Müzikle 'Uzaklara Yolculuklar'

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen İstanbul Müzik Festivali, 39. yılında müzikseverleri dopdolu bir programla karşılıyor. Teması “Uzaklara Yolculuklar” olan festivalin mekânlarından biri de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası.

24 Mayıs 2011 - 15:26


Festival sponsorluğunu 2006 yılından beri Borusan Holding’in üstlendiği İstanbul Müzik Festivali, bu yıl 4–29 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. Üç dünya ve altı Türkiye prömiyerine ev sahipliği yapacak İstanbul Müzik Festivali, aralarında Gidon Kremer, Yuri Bashmet, Patricia Petibon, Hilary Hahn, Renée Fleming, Christoph Eschenbach gibi yıldız isimler ve klasik müziğin en önemli orkestralarından Schleswig-Holstein Festival Orkestrası’nın da dâhil olduğu 600’ü aşkın yerli ve yabancı sanatçıyı İstanbul’da ağırlayacak. Festivalde, konser öncesinde gerçekleştirilecek söyleşi ve anlatıların yanı sıra, bu sene ilk defa seyircilere açık olarak gerçekleştirilecek ustalık sınıfları da olacak.
İstanbul Müzik Festivali, bu yıldan itibaren her yıl programını bir tema üzerine kurgulayacak. 39. İstanbul Müzik Festivali’nin “Uzaklara Yolculuklar” temasıyla bağlantılı olarak oluşturulan programında Amerika’nın batı yakasından Rusya’ya, İspanya’dan Buenos Aires, Venedik, Hint Okyanusu ve Meksika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın müzikleri festival seyircisiyle buluşacak.

FARKLI MEKÂNLARDA 24 KONSER
İstanbul Müzik Festivali’nde bu yıl, senfoni ve oda orkestraları, vokal konserler, oda müziği, resitaller olmak üzere toplam 24 konser yer alıyor. Festival bu yıl farklı konser mekânlarıyla da dikkat çekecek; Aya İrini Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Çinili Köşk, Süreyya Operası, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı gibi klasikleşmiş mekânlara bu yıl Galata Mevlevihanesi, İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası, İstanbul Modern ve santralistanbul gibi farklı mekânlar da ekleniyor.
Temayla bağlantılı olarak oluşturulan programda müzikseverler; 200. doğum yılında Franz Liszt’in de anıldığı, bestecinin İtalya yıllarını anlattığı “Gezi Yılları”, Şirin Pancaroğlu’nun “Uzaklar ve Yakınlar” adlı projesi, Ferhan-Ferzan Önder’in Amerika’nın arka sokaklarını anlattığı “Batı Yakasının Hikâyesi”, Richard Galliano’nun akordeonundan Piazzolla’nın tangolarıyla Buenos Aires’e yapılan bir yolculuk, İspanyol ve Latin Amerika gitar repertuarının ağırlıkta olduğu “Elhamra Geceleri”, 17. yüzyılda Mısır’dan Peru’ya dek “Uzak Diyarlar”a gidecek Cenevre Oda Orkestrası’nın konseri ve Hezarfen Ensemble’ın konserleriyle “Uzaklara Yolculuklar” yapacaklar. Bunun yanı sıra, festival, programında yer alan çeşitli ülkelerin yerel motiflerine yer veren eserlerle müzikseverleri bir ay boyunca farklı ses dünyalarına ve uzak diyarlara doğru müzikal bir yolculuğa çıkaracak.

FESTİVALİN AÇILIŞ KONSERİ
39. İstanbul Müzik Festivali, 4 Haziran Cumartesi akşamı Aya İrin Müzesi’ndeki törenin ardından, şef Sascha Goetzel yönetimindeki İKSV’nin sürekli orkestrası Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın konseriyle açılıyor. Konser programında, festivalin “Onur Ödülü”ne layık görülen Muammer Sun’un İzmir Rapsodisi’nin yanı sıra 2010 BBC Genç Müzisyenler Yarışması’nın birincisi, genç yıldız Lara Melda’nın yorumuyla Grieg’in La minör Piyano Konçertosu yer alıyor.

FİYATLAR VE İNDİRİMLER
39. İstanbul Müzik Festivali bilet fiyatları 20 TL ile 450 TL arasında değişiyor. Bu yıl yine sınırlı sayıda öğrenci bileti de satışa sunuluyor, öğrenci biletleri yalnızca İKSV gişesinden kimlik kartı gösterilerek satın alınabiliyor. Biletler, Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), www.biletix.com, İKSV merkezi ve Festival süresince Aya İrini Müzesi’nde yer alan gişeden alınabilir.


El Sistema İstanbul’a geliyor!
Venezüella’da bir sosyal sorumluluk projesi olarak José Antonio Abreu tarafından başlatılan El Sistema, bağışlarla ayakta duran, yoksul bölgelerde yaşayan çocuklara müzik öğretmeyi amaçlayan bir topluluk. 1975 yılında başlayan ve şimdiye kadar içinde toplam 30 senfonik orkestra barındıran El Sistema ideal bir toplum modeline müzikle ulaşmayı amaçlıyor.
Bu ilham verici projenin esas adamı José Antonio Abreu ve Sistema’nın simgesi haline gelmiş Venezüella Simon Bolivar Senfoni Orkestrası, 8 – 9 Ağustos’ta Haliç Kongre Merkezi’nde konserler verecek. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın davetiyle İstanbul’a gelecek olan orkestra üyeleri konserlerin dışında bu modelin Türkiye’de uygulanmasıyla ilgili görüşlerini bildirecekleri paneller de verecekler. Simon Bolivar Senfoni Orkestrası’nın biletleri 28 Mayıs'ta satışa sunulacak.

Kadıköy’de mini müzik festivali
Bant Dergisi, Kadıköy’deki Arkaoda’da “To The City” adlı mini bir müzik festivali düzenliyor. 3-5 Haziran günleri arasında gerçekleşecek festivalin programında, Büyük Ev Ablukada, Julianna Barwick, Prince Rama, Six Organs of Admittance, Moon Duo ve Manner gibi müzik grupları bulunuyor.

Semra ÇELEBİ


ARŞİV