan Sezyum ve Ketche ise dünyadan albüm kapakları üzerine bir söyleşi gerçekleştirecekler.
-Kadıköy hem sokak sanatının hem de faklı türlerde müzik yapan sanatçıların semti. Albüm Kapakları Sergisi de bu nedenle çok anlamlı görünüyor, ne dersiniz?
Bu projenin ortaya çıkış nedenlerinden biri de aslında ICAF’ın Kadıköy’ün temsil ettiği alt kültür ile paslaşıyor olması. Gerek festival ziyaretçileri gerekse festivalde yer alan disiplinler Kadiköy’ün sokak kültüründen besleniyor. Hepimizin Akmar’dan kaset topladığı bir dönemi olmuştur ve bu bağlamda Kadıköy her dönemde müzik severlerin bir buluşma noktası haline gelmiştir. Dolayısıyla yolu Kadıköy’den geçen herkesin ilgiyle izleyeceği bir sergi olacak diye düşünüyoruz.
-Son olarak neler söylemek istersiniz?
Ana akım müziğin dışında ülkede çok başarılı alt kültür üretimler mevcut. Bu üretimler hem işitsel hem görsel anlamda çok önemli bir yere sahipler. 7-8-9 Eylül’de Club Quartier’de bu üretimlerin sadece bir kısmının örneklerini izleyici ve dinleyici ile buluşturacağız. Herkesi festival alanında albüm kapağı tasarlamaya davet ediyoruz.
Festival hakkında detaylı bilgilere ve festival programına www.icaf.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.